發新話題

[膠皮討論] 怎樣可移除世人對長膠既歧視呢?

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:51 移動
要明白問題根本 . 依我所見技術與器材,百花齊放原是好事 ! 可是長膠一路發展較偏違正路,加上技術性要求較低,只求怪異或變化,器材發展更是處處受限制,所以很難同反膠抗衡,係高水平比賽難有所為,以致所學傳人多為中下層水平及技術有缺憾人士,所以不受年青有為人士歡迎 . 加上使用長膠人士多為想贏而用,有小部分人為達目的可能用違規或走灰色地帶方法(使用經2次加工或違規器材),強行突破現有限制,這種不講究技術只研究器材想法令人厭惡 !

乒超領隊 : 雄昇球會

小弟都曾以直拍反膠加長膠倒板打法為主打過幾年,深感佢既好處同壞處 . 我對使用長膠人士本無反感 . 只要光明正大以波會友,根本不存在厭惡感 . 我由學打波至今都有廿幾年,試過好多咁同器材同技術,同好多唔同類型既波友交流,由好著重贏輸到而家順其自然啦,認為好既交流及執著不應著重眼前深羅事物,更應由心出發明白事理 .

我都係以事論是,理性分析,對事不對人 ! 長膠引來厭惡主要原因除左技術方向同發展問題外,仲有好多多為國內不良改膠風氣所引致,長膠本身並無存在問題 .

引用:
原帖由 wlwlwl 於 2016-10-15 21:37 發表
輸比長膠即係自己技不如人,有好多漏洞才會輸,但濑人家的長膠,真係
相當認同 !

引用:
原帖由 wlwlwl 於 2016-10-15 21:32 發表
不要一枝竹打一船人,Yip C Fu
我當然知道我哋香港人大多都唔會亂嚟啦 ! 我只係講一小部分有趣的人姐 !

引用:
原帖由 Georgett 於 2016-10-15 22:28 發表
深奧
好似武功咁本無高低正邪之分,全在使用者一念之間 .

引用:
原帖由 Georgett 於 2016-10-15 22:58 發表
例如點改膠呢?
之前興長膠泡煤油或火水,使膠粒發大變軟,打出來既波會更邪更飄忽;而家興長膠噴固化劑,使膠粒變硬降低表面摩擦性,令反旋轉更佳 . 詳細加工方法,請自己網上搜尋,小弟在此不便透露 . 這都是2次加工的經常方法,但於正式比賽亦屬違規,請多加慎之 !

引用:
原帖由 henrytam 於 2016-10-16 05:10 發表

ITTF 講到明唔用得BOOSTER, 不過暫時冇辦法可以CHECK 到你有冇用,所以大把人照用BOOSTER,同長膠灌油一樣道理
概嘆長膠出術在明,肉眼睇都知有問題,而反膠出術在暗,難以分辨清楚 .

講開又講想降低別人對長膠的偏見,可以選擇使用有海綿既長膠 . 因為大多有問題的長膠,都出於單膠皮本身,一但加上海綿問題膠皮就大打折扣 . 加上海綿長膠面回球較快,對手少左時間準備應對,就算面對拉弧圈球時亦較易控制,到機會到時亦較易反攻,配合倒板技術可以發揮極致,可見長膠亦不只講器材亦有其技術 .

[quote]原帖由 alivivi 於 2016-10-16 14:02 發表
我諗用邪膠一日就預左俾人歧視,自己個心會比較好過D,
依個問題係無法改變,因為長膠吾係主流,當作運動去鍛
練身體就好了,何必要理會一小眾人
深感明白 ! 我已轉打橫拍正反反生數年,當中曾亦有人對我用生膠存在一點問題 . 我不用生膠確實打上來差一些 . 但生膠係正膠一種,而正膠比反膠更早已存在,更曾是主流技術 . 難道有人不認同,不是有人自己本身出問題 ? (棄祖忘宗 ?! 哈哈 ! 古今多少事,都付笑談中 !)

記得有智者講過 - 既然改變不了世界,唯有去適應世界 . 一切順其自然,何需執著 !

引用:
原帖由 egghead1969 於 2016-10-18 05:53 發表

問題不在國際認可;問題係好多人去攪或買邪長膠,又唔認 ;對手當然覺得冇癮
你意思係笑面虎 ?!

引用:
原帖由 Georgett 於 2016-10-18 20:49 發表
如果玩生膠, 边隻好? 配乜底板呢?
膠: spectol,blowfish,moristo sp  底板: clipper wood,avallo P700

引用:
原帖由 Georgett 於 2016-10-21 17:31 發表
用長膠進攻, 命中率很低, 因沒有弧線, 可怎樣解決問題呢?  
針無兩頭利 . 長膠要進攻能力好,就要放棄邪度,好合情理 .

發新話題