發新話題

馮天薇都退埋隊

新加坡人話俾錢這些中國乒乓人係浪費金錢

引用:
原帖由 zeio 於 2016-10-26 08:08 發表
早前球員教練發生沖突後,有報導話馮、于灑大牌

報導有指馮自07年成為新公民後落袋 300萬新紙(~216萬美金)

十日前,球霸王越古離婚

新加坡今年犯太歲
216萬美金?

約1700萬港纸,有咗銀纸,又係新生活的開始。

引用:
原帖由 airwaves 於 2016-10-26 12:19 發表

係呀,睇過報道,當時心諗:仲嚟?點知.......

新加坡乒總
李嬸重打得喎,咁單打、團體係爭銅有機囉,你唔係諗住新加坡爭金奪銀呀嘛

引用:
原帖由 belcher168 於 2016/10/26 18:00 發表

216萬美金?

約1700萬港纸,有咗銀纸,又係新生活的開始。
感覺新加坡變左受害者

買錯馬不可以說是受害者, 有如女士買股票九成虧, 並不算是受害者, 特質會令人/國家虧本

<-->
.

引用:
原帖由 egghead1969 於 2016-10-27 07:11 發表

李嬸重打得喎,咁單打、團體係爭銅有機囉,你唔係諗住新加坡爭金奪銀呀嘛
新加坡仲可以爭單打,團體的銅牌。我意思係馮天薇已經下滑咗咁多,下屆都34歲,仲想打多一屆,唔好啦掛?係時候讓位,見到佢被日本四美橫掃,慘不忍睹,只係估唔到佢係被掃走

引用:
原帖由 乒乓在線 於 2016-10-27 09:11 發表
買錯馬不可以說是受害者, 有如女士買股票九成虧, 並不算是受害者, 特質會令人/國家虧本
馮姐點算買錯 于姐就 ;不過放料係叫馮姐好走;睇來新加玻乒乓權鬥得幾利害

感覺新加坡乒總幾麻煩,之前劉國棟教女隊成績幾好(奧運世錦團體都第二),已經有曬交代,喺成績上冇走人嘅必要,都頂乒總唔順,我覺得新加坡乒總應該幾專制鍾意指手畫腳,唔聽話都手起刀落。

劉國棟走人有兩個講法,一個係佢同新國乒總會長李美花不和,另一個係佢獅子開大口要加人工加到 9000 美金/月。京奧後,當局已經提出加佢月薪由 4500 到 6300

文中亦提到劉國梁一年起碼搵五十萬人仔,惠鈞都有一皮野美金個月

新加坡乒乓一姐被退役「關奶蛋事」

【on.cc東網專訊】新加坡乒協(STTA)前日決定不與女單主將馮天薇續約,意味後者將被踢出新加坡國家隊,罪名除了她不尊重教練、拒絕分獎金,居然還包括9日內買了200隻雞蛋,3日買10罐牛奶要求報銷!

新加坡乒協最初在聲明中稱,因為馮天薇到2020年東京奧運會時已34歲,新加坡未來需要更多年輕新血,才與她「分手」。惟昨日《南洋商報》最新消息披露,馮天薇有幾大罪狀:首先是不尊重教練陳志斌,在里約奧運擅自指導隊友于夢雨和周一涵,當主帥「冇到」。其次是去年東南亞運動會奪得乒乓球女團金牌後,馮與隊友可平分15000坡幣(約83713港元)獎金,按理馮等人各自要拿出400坡幣(約2230港元)給教練分享,可是馮天薇帶頭反對,且鼓動隊友同乒協對立,結果STTA要扣她薪水才履行獎金條例。

更令人錯愕的是,馮天薇還被指「造假帳」,有知情人士爆料,新加坡乒協曾收過她的手寫收據,號稱在9日內買了200隻雞蛋,以及3日內購買10罐牛奶,向乒協要求報銷,弄得STTA要向她發出警告,馮天薇才退還款項。除此以外,她更因拒付全國乒乓總決賽的報名費,以至埋怨獎金少,與新加坡乒協發生爭拗。

生於黑龍江哈爾濱的馮天薇,目前正以外援身份參加2016年中國乒乓超級聯賽,這位世界排名第6的女將,與新加坡乒協的合約將於10月31日屆滿,她在社交平台上強調自己不會離開國際賽場。新乒協會長李玉雲則表示,馮天薇如能取得參賽資格的話,STTA不會阻止她代表新加坡參加國際乒聯的世界巡迴賽及其他賽事。
本帖最近評分記錄

報紙洗唔洗係咁出 d 雞毛x皮既事,唱衰人

金田一探案,篇報導,深入看看,對於有千幾萬港幣,但幾千元獎金都唔比教練,仲叫隊員都唔好比,我地教練費都唔止啦,所以有腦都知同貪唔貪錢無關,應該係班球員,唔滿意教練,覺得二千幾都唔值。

講佢亂claim雞蛋同牛奶,我真係笑左出來,以為係難民營,計雞蛋牛奶都呃 我想信佢倒轉比人claim, 而呢樣叫。。。。莫需有。

寫抹黑文章,佢要去新華社上下堂

吾係星加坡人, 重要玩大牌, 邊有人like?????  好波都無用呀, 支持新政府吾續約.

明顯隊員不滿教練组,打咗成10年先話佢人有問題?

仲邊有人敢入隊?幫你打生打死,一反面即刻唱衰人

引用:
原帖由 airwaves 於 2016-10-31 12:32 發表
仲邊有人敢入隊?幫你打生打死,一反面即刻唱衰人
成班僱傭兵睇錢,冇話敢唔敢
我諗開頭冇諗住唱衰人先,點知馮大姐重話要代表新加玻,咁即係唔比面 STTA,佛都有火

引用:
原帖由 egghead1969 於 2016-10-31 13:38 發表

成班僱傭兵睇錢,冇話敢唔敢
我諗開頭冇諗住唱衰人先,點知馮大姐重話要代表新加玻,咁即係唔比面 STTA,佛都有火
咁又係大家所需,不過入隊前要有隨時被唱既心理準備。呢個世界冇永遠朋友亦冇永遠敵人,只有共同利益,說不定大家好快復合

國際乒聯的世界巡迴賽好似任何人都可報名參加

引用:
原帖由 HKSpurs 於 2016-11-1 10:53 發表
國際乒聯的世界巡迴賽好似任何人都可報名參加
係,只要你所住地區的屬會同你報就

發新話題