34 12
發新話題

直拍技術愈來愈少

回復 21# 的帖子

對,我意思係用直板既人愈來愈少, 特別是小朋友和年輕一代 , 導致直板技術失傳沒落。
主板:個性蝴蝶王      副板:個性龍五      日直:Speed   90 特厚
正手:藍省狂3           正手:黑標省狂3    單面:Tenergy 05
反手:Dignic 05         反手:黑標省狂3

正膠:Clipper Wood   長膠:Senso V3   中直:YEO
正手:Spinpips Red   正手:Neo 天極2   正手:Neo 天極2
反手:敏沖                 反手:Curl P-1R    反手:Vega Asia

直板沒落根本係大勢所趨,男女十個大滿貫得一個直板 ,加上ittf既改革,直板既優勢只會越泥越少,加上直板橫打本來就吾符合人體力學,連反手抽直線都做吾到(連王皓都做吾到,吾好同我講做到,你詳見吳敬平既訪問)

粒波越改越大,比著我都吾願意比自己下一代去學E種保殘守缺既打法~

好多謝中學個教練迫我用橫板

引用:
原帖由 tsui0101y 於 2016-10-30 22:29 發表
對,我意思係用直板既人愈來愈少, 特別是小朋友和年輕一代 , 導致直板技術失傳沒落。
其實乜係直板技術先,講握板定檯內波先;我係直轉橫,以現在鬥快拉起既年代,好多人其實係用左直板技術套落橫板倒,都唔知

引用:
原帖由 tsui0101y 於 2016/10/30 22:29 發表
直板而家既慘況基本上同五、六零年代歐洲傳統削球打法(所謂死削)沒落差唔多,無論係橫削定直削,响日本長抽(日語稱為①⑦ヲ,即英語"long")同及後既弧圏球(Эьユй,即"drive")面前一律然並卵

到今日,直板削球已經絕跡,歐洲傳統死削得返白俄一個 Chtchetinine,都唔多見人話可惜

直板加橫打無疑為直握注入活力,但係就過去同現在既球員所見,亦同時放棄好多嘢,有放棄短球,有放棄發球,有放棄前三板,有放棄靈活,有放棄正手,放棄咁多,又做唔到橫握全面、均衡,敢你扌查直板做咩呢?

回復 25# 的帖子

成編文哩句最貼切,D人成日話全横打,其實係放棄好多直板本身的特點,用得中直全横打就知握板好有限制性,你睇王皓發球就知,推擋其實好有用,當然去到最頂级係冇乜用,但試問你自己認為會上到金字塔頂嗎?打歐洲聯賽仲有好多高手用推擋的

我呢D老人家打乒乓球 目標係消遣,保持運動量,如果要從新學過揸橫板NO LA...推檔+橫打幾好呀。
多謝R師兄送贈6星板,永遠不會忘記人家的恩惠。
多謝M師兄送贈波爾,永遠不會忘記雪中送5木2碳。

直板借力推檔一下車落對方大斜線感覺真是令人回味無窮
紅雙喜DM SP500 SIGMA2 EURO 天弓5
nittaku 玻璃鳥  omg4 pro  rastant
木結他 m1jp R7
紅羽鳥 omg4 euro R7

講開橫打,我睇咁耐波,唔多覺直板橫打係好似橫板反手咁,打爭持,好多都二、三下就打正手;定係我睇得少波

繼正邪大賽後,建議猫兄舉辦一場直橫大賽,除了技術交流外,也可睇下現今直板技術是否已進步定有所特破

就算用直板, 分分鐘都唔識推擋

橫直板除因握法特点而用的技術外,只要能夠幫助得分的技術大家都會用,沒有所謂橫板直板技術.
套某君一句話,值得我們反思的是,大家都橫板相反的打法係咪會最好呢?
無疑直板己成少數係事實,要打得好到頂級水平亦非常困難,但業餘水平中生存空間也不至於要消失.

"好多謝中學個教練迫我用橫板," ...香港係咪要多謝黃鎮廷無遇到迫佢用橫板的教練?!
其實問題正正在此.

回復 32# 的帖子

所以繁事無絕對,睇個人天份同恒心,還有最重要一環,遇名師丶導正途,打橫打直都好,不要被誤導,就是彩數.
本帖最近評分記錄

係教育同傳承之心既問題~
最重要都係錢作怪~

讀書間唔中打下乒乓波, 一直都是直板, 但廿幾年後再打, 發覺完全適應唔到, 姐手姐腳唔知點咁, 搵唔返d感覺!

但換塊横板之後感覺完全唔同晒,  馬上有返後生時7-8成水準...!  
***60後新手從2015年初重拾球拍兼新學打橫板***
1) ADIDAS - AVENGER CARBON - 狂8 + BARACUDA (196g)
2) BTY M MAZE  - MXP + R7 SOFT (180.3g)

34 12
發新話題