發新話題

新手招觀塘波友

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 04:39 移動
引用:
原帖由 KIKI22064878 於 2016-10-18 12:47 發表

tomtom1995
你又說 自己 系 新 手    為 何 有  5 仟 几 分 咁多 ?  還 算是 新手 ?  相信系 縱 橫 乒乓 論壇 很多年 所 積 的分數 ,  不是  一天 几 天 的 成果吧
師兄 睇錯了,Tom兄 係有 6XXX 分

引用:
原帖由 KIKI22064878 於 2016-10-18 16:43 發表
你地 藍田球球 局   系 打 計 分  正所謂 藏龍   ? 虎,  何來 适合 新人 呢   ?  唉  
我地啲 新人 現 計分 系  被 人 打死    只有多球 訓 練 才 練 倒 基本功,  

新手打計分,正常當然係輸,難道可以打贏打左十幾廿年波齡的球友?

引用:
原帖由 KIKI22064878 於 2016-10-18 17:26 發表
講漏左   基本功 都 未 練 好  就走去 打 計分,   你認為 好嗎  ?
咁要睇下 "基本功" 的定義係咩?

不過,每個人的定義都唔同,唔喜歡打計分的,咪自己揾波友練波

引用:
原帖由 rckw 於 2016-10-18 18:59 發表

師兄,小弟認為 好。

其實基本功點先叫"練好"? 未"練好"前唔通只係重覆打多球訓練? 唔打實戰,好難知道自己技術可以發揮到咩水平。多球訓練打到曉飛都冇用,實際應用更重要.. 畢竟乒乓球都係體育競技,臨場發揮 ...
認同

引用:
原帖由 劉炳炳 於 2016-10-18 19:28 發表

基本功點先算練好呢,每個人的標準也不一樣,我基本功也不好,平時也會找師兄練習,但練習時打到的技術,計分時未必用到,對我而言,計分時用到的才算略有所成。要在計分時用到,
是要在計分中慢慢實踐的。
...
練波同計分係有唔同的

引用:
原帖由 KIKI22064878 於 2016-10-18 17:26 發表
講漏左   基本功 都 未 練 好  就走去 打 計分,   你認為 好嗎  ?
師兄 有冇參加過論壇球局?

引用:
原帖由 rckw 於 2016-10-18 23:33 發表

悠兄應該係同意 小弟「基本功也不好, 拉波都未拉好, 開波又開唔好」
冇 D 咁的事

引用:
原帖由 q9450 於 2016-10-19 13:29 發表
我個人會咁樣....練波佔90%時間,計分佔10%...不喜勿X...
Q兄 咁勁

引用:
原帖由 q9450 於 2016-10-19 13:31 發表
有機會一齊玩玩
小弟 又要同 Q兄 玩

發新話題