36 12
發新話題

新手招觀塘波友

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 04:39 移動

新手招觀塘波友

新手招觀塘波友,我廢的

你個廢字的定義是什麼? 什麼打法?
主板1: 橫板-Viscaria (FL), 正MXP, 反Donic Baracuda192g
主板2:橫板-Viscaria (FL), 正MXP, 反Donic Baracuda 182g
主板3:橫板-方博碳 (FL), 正MXP, 反Donic Baracuda 188g
主板4: 橫板-Stiga Rosewood V (FL), 正MXP, 反Donic S2 188g
主板5: 橫板-Timo Boll Spirit (ST), 正MXP, 反Donic Baracuda190g
主板6: 橫板-鐵牌孔令輝 special (葫蘆柄), 正MXP, 反Donic Baracuda 184g

廢的定義好難講, 我遇過話自己打得差的, 但見面果時, 先知原來係區賽冠軍

引用:
原帖由 lsmsam2005 於 2016-10-18 09:17 發表
新手招觀塘波友,我廢的
我真係新手 ,觀塘我都ok
樊振東ALC 典馳40度 D05 (正反手貼滿連護邊193)
林高遠ALC TD V22extra
奧恰ALC 典馳40度 D05

我是長膠新手

我喺藍田球局跟 mym 師傅學習了幾年,果度啱新手玩
小小炳炳快快大,炳炳天天的長大

引用:
原帖由 tomtom1995 於 2016-10-18 10:09 發表

我真係新手 ,觀塘我都ok
tomtom1995
你又說 自己 系 新 手    為 何 有  5 仟 几 分 咁多 ?  還 算是 新手 ?  相信系 縱 橫 乒乓 論壇 很多年 所 積 的分數 ,  不是  一天 几 天 的 成果吧

引用:
原帖由 KIKI22064878 於 2016-10-18 12:47 發表

tomtom1995
你又說 自己 系 新 手    為 何 有  5 仟 几 分 咁多 ?  還 算是 新手 ?  相信系 縱 橫 乒乓 論壇 很多年 所 積 的分數 ,  不是  一天 几 天 的 成果吧
打波係新手,我有分都只係吹水吹返來
樊振東ALC 典馳40度 D05 (正反手貼滿連護邊193)

分數與打波實力不成正比

引用:
原帖由 KIKI22064878 於 2016-10-18 12:47 發表

tomtom1995
師兄 睇錯了,Tom兄 係有 6XXX 分

引用:
原帖由 悠閒一族 於 2016-10-18 13:07 發表

師兄 睇錯了,Tom兄 係有 6XXX 分

我都新手 最遠去到九龍灣

炳炳哥好波就一早知啦,仲要學習?
引用:
原帖由 劉炳炳 於 2016-10-18 12:41 發表
我喺藍田球局跟 mym 師傅學習了幾年,果度啱新手玩

你地 藍田球球 局   系 打 計 分  正所謂 藏龍   ? 虎,  何來 适合 新人 呢   ?  唉  
我地啲 新人 現 計分 系  被 人 打死    只有多球 訓 練 才 練 倒 基本功,
引用:
原帖由 mym 於 2016-10-18 15:26 發表
炳炳哥好波就一早知啦,仲要學習?

講漏左   基本功 都 未 練 好  就走去 打 計分,   你認為 好嗎  ?

我重廢.怎拿球拍都未識.分都未識計 連幾時要轉發球都要師兄提.波–係出界一係落網.我咪重更加廢

師兄呢批嘢好似你
$1500放 Butterfly ZLF Photino FL柄 連膠

已獲得jcclee批准
放 Butterfly ZLF Photino FL柄
約85g  95%新
3W+2ZLF
唔震手,球速快 ,很輕
連膠正手MXP反手R7

引用:
原帖由 KIKI22064878 於 2016/10/18 17:26 發表
講漏左   基本功 都 未 練 好  就走去 打 計分,   你認為 好嗎  ?
師兄,小弟認為 好。

其實基本功點先叫"練好"? 未"練好"前唔通只係重覆打多球訓練? 唔打實戰,好難知道自己技術可以發揮到咩水平。多球訓練打到曉飛都冇用,實際應用更重要.. 畢竟乒乓球都係體育競技,臨場發揮、心理質素,都要實戰才試得到。如果對手高手都唔介意同所謂的低手打, 咁低手仲介意什麼, 仲唔快D偷師學野?

小弟基本功也不好, 拉波都未拉好, 開波又開唔好, 但正在努力學習中。最近都有參與一些球局,偷下師,觀摩下,再試下自己同人地距離有幾遠。

引用:
原帖由 KIKI22064878 於 2016-10-18 17:26 發表
基本功點先算練好呢,每個人的標準也不一樣,我基本功也不好,平時也會找師兄練習,但練習時打到的技術,計分時未必用到,對我而言,計分時用到的才算略有所成。要在計分時用到,
是要在計分中慢慢實踐的。

我只是講我自己的定義,每個人也不一定一樣,不喜勿插

小小炳炳快快大,炳炳天天的長大

引用:
原帖由 KIKI22064878 於 2016-10-18 16:43 發表
你地 藍田球球 局   系 打 計 分  正所謂 藏龍   ? 虎,  何來 适合 新人 呢   ?  唉  
我地啲 新人 現 計分 系  被 人 打死    只有多球 訓 練 才 練 倒 基本功,  

新手打計分,正常當然係輸,難道可以打贏打左十幾廿年波齡的球友?

引用:
原帖由 KIKI22064878 於 2016-10-18 17:26 發表
咁要睇下 "基本功" 的定義係咩?

不過,每個人的定義都唔同,唔喜歡打計分的,咪自己揾波友練波

36 12
發新話題