發新話題

如何分辨真偽?

引用:
原帖由 zeio 於 2016-11-3 08:49 發表

呢下法例唔知有冇管,早兩年 STIGA 啲造工真係粗過粗鹽,所以國行之前重係星勝代理果時傳過話啲貨運到大陸後由代理再拋光,都唔聽見話有法律問題
當然犯法啦,除非你話個代理係有權分自已既貨運去日本就唔同

全球一體化之後,行/水貨分別已經愈來愈模糊,不過用仿/偽/假呢類字眼就千萬要小心。

多謝各位師兄, 我都好多謝那位貴客, 及體諒, 有時一大批貨來到, 我們沒有人手每一件去驗查質量是否合格, 或個JTTAA印是否清識, 所以每次是提供給客人自己選擇, 我們幫貼上, 而這次發生這事情, 對那位客人真的很抱歉, 要麻煩來多一次, YASAKA這一種類球拍都是歐洲製造, 有時YASAKA或其他品牌都有授權給其生產商代為印上JTTAA或其他字眼, 這不出奇, 因如果送去日本打完稅+運費再運去其他地區再打稅+運費, 會十分貴, 所以有很多品牌都請廠直接運去中轉站再派貨運出, 如果做開生意的師兄都會明白, 所以有時印工是否同一間廠印, 我們都無法知道, 但我們可以肯定是到我公司的, 必須是真貨, 在香港很特別, 因是免稅港, 不存在行水之分, 因不是電器有保養, 所以行水都是認可的, 只是有些商店入了水貨, 有問題那批貨要自己食左佢, 無得退給代理, 我們曾經遇過一個店, 同我定了很多STIGA貨, 過了一個月退了三分二給我, 當我們查貨時覺得這批貨有問題, 最後才知是個客定了水貨無得退, 再我定一批, 偷天換日, 雖然不是假的, 但都要蝕走, 那店只有BLACK LIST 佢, 所以請體諒這次發生之小插曲
本帖最近評分記錄

今次事件如對貴公司帶來任何不便本人深感抱歉,貴公司屹立香港多年,真係我細細個就聽過你地個名,亦相信你們出售的貨品,由於有網站說鑒定該火印是判斷貨品之真偽的其中一種方法,經貴公司解釋後本人對那火印之由來已經备知一二,在此我也想稱讚當日負責幫我黐膠皮的那位女店員,在黐膠的期間,因為某種原因,塗了膠水的其中一塊膠皮跌了在地上,我當時未有立即開聲,那女店員二話不說已從櫃
本帖最近評分記錄

,那女店員二話不說已從櫃裏拿過另外一塊全新的給我,由此已可看出貴店做事的認真態度。日後本人如要購買乒乓用品,貴公司必是選擇之一。

回復 48# 的帖子

雖然未幫襯過你公司,但你哋肯負責任回應同跟進,值得一讚。

引用:
原帖由 ernestho113 於 2016-11-3 00:32 發表
就算一塊板再好,唔識運用相應技術係無用~
就算一塊膠再好,唔識用到相應既板一樣無用~
配板夾膠結合相應技術先發揮到~
正如人一樣,就算多真~
亦一樣有人覺得假~
即使多假,亦有人係覺得真~
有人買板買膠著眼 ...
我諗冇人會想俾真錢買假嘢,呢樣嘢同技術全無關係。

信譽係一樣好抽象的概念

要有幾多個like?要有幾多營業額?每個人都有自己把尺,如果到有信譽的公司買貨就一定係真,你未免太天真,到有信譽的公司買野只可減低風險;

強如福士車廠近年亦有做假的事件,同意上面有師兄講過,冇人想真錢買假貨,另外你用法拉利的例子真係

拎嚟講……萬達都有回應,有時未必能每件物品都逐一檢查……

即係買隻假勞都冇所喟,都睇到時間丫;買個A貨LV又得,都袋到野喎,唔怪得呢個世界咁多假貨,市場原來咁大…………如果我只要一塊打到乒乓波的板,我諗唔使比呢個價錢

回復 53# 的帖子

如果買球拍唔參考他人意見,我唔知有邊度可以比我逐塊試,逐塊打下 ,師兄識路嗎?

回復 60# 的帖子

咁塊拍姐係真定假?

今日我好忙,未有時間去,慨然萬達話可以要求yasaka証實,我都會拎番去比佢地睇睇,如果各師兄想知結果如何,我都樂意響度報告……

引用:
原帖由 ernestho113 於 2016-11-3 17:01 發表

我諗係領悟力問題,我想講唔係叫人用錢買假貨,
一篇文章既重點都未睇到~
思考下點解我需要講咁多先啦師兄~
一樣米百樣人~千奇百趣突別多!

