22 12
發新話題

[砌版討論] 砌板求suggestion under$900, 橫板

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:49 移動

砌板求suggestion under$900, 橫板

新手想砌板, under$900, 橫板
正手攻
反手防
thanks bros

吉生的怪拍王
<-->
.

正手攻, 想點攻?
反手防, 想點防?

攻 = 扣殺? 前沖(抽擊)? 加轉(高吊)? 哪一個?
防 = 封擋? 搓? 削? 哪一個?
本帖最近評分記錄
< -- 新手中的低手
< -- 弧圈再結合慢功

.正手..前沖...
反手..封擋..
i am very 新手

引用:
原帖由 kerorog 於 2016-10-20 12:18 發表
.正手..前沖...
反手..封擋..
i am very 新手
正手MXP反手QUANTUM,QUANTUM手感好好,拉波都舒服,反手可以一試,MXP都多人用於正手,但重量重,QUANTUM輕就可以平衡返
樊振東ALC 典馳40度 D05 (正反手貼滿連護邊193)
林高遠ALC TD V22extra
奧恰ALC 典馳40度 D05

板都tibhar就SAMSONOV FORCE PRO BLACK EDITION 390元
樊振東ALC 典馳40度 D05 (正反手貼滿連護邊193)

左封右衝, 厚芯五夾
<-->
.

引用:
原帖由 tomtom1995 於 2016-10-20 13:21 發表
板都tibhar就SAMSONOV FORCE PRO BLACK EDITION 390元
Tibhar  samsonov force pro black , $390
MPX $320
Quantum $320
Total $1090

過左$900
其實我幫我表弟問
佢都係十幾年冇玩,以前都係玩玩下、冇跟人學過
因為用過d 雙喜成品版,而家想upgrade下,佢預budget $800幾蚊

引用:
原帖由 乒乓在線 於 2016-10-20 13:43 發表
左封右衝, 厚芯五夾
有咩推介?

yeo 加2面mxp 一面max 一個1.9

引用:
原帖由 kof2500hk 於 2016-10-20 16:43 發表
yeo 加2面mxp 一面max 一個1.9
Yeo 係Yasaka yeo 7 power?
Max 同1.9 指邊隻牌子?
唔好意思,初哥唔熟

YEO: 泛指普通五夾果種
Max 同1.9: 係指塊膠皮的海綿的厚度 (一般正手都會用 Max)
引用:
原帖由 kerorog 於 2016-10-20 17:04 發表

Yeo 係Yasaka yeo 7 power?
Max 同1.9 指邊隻牌子?
唔好意思,初哥唔熟

底板: YEO 或 YES (below $400) / samsonov force pro
正手: Donic Baracuda (~ $230 - $250)
反手: 729 系列 / 天翼 / 焦點 3 果類 (~ $100 or below)

夠新手玩好幾個月的了
引用:
原帖由 kerorog 於 2016-10-20 16:18 發表

Tibhar  samsonov force pro black , $390
MPX $320
Quantum $320
Total $1090

過左$900
其實我幫我表弟問
佢都係十幾年冇玩,以前都係玩玩下、冇跟人學過
因為用過d 雙喜成品版,而家想upgrade下,佢 ...

正反手都攻 打乒乓唔防守架啦 唔係你死就我亡

上駿X買,服務好,正手MXP可以,反手第二選擇P2
MXP250,P2好255,板Tibhar  samsonov force pro black390,總數895

引用:
原帖由 kof2500hk 於 2016-10-20 17:31 發表
正反手都攻 打乒乓唔防守架啦 唔係你死就我亡
唔係唔守,其實好難講

其實如果想抽丫沖丫擋丫比較好的話我建議打純木七夾.

七夾相對比較穩定, 板身不會太跳, 頂大板都有信心D.
五夾始終太弧圈, 拉丫抽丫比較好, 但扣殺丫頂大板丫快板太跳, 無法控到一個靚落點.

正手膠方面, 我推一推Tibhar Evolution EL-S, 最近有幾家都減價中, 呢快膠速度感十足, 而且旋轉都不錯丫~~~~

反手反正都只係擋, 你睇送食飯吧~~~~

還有一點, 新手是否一下就用到最頂級最硬最彈最轉的膠呢, 我有點疑問, 所以不敢推你用Tibhar Evolution MX-S/MX-P.
如果你無信心, 就轉用比Tibhar Evolution EL-S還要軟的Tibhar Evolution FX-S打正手練練手感先也未嘗不可丫∼∼∼

< -- 新手中的低手
< -- 弧圈再結合慢功

木可以samsonov force pro 或 stiga Clipper CR WRB
正手膠可MXP 或 MXS
反手膠可ELP 或 量子銀

樓主可能係客氣.
真係新手既話唔使急於落本.
黑薩薄過輕過平過CL. 新手兩者選一, 我建議選黑薩.
再平啲同入門啲可以諗下銀河U2或者紅雙喜PG7.
靚膠上面有好多介紹. 平平地既不妨諗下:
正手: 729-2 (黏), 729-08 (黏, 但係好快會變得唔多黏, 可以當澀既嚟打)
反手: 729-5 (黏), 焦點3 (澀)
主拍:奧恰Original Carbon FL, JP01, X1黃金
原主拍: 奧恰V1 FL, JP01 Turbo, X1黃金 (原729-08, 焦點3)
奧恰V1 FL, JP01, X1鉑金
YEO直, 銀V, X1黃金
CL CR WRB 直, Plaxon 525, Moristo SP
VPS鑽石5 FL, MX-P, 紅V
Clearfield直, 802-40, 黃金JO (送人了)

Yasaka 馬林Extra Offensive (YEO)
正手 紅雙喜 普狂
反手 Donic BARACUDA max如果想平平地玩下,可以cj8000
另一組合
donic waldner senso carbon
正手 donic bluefire M2 Max
反手 donic bluefire M3 Max
max 即是最厚2.1

22 12
發新話題