發新話題

[綜合技術] 高吊弧圈 比 前沖弧圈 易中D?

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 04:20 下沉

高吊弧圈 比 前沖弧圈 易中D?

引用:
原帖由 lsmsam2005 於 2016-10-21 19:36 發表
高吊球速較前沖慢,高吊易中檯多點,不過打波唔係咁樣計喎!
技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

我唸你問呢個問題原因,因為拉前衝命中率無保證,所以想轉拉高吊,希望改善命中率?呢個問題同基本功有關。
擊打與摩擦的比例,高吊摩擦多,前衝擊打多,所以理論上可以話系高吊易d中,因為加摩擦加保險,但不是摩擦就能解決所有問題,要拉出旋轉,還是要有一定的撞擊比例。

拍面向前傾 還是垂直呢

打得多就會有所領悟了

拉弧圈球細緻一點,控制好弧線、落點同節奏,將必更有作為 .

乒超領隊 : 雄昇球會

引用:
原帖由 lsmsam2005 於 2016-10-21 22:45 發表
拍面向前傾 還是垂直呢
攻球就垂直,弧圈系前傾少少,壓拍不能太多,否則會經常打板邊,打漏,壓得太多變左打波頂,應該擊球中間偏上

引用:
原帖由 Georgett 於 2016-10-21 23:06 發表
打得多就會有所領悟了
同意,此乃重中之重。多練才能體會,用身體去感受才是,不能停留在認知層面上,要實踐。

引用:
原帖由 GatienExtra 於 2016-10-21 20:55 發表
我唸你問呢個問題原因,因為拉前衝命中率無保證,所以想轉拉高吊,希望改善命中率?呢個問題同基本功有關。
擊打與摩擦的比例,高吊摩擦多,前衝擊打多,所以理論上可以話系高吊易d中,因為加摩擦加保險,但不是摩擦 ...
我諗師兄講中左
不過我提議樓主下苦功練前沖,你攪掂左前沖,返轉頭,想拉高吊 (其實唔算高,只係冇咁沖),係只需練一下明白個 timing 同摩擦就得。事關去到尾,你開頭只學高吊,到時你想更上一層樓,都係要學拉前沖。

利申:學波時冇學過高吊,只學前沖

答返樓主,係, 高吊弧圈的上檯率比前沖弧圈的上檯率係高

引用:
原帖由 夜魔俠 於 2016-10-22 01:19 發表
dupKynWzsro
多謝,拉左咁多前沖,原來有 d 概念錯左

香港本地都有製作,係對下旋球
加轉弧圈球

前衝弧圈球

發新話題