34 12
發新話題

直拍技術愈來愈少

直拍技術愈來愈少

直拍我見而家一般都係30+年紀既人用比較多 , 而家見教練教小朋友不論男女 , 九成九小朋友都用晒橫板 , 其中一個原因聽講係因為教小朋友握拍係橫拍比較易教,直拍難教

但我諗 , 教小朋友握拍難事小 , 直拍技術沒落青黃不接事大。發覺乒乓愈來愈加一化 , 膠皮方面又差不多兩面反膠快弧打法壟斷 , 更有反對粒仔既情況。

以後發展到全 " 橫板 兩面反膠快弧 " 乒乓呢個運動就會愈來愈乏味。
本帖最近評分記錄
  • Kenixting +10 非常贊同 2016-10-29 22:35
主板:個性蝴蝶王      副板:個性龍五      日直:Speed   90 特厚
正手:藍省狂3           正手:黑標省狂3    單面:Tenergy 05
反手:Dignic 05         反手:黑標省狂3

正膠:Clipper Wood   長膠:Senso V3   中直:YEO
正手:Spinpips Red   正手:Neo 天極2   正手:Neo 天極2
反手:敏沖                 反手:Curl P-1R    反手:Vega Asia

我孫女都打橫板,兩面反膠

~超級榮譽~

皆因橫拍易學難精,而直拍難學難精,為何要捨易取難呢 ?!
乒超領隊 : 雄昇球會

我剛剛相反

樓主考慮生膠橫打 發揚光大

引用:
原帖由 閃人 於 2016-10-29 22:25 發表
我孫女都打橫板,兩面反膠
恭喜你做了外公!

我仲係直板,我好年輕,未夠30
樊振東ALC 典馳40度 D05 (正反手貼滿連護邊193)
林高遠ALC TD V22extra
奧恰ALC 典馳40度 D05

不過亦見有些打直拍既青少年,都打得唔錯 !

而家就算打直板都多數係直板橫打或者打日直(都唔算多),傳統中直單面真係有可能會便淘汰。

我係講一般情況 , 而家見直板都係30+既人用比較多 , 我都廿尾歲數 , 我個年代細個果時身邊直板反而比橫板多少少 , 係女仔多橫板 , 係而家見呢個年代見到 D 小朋友都比人教晒用橫板 , 我個人就係因為當時打乒乓直橫都試過, 自己覺得橫板岩我D所以定型於橫板

主板:個性蝴蝶王      副板:個性龍五      日直:Speed   90 特厚
正手:藍省狂3           正手:黑標省狂3    單面:Tenergy 05

正膠:Clipper Wood   長膠:Senso V3   中直:YEO
正手:Spinpips Red   正手:Neo 天極2   正手:Neo 天極2
反手:敏沖                 反手:Curl P-1R    反手:Vega Asia

而家小朋友初學直拍,可謂完全由橫打代替推擋 .

直板會否失傳
香港乒乓網
查詢電話:97020720
就是忘記背後,努力面前的,向著標竿直跑。腓三:14

引用:
原帖由 葉師傅 於 2016-10-29 23:39 發表
自已覺得全横打只利進攻,不利防守,就算頂级球手也是

引用:
原帖由 葉師傅 於 2016-10-29 23:39 發表
同意,所以都變左無分別,直板握拍加上有難度,出黎效果一樣。有橫打何必要加多個推擋,多此一舉。如你所說,何必要舍難取易。過去系無橫打,先要推擋,或者打法上已經形成,習慣用推擋,唯有加上半路出家的橫打,以解決反手位弱點,增強左半臺進攻。如今,兩面弧圈是主流打法,難道仲要走退步路線?業餘當然令計。視覺上當然系變左唔好睇啦,睇的人覺得悶,為左令觀眾睇得過癮,就要訓練d直板推擋打法出黎?事實當然系無可能,打波系講效率,講實際。乒乓球改革,是越來越講究兩面對攻,一上來就要上手搶攻,推擋是被動,講究後發先至,推擋是借力,缺乏靈活之處不能上手進攻,只能防守,通過落點的變化,為正手創造機會,雖然有加力推,但是對上旋球的防守,不容易控制。傳統推擋打法,你一側身,正手肯定出空檔,大球以後,球速減慢,難以一板打死對方,唯有相持,打法未來的乒乓球,只會越來越悶,只會是中遠臺,兩面弧圈對衝。至於推擋的傳承,留給民間業餘的吧!

就算直板不失傳,傳統推擋都會失傳。

所以希望直板同其他膠皮各方面乒乓技術唔好失傳沒落,國際乒聯責無旁貸,希望佢做好d,另外直板情況在50+ 60+ 年齡組別情況岩岩相反,反宜直板比較多,其實直板我覺得係最原始既打法,係我細個個年代都係,興起左直板橫打反而直板減少左。呢點係好奇怪

頂級直板球員隨著馬琳退役,推擋已經係國際賽事絕跡,側切更甚,黃生一個賽事都冇一板推擋,許生都或者有一兩板

以兩面反貼打法來說,相對橫板,直板橫打只是補充了直板打法以往較少見的反手以拉球和磨擦的攻擊而已。橫板打法一早就有。

增加了直板橫打,而取代了backhand,和推檔,我認為是準備的效率,和打法的增加使然。

直板技術是否愈來愈少,其實不是問題。

不過這問題,反而觸發對乒乓球技術發展的前瞻:
不論橫直,世界級選手在大賽中正反手都示範過:
平球和各種旋轉,
撞擊加速,
摩擦加轉,
擺短,
放高球,
單邊直斜,雙邊直斜,交叉直斜。

即使加了其他正膠,生膠或防狐的混合打法,了解膠皮來球變化的規律後,兩面反貼的來球處理只會受攻守目的所影響,而不影響個人本身增減其處理打法。

我不知有沒說漏,但相信也綜合了大部分基本單一打法,如沒有大改規則的話,以後十年還會有甚麼新的技術突破,我覺得將會成為疑問。

這個疑問會影響"乒乓球技術還能發展到甚麼階段?"

這或會容許探索乒乓球運動在技術層面會否到了頂點。

引用:
原帖由 futari 於 2016/10/30 12:50 發表
直板技術是否愈來愈少,其實不是問題。
...
冇錯,因為樓主詞不達意,「直拍技術愈來愈少」實際上係指「直握人口愈來愈少」

34 12
發新話題