發新話題

[膠皮討論] 怎樣可移除世人對長膠既歧視呢?

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:51 移動
引用:
原帖由 Georgett 於 2016-10-18 20:49 發表
如果玩生膠, 边隻好? 配乜底板呢?
TSP Spectol,最傳統嗰款,配硬七夾CLIPPER WOOD或者其他硬板亦可,反手彈打超爽,有甘硬得甘硬 ,適應下習慣下無事,但需要較深厚的功力
喜歡玩內能,雞泡魚 Andro Hexer Pips較容易打透,容易上手

我不會用反手生膠的, 會用全反膠橫打

引用:
原帖由 葉師傅 於 2016-10-18 20:06 發表

你意思係笑面虎 ?!
笑面虎

引用:
原帖由 egghead1969 於 2016-10-18 05:53 發表

問題不在國際認可;問題係好多人去攪或買邪長膠,又唔認 ;對手當然覺得冇癮
同意,我見吾少打長膠既人係吾練基本功
,完全靠長膠去(邪)人

引用:
原帖由 Sonicwong 於 2016-10-20 03:32 發表

,完全靠長膠去(邪)人
正解,唔攪好基本功,一定比人歧視

冇錯,有D人本身冇乜基本功,一味搓搓搓,但你就食晒西,咁你話係咪輸得好唔抵

如果打基本功佢輸左十世耐

引用:
原帖由 Georgett 於 2016-10-17 10:35 發表
話唔定遲D會玩埋生膠
典型的生膠打法和典型的長膠打法很不一樣啊.
長膠: 朱世赫, 金松怡, 周昕彤
生膠: 唐鵬, 曹臻, 單曉娜
主拍:奧恰Original Carbon FL, JP01, X1黃金
原主拍: 奧恰V1 FL, JP01 Turbo, X1黃金 (原729-08, 焦點3)
奧恰V1 FL, JP01, X1鉑金
YEO直, 銀V, X1黃金
CL CR WRB 直, Plaxon 525, Moristo SP
VPS鑽石5 FL, MX-P, 紅V
Clearfield直, 802-40, 黃金JO (送人了)

回復 120# 的帖子

玩厭左長膠先

我玩長膠,不是要搏對方唔適應而贏他,是希望重拾對乒乓既樂趣。

反膠打左咁耐技術還是停濟不前,點練點做都冇用,很疲倦,加上傷患,所以放棄。

我不得不承認我係歧視打長膠的

回復 128# 的帖子

不要誤會,我不是反對你這樣做,你有自由的

回復 126# 的帖子

我打乒乓球因為喜欢佢速度同旋转,如果冇的話对小弟而言是很没趣的

長膠一樣可以有速度有旋轉

引用:
原帖由 Sonicwong 於 2016-10-20 03:32 發表

,完全靠長膠去(邪)人
打乒乓球唔等於打基本功

引用:
原帖由 egghead1969 於 2016-10-20 04:24 發表

正解,唔攪好基本功,一定比人歧視
小弟 冇基本功

引用:
原帖由 范少伯 於 2016-10-20 07:40 發表

如果系有系統既練習,就系時间比例せ時機既问题。對反胶来講,正常應该系同番反胶對練為主。如果有计劃地加入 1 啲對邪胶既训練,系好開心的 ...
有邪膠波友一齊練習,當然好

引用:
原帖由 Georgett 於 2016-10-20 08:31 發表
冇錯,有D人本身冇乜基本功,一味搓搓搓,但你就食晒西,咁你話係咪輸得好唔抵
技不如人,冇得講

發新話題