發新話題

[綜合技術] 直板的昨天和今天

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 04:20 下沉
就算係 38mm、21分制、遮擋發球、有機膠水,直板一樣注定沒落

橫板大勢唔係今時今日,1989 年瑞典首次擊敗中國傳統直板快攻,直握就已經開始有去冇回頭

引用:
原帖由 belcher168 於 2016/10/22 11:48 發表

你是對,但又不是完全正確。

1989至1991年,以瓦尔德内爾和皮爾遜為代表的歐州選手崛起。1989年世界錦標賽,瑞典男團决實5:0大勝中國;而在單項獲得男單和男雙冠軍。可是,這不是直板和&#27 ...
有時間拜閱
引用:
有人将直板的衰落单方面归于国际乒联改革,这个我曾撰文反驳过,详情见我博客(http://blog.sina.com.cn/s/blog_649e4f490102w8fg.html)。但我们不要忘了,中直衰落始于90年代,那时候有什么改革?当江嘉良、陈龙灿他们团体赛被瑞典人剃光头的时候,改大球了?改は机了?
日直單面拉影響不大?

捱打可能話誇張,但係打到你冇計算唔算冇影響?

邊個講而家,我由頭到尾都係講當年,21 樓覆你個帖亦都係講緊當年

巴塞奧運金擇洙對華拿,你話影響不大?

劉南奎影響大唔大?

觸動到日直愛好者的脆弱心靈,連起源地日本都帶頭放棄

唔講嗰句都講埋,我自己打中直單面出身,亦因為慕拜金擇洙爆沖打過日直,後轉橫,家下間中亦有中直橫打

細個試過因為直握食閉門羮,你試過未?

睇睇馬琳點講

提到王皓橫打既特點同時,佢自己都話橫板兩面更均衡、更有優勢,重要講左兩次,唔係握法關係係咩?

點解直板打到頂級難,技術同橫板分別不大,唔係握法關係係咩?

發新話題