回應反你問題,如果去有信譽地方都買假貨咁信譽既用處何在?
如 ...
我再睇過樓主同我自己寫0既嘢,我諗我0既領悟力真係有問題:

1. 樓主响某舖頭買咗塊板,想向版友求教一下真偽,就俾你話:「⋯⋯就算一塊板再好,唔識運用相應技術係無用⋯⋯就算一塊膠再好,唔識用到相應既板一樣無用⋯⋯配板夾膠結合相應技術先發揮到⋯⋯」,我就回一句:「我諗冇人會想俾真錢買假0野,呢樣0野同技術全無關係。」,係想講呢個帖只係關於樓主驚買到假0野,同佢本身技術毫無關係,咁都算抽水?你要我領悟「一篇文章0既重點」,我建議你真係開個新帖寫「你篇文章」,而唔好騎劫樓主個帖去借題發揮。

2. 師兄以該舖信譽同法拉利相比,真係失覺晒(法拉利0係2015年0既全球品牌價值:USD4.7 billion,咁樣比較你又覺得有無問題呢?),我諗我唔只領悟力有問題,連常識都有問題。我買唔起法拉利唔知佢有冇超A,但我可以搵到假0既乒乓球底板,煩請師兄搵架超A0既法拉利俾大家見識下。

3. 師兄之後提及「著眼品牌0既虛榮」、「盲買」、「人云亦云」,根本由頭到尾冇人話過買咗呢塊板有幾叻(老實講買YES又真係唔覺得有幾虛榮),反而覺得師兄覺得買塊好板=技術唔夠,相信樓主真身係馬琳都會俾你噴到一面屁,其實講到尾大家都唔知大家技術如何啫。

4.當然技術高到好似師兄咁當然用咩板都冇問題,可能你覺得你打超A板都勁過我用真板,但相信你買超A板都會知道果塊係超A,而唔會想用買真板價錢去買塊假板,呢個係我0既全部意思,同大家有幾勁有咩關係?

5. 另外再多口講講,師兄話「其實好多人都刻意買超A貨板0黎打」,又話「真貨有一定品質保證」,其實你已經承認真假有別。先唔理師兄係咪其中一份子,但起碼冇加以否定買假板0黎打呢0的行為。但請問師兄,如果技術好打咩板都冇所謂,咁點解要揀塊超A0黎買?買超A0既行為唔係「著眼品牌0既虛榮」仲係咩?師兄係咪自相予盾?

歡迎繼續討論,隨時候教。

利申:我只係路過,不過覺得師兄離晒題先回一下,雖然我都想自己不斷進步,但我唔係要訓練自己成為世界冠軍,只係想開開心心做下運動。我一0的都唔關心師兄打得有幾勁,亦唔使好似你咁勁,我在此祝師兄用超A板打贏馬龍、張繼科!

引用:
原帖由 SSPSK 於 2016-11-3 09:52 發表
全球一體化之後,行/水貨分別已經愈來愈模糊,不過用仿/偽/假呢類字眼就千萬要小心。
關乜事,唔係行/水貨,你好似唔明喎

我上2個月係 萬達都買左塊YEO 都係有火印,但我深信我買到果塊一定係正貨,從質量和做功應該都睇得出,我都唔信40年老字號,會賣塊$3xx既假貨,做衰自己多年既招牌,再講如果賣假野,我做生意既都唔會賣yasaka,賣都賣昆蟲牌喇!樓主放心,從火印唔可以証明什麼,有待萬達公司跟進! 以上只係我個人見解 ,有錯勿插!謝謝

引用:
原帖由 ernestho113 於 2016-11-3 23:43 發表

問題少年

你喜愛扭曲也好,討論或鬥嘴也好,
我無咩意思再討論依d野~
文內有意思,有明有不明,有通有不通~
不過你似唔明唔通~
喜愛賭氣或辯論既星期日有城市論壇~

還有我唔係唔清楚係論壇發 ...
我打兩句0野,你就一大篇0野0黎「教精」我,到我俾心機逐點回應,你又縮埋唔敢回,一副不屑同我討論0既嘴險,係咁你一開始就唔好咁寸去扭曲(或者你話0既「借鏡」,whatever)件事啦,嘥晒我0的心機。

話唔討論又想執返個尾彩,左一句「問題少年」,右一句「唔明唔通」,又話預0左俾人抨擊,又要威又要戴頭盔。咁就叫「成功」?真係不知所謂。

PS. 係"hard feeling"唔係"heart feeling"呀「學海無崖」師兄。留名等睇你仲敢唔敢回。

引用:
原帖由 hendrywai 於 2016-11-4 01:28 發表
我上2個月係 萬達都買左塊YEO 都係有火印,但我深信我買到果塊一定係正貨,從質量和做功應該都睇得出,我都唔信40年老字號,會賣塊$3xx既假貨,做衰自己多年既招牌,再講如果賣假野,我做生意既都唔會賣yasaka,賣都賣 ...
我都講下;我好多波友返港買乒乓用品都係去萬達,信譽好嘛;好老實,我就唔會信萬達賣淘貨或用歐版扮日版,我反而估個塊跟本係日版,但個火印做得唔好,廠知送去日本,好大機會比日本代理打返轉頭,於是咪比要日版既其他地區代理囉

發新話題