發新話題

[膠皮討論] 怎樣可移除世人對長膠既歧視呢?

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:51 移動
請問是什麼打法呢?

引用:
原帖由 Georgett 於 2016-10-15 20:45 發表
咦師兄也是邪人?

引用:
原帖由 Georgett 於 2016-10-15 20:46 發表
請問是什麼打法呢?
問緊 小弟?

用長膠就用長膠,會何要睇人地點想!!!!
本帖最近評分記錄
wlwlwl
Forehand: inverted
Backhand: Tibhar Grass Dtecs

回復 26# 的帖子

是呀.
我都岩岩改正歸邪

引用:
原帖由 Georgett 於 2016-10-15 20:49 發表
是呀.
我都岩岩改正歸邪
生膠

其實用長膠就等於用幾十年前既器材來應付最新即器材
wlwlwl

歧視長膠就好似世上有些人歧視有膚色的人一樣
既然你不能改變別人的想方,那就只好做番自己, 繼續 用你的長膠,別理那些不喜歡長膠的人
本帖最近評分記錄
  • 葉師傅 +5 有時真係咁 ! 亦只能咁做 ! 2016-10-15 22:14
  • 悠閒一族 +10 非常贊同 2016-10-15 21:50
wlwlwl

要明白問題根本 . 依我所見技術與器材,百花齊放原是好事 ! 可是長膠一路發展較偏違正路,加上技術性要求較低,只求怪異或變化,器材發展更是處處受限制,所以很難同反膠抗衡,係高水平比賽難有所為,以致所學傳人多為中下層水平及技術有缺憾人士,所以不受年青有為人士歡迎 . 加上使用長膠人士多為想贏而用,有小部分人為達目的可能用違規或走灰色地帶方法(使用經2次加工或違規器材),強行突破現有限制,這種不講究技術只研究器材想法令人厭惡 !

乒超領隊 : 雄昇球會

回復 32# 的帖子

師兄是不喜歡邪膠?

不要一枝竹打一船人,Yip C Fu
wlwlwl

我最初也不喜歡邪膠的, 但自從自己打左之後, 就開始明白, 其實使用者也頗冒險的.

回復 32# 的帖子

當你親身用過就會明白, 邪膠人士也有他們的難處.

輸比長膠即係自己技不如人,有好多漏洞才會輸,但濑人家的長膠,真係
wlwlwl

小弟都曾以直拍反膠加長膠倒板打法為主打過幾年,深感佢既好處同壞處 . 我對使用長膠人士本無反感 . 只要光明正大以波會友,根本不存在厭惡感 . 我由學打波至今都有廿幾年,試過好多咁同器材同技術,同好多唔同類型既波友交流,由好著重贏輸到而家順其自然啦,認為好既交流及執著不應著重眼前深羅事物,更應由心出發明白事理 .

回復 38# 的帖子

咦好似有D難言之隠喎

我都係以事論是,理性分析,對事不對人 ! 長膠引來厭惡主要原因除左技術方向同發展問題外,仲有好多多為國內不良改膠風氣所引致,長膠本身並無存在問題 .

引用:
原帖由 wlwlwl 於 2016-10-15 21:37 發表
輸比長膠即係自己技不如人,有好多漏洞才會輸,但濑人家的長膠,真係
相當認同 !

引用:
原帖由 wlwlwl 於 2016-10-15 21:32 發表
不要一枝竹打一船人,Yip C Fu
我當然知道我哋香港人大多都唔會亂嚟啦 ! 我只係講一小部分有趣的人姐 !

回復 40# 的帖子

深奧

發新話題