36 12
發新話題

新手招觀塘波友

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 04:39 移動
嘩, 千祈米咁講, 我驚比人踩場, 踢館
引用:
原帖由 KIKI22064878 於 2016-10-18 16:43 發表
你地 藍田球球 局   系 打 計 分  正所謂 藏龍   ? 虎,  何來 适合 新人 呢   ?  唉  
我地啲 新人 現 計分 系  被 人 打死    只有多球 訓 練 才 練 倒 基本功,  

引用:
原帖由 rckw 於 2016-10-18 18:59 發表

師兄,小弟認為 好。

其實基本功點先叫"練好"? 未"練好"前唔通只係重覆打多球訓練? 唔打實戰,好難知道自己技術可以發揮到咩水平。多球訓練打到曉飛都冇用,實際應用更重要.. 畢竟乒乓球都係體育競技,臨場發揮 ...
認同

引用:
原帖由 劉炳炳 於 2016-10-18 19:28 發表

基本功點先算練好呢,每個人的標準也不一樣,我基本功也不好,平時也會找師兄練習,但練習時打到的技術,計分時未必用到,對我而言,計分時用到的才算略有所成。要在計分時用到,
是要在計分中慢慢實踐的。
...
練波同計分係有唔同的

引用:
原帖由 KIKI22064878 於 2016-10-18 17:26 發表
講漏左   基本功 都 未 練 好  就走去 打 計分,   你認為 好嗎  ?
師兄 有冇參加過論壇球局?

引用:
原帖由 悠閒一族 於 2016/10/18 19:37 發表

認同
悠兄應該係同意 小弟「基本功也不好, 拉波都未拉好, 開波又開唔好」

引用:
原帖由 rckw 於 2016-10-18 23:33 發表

悠兄應該係同意 小弟「基本功也不好, 拉波都未拉好, 開波又開唔好」
冇 D 咁的事

引用:
原帖由 悠閒一族 於 2016-10-18 13:07 發表

師兄 睇錯了,Tom兄 係有 6XXX 分
x 2
多謝R師兄送贈6星板,永遠不會忘記人家的恩惠。
多謝M師兄送贈波爾,永遠不會忘記雪中送5木2碳。

我個人會咁樣....練波佔90%時間,計分佔10%...不喜勿X...

有機會一齊玩玩

引用:
原帖由 carltamki 於 2016-10-18 09:38 發表
你個廢字的定義是什麼? 什麼打法?
基本功階段

引用:
原帖由 iceiceice 於 2016-10-18 18:09 發表
我重廢.怎拿球拍都未識.分都未識計 連幾時要轉發球都要師兄提.波–係出界一係落網.我咪重更加廢

師兄呢批嘢好似你
$1500放 Butterfly ZLF Photino FL柄 連膠

已獲得jcclee批准
放 Butterfl ...
球拍質素同球技實力無關

引用:
原帖由 q9450 於 2016-10-19 13:29 發表
我個人會咁樣....練波佔90%時間,計分佔10%...不喜勿X...
Q兄 咁勁

引用:
原帖由 q9450 於 2016-10-19 13:31 發表
有機會一齊玩玩
小弟 又要同 Q兄 玩

絶对認同,   打球 基本功好,  手法正宗,  但系 真系會 輸比 一個  動作 怪怪 的 人,  我 都見 過 好 多例 子了,

引用:
原帖由 KIKI22064878 於 2016-10-20 10:26 發表
絶对認同,   打球 基本功好,  手法正宗,  但系 真系會 輸比 一個  動作 怪怪 的 人,  我 都見 過 好 多例 子了,
師兄提出基本功一詞,的確有好多討論的地方。何謂基本功?何謂基本功好?手法正宗,有觀賞性,睇落似世界級球手,就叫基本功好?好多手法正宗,睇落好好睇,夠曬觀賞性,但系打計分,就系輸一d動作好怪的人。有無例子?好多年輕人就系輸中坑/老坑(無意侮辱,甘樣表達感覺上較傳神),年輕人集中要好睇,要動作標準,要型仔,要符合世界潮流,一定要兩面弧圈結合快攻,下下要爆衝,要前衝弧圈,只求打死人,而不理會命中率,我就覺得唔系甘理智。而人生閱歷較豐富的中坑/老坑,就從實際出發,唔打失,減少無謂失誤,有機會就一板啪爆你,無機會起手,控制住落點先,動作雖然怪,但系駛得/實際。
  業餘想走專業路線,唔系唔得,辛苦囖,要付出好多時間與精力,仲要揾教練教。仲會比人歧視,話你練基本功無用,之後你再打計分,例如,正反手攻球練波練到曉飛,計分用唔到,連自己也對自己失去信心,甘樣系非常恐怖和可悲的一件事情。所以話唔系盲目地練,練波就系為左計分用到,練完用唔到,甘你話,練黎做乜?
  如果打計分,唔夠人打,太大挫敗甘,但系自己又鍾意乒乓球/享受乒乓球所帶來的快樂,咪自己練囖,無人同我練,咪自己打發球機囖,無壞咖,路有千千萬萬條,何必要把自己框死。
  練基本功時,雙方互相遷就,大家的球都正規/正常,一般是上旋,打得舒服。一打計分,問題就出現,任何情況也會發生,飄/拱/沉/側走/無力波,甘樣你可能就唔識打。所以我覺得,基本功好要任何球都要懂得處理,有進攻有防守,沒有太多無謂失誤,球要受你控制,而不是僅僅動作好睇,甘就變左花拳繡腿,就是不折不扣的花架子。

本帖最近評分記錄

36 12
發新話題