發新話題

【港式】發記小廚食宵夜(鴨利洲大街)

【港式】發記小廚食宵夜(鴨利洲大街)

早幾日行完山返屋企訓左一大覺都未叉返足電. 唔多舒服要放一日假, 又訓左一輪, 點知下晝比班同事, 朋友, 波友一個電話接一個電話, 攪到我發晒老皮!!!! 等女友去完開會返黎, 唔理頭痛, 都係去食個宵夜先.

食過好多次, 都介紹過好多次, 不過今次試左新野.

次次都會望下個門口, 睇下邊樣野新鮮, 或者特別靚仔.

今日簡左鮑魚仔                                    

大蜆我唔多鍾意食, 花螺又好似細隻左小小.

都係坐底先. 睇下有乜特價. 十時後入座就有特價嫁啦

呢堆全部都係卅二蚊. 以前係廿八, 加左少少價, 但係都抵食丫!!

一坐低就黎碟花生. 好香脆............(70分)

咁我又先黎個青島先啦! 唔客氣, 希望飲左唔會再頭痛啦.

蒜蓉粉絲蒸扇貝.....嘩!! 好大隻呀!!! $38 半打 (80分)

果皮清蒸飽魚仔半打, 好香, 剛熟! $48 半打 (80分)

缽酒焗生蠔, 大大隻, 不過太乾身. 但係勝在新鮮 $68 (75分)

轉一轉飲之濃味少少既生力先, 十點後 $14

生力配椒鹽箕圍下最好, 好香辣蒜味 $38 (80分)

另一個生力好朋友係, 黃金豆腐. 考功夫菜式, 正爆, $32 (90分)

嘩!大佬你咪係俚d時間出飲食post o牙!引死人咩..............好肚餓!

回復 2# 的帖子

又係wor!! 好似每次都係十一二點出呢D post!!!! hahaaaaa sorry!!!

不過真係好鬼正! 有時食街坊小廚飯店. 真係又夠鑊氣, 又平, 又好味嫁!!

引用:
原帖由 防守王 於 2008-10-22 11:45 發表 又係wor!! 好似每次都係十一二點出呢D post!!!! hahaaaaa sorry!!!不過真係好鬼正! 有時食街坊小廚飯店. 真係又夠鑊氣, 又平, 又好味嫁!!
Me too! 我都喜歡鑊氣小廚多過酒樓!

宵夜食俚d怕吾怕消化吾到!?

回復 5# 的帖子

唔理得咁多. 總之好味就得.

下次食蟹, 蜆或聖子, 花螺, 同埋呢間最出名既煲仔蝦醬通菜.

薑荵蠔煲就唔少得啦!!!

玩野

好鬼肚餓搞到..................

引用:
原帖由 防守王 於 2008-10-22 12:02 發表 唔理得咁多. 總之好味就得.下次食蟹, 蜆或聖子, 花螺, 同埋呢間最出名既煲仔蝦醬通菜.薑荵蠔煲就唔少得啦!!!
你吾理傘但女友都會"鵝"掛。

引用:
原帖由 off+ 於 2008-10-22 12:11 發表
你吾理傘但女友都會"鵝"掛。
佢都無食晚飯. 開完會夜一夜..........當晚飯啦

嘩, 好似好正喎.
請問有冇街名? 大約位置? 搵日同個仔去下

我又想去...不過鴨脷洲.........

引用:
原帖由 Myron 於 2008-10-22 12:34 發表
嘩, 好似好正喎.
請問有冇街名? 大約位置? 搵日同個仔去下
鴨利洲大街. 香港仔利港中心美心門口坐27號小巴直達.

十點後抵好多. 就算十點前都會有好多特價小菜. 鑊氣夠, 味道好. 海鮮唔貴!!!

回復 12# 的帖子

咁又係好似遠左D. 不過住南區既就無問題啦!

發記我都想過, 好好食呀

引用:
原帖由 防守王 於 2008-10-22 12:42 發表

鴨利洲大街. 香港仔利港中心美心門口坐27號小巴直達.

十點後抵好多. 就算十點前都會有好多特價小菜. 鑊氣夠, 味道好. 海鮮唔貴!!!
係咪個幢夾屋附近(唔記得左個名), 好似仲有間HKbank

回復 16# 的帖子

係呀! 無錯呀!

回復 18# 的帖子

街邊好方面. 好多人都咁做!!

發新話題