35 12
發新話題

2016奧地利公開賽

引用:
原帖由 HongKongFanz 於 2016-11-12 21:40 發表
23:30 直播 杜凱X U21決賽
凱琹加油

杜凱琹既發球變化真係好少,來來去去都係常見嗰兩套,而對手就有4套(勾手,高拋,下蹲,反手發),呢場比賽相持來回板數好多,證明大家實力相近,我覺得凱琹輸咗單調變化少,要加強技術全面性,總之加油

引用:
原帖由 HongKongFanz 於 2016-11-12 14:38 發表
唔係世界變
係失準

王楚欽贏過馬龍
個次可能係馬龍失準 ,打得幾板個班中國選手都要留底打中超,你睇連黃生、平野、朱生都冇來打就知

肥妹仔真係唔掂,打左幾年中超,個波路都轉唔到

引用:
原帖由 airwaves 於 2016-11-13 01:24 發表
杜凱 ...
發球方法多冇用,高手見你第二次再用就會想攻你  ;你睇平野得一個方法發球(重少過佢死黨),但佢的發球基本上係要中國一隊先頂到唔會接發球失局,因為平野一個方法可發到五、六個落點位(大概),不同旋轉同強弱,再有唔同套路跟手。拿,唔係話練發球變化冇用,練左先識接嘛

引用:
原帖由 夜魔俠 於 2016-11-13 04:13 發表
港隊不如派啲老將出去啦
咪一樣,到時咪變左『幾個老將去旅遊』

小將們加油

港隊教練好似得兩個... 李靜還剛剛去完匈牙利... 兩位教練帶十幾個... 想有好成績都難

杜凱X打緊乒超都好似沒能夠突破.. 力量發揮不到出來. 定係乒超打亂了節奏

引用:
原帖由 HongKongFanz 於 2016-11-13 20:38 發表
港隊教練好似得兩個... 李靜還剛剛去完匈牙利... 兩位教練帶十幾個... 想有好成績都難

杜凱X打緊乒超都好似沒能夠突破.. 力量發揮不到出來. 定係乒超打亂了節奏
的確資源不足。之前睇新聞透視,呢集講香港體壇既發展,透露體院資源不足既問題,不單些教練不足,而且某隊伍互相爭訓練場地,心諗:唔係呀?呢啲都要爭?做物理治療就算有預約,治療時間都好少。睇完之後,終於明白點解各港隊成績咁差。

唔知呢集delete未?九月其中一集,呢集黃鎮廷有份出鏡,大家可以上網睇番。

引用:
原帖由 HongKongFanz 於 2016-11-13 20:38 發表

打過乒超兩場咁大把,完全唔明點安排

引用:
原帖由 airwaves 於 2016-11-13 21:36 發表

的確資源不足。之前睇新聞透視,呢集講香港體壇既發展,透露體院資源不足既問題,不單些教練不足,而且某隊伍互相爭訓練場地,心諗:唔係呀?呢啲都要爭?做物理治療就算有預約,治療時間都好少。睇完之後,終於明白 ...
講資源不足,其實外國正苦未發圍前都係比少;你睇電視好多好正野,其實係私人捐助,大學私伙野,學術研究做緊白老鼠之類。事實上,乒乓波最易攪,真係背靠祖國,返上面練,好過

引用:
原帖由 egghead1969 於 2016-11-14 01:29 發表

講資源不足,其實外國正苦未發圍前都係比少;你睇電視好多好正野,其實係私人捐助,大學私伙野,學術研究做緊白老鼠之類。事實上,乒乓波最易攪,真係背靠祖國,返上面練,好過
各位港隊運動員good luck

引用:
原帖由 airwaves 於 2016-11-14 02:06 發表

各位港隊運動員good luck
你自已上網 check 下外國有自由選舉的國家個 d 運動資源分配先啦。其實係好少,即係你未有成績同有希望拿到光輝前基本上係正苦資助比例少、私人多;老實講,我以前都係話正苦對運動員投放訓練資源支援不足,lea 樣個樣。不過近幾年完全唔同曬。咁點解會變,就係睇完本地訪問兩位運動員(一位直頭係這個論壇的談論話題,另一位係打奧運)。又係話正苦支援不足之類(其實我知正苦大約投放個數),當時我心諗,唔奇,這兩個項目都係少眾野,出外比賽都係『幾個桃李去旅行』;點知睇完國技,正苦都唔係好多投放,基本上都係興趣班級別,上到高級別差唔多都係私人投資。其實,你話個最大分別起邊,我可以話係當打之年過後,正苦有冇落資源幫運動員轉到型。

利申:我以前有位老細,都係奧運運動員,又係玩小眾項目

多謝師兄指教

35 12
發新話題