發新話題

[膠皮討論] 怎樣可移除世人對長膠既歧視呢?

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:51 移動
聽聞明年會改例,加高球網?
係就大獲了,長膠咪蝕大底?

引用:
原帖由 Georgett 於 2016-10-16 19:15 發表
聽聞明年會改例,加高球網?
係就大獲了,長膠咪蝕大底?
好難講

人對不喜歡的事物有討厭之心份屬正常,為何樓主要強人所難不可以討厭同長膠打呢?

事實上長膠既無旋轉,亦無速度甚至弧線控制落點控制都難掌控,
從打球樂趣長膠肯定不及反貼正膠生膠多,選擇打長膠者又因何而為之?

無錯嘞,就係計分贏咗人.

你有選擇用任何合法膠皮權利,別人也有討厭不喜歡事物權利.
留意個人不喜歡如無做任何侵擾他人權利的事並非歧視.

回復 86# 的帖子

引用:
原帖由 ernestlaw 於 2016-10-16 20:57 發表
事實上長膠既無旋轉,亦無速度甚至弧線控制落點控制都難掌控,
從打球樂趣長膠肯定不及反貼正膠生膠多,選擇打長膠者又因何而為之?

無錯嘞,就係計分贏咗人.

你有選擇用任何合法膠皮權利,別人也有討厭 ...
咁的話 . . . 以後唔好打計分,只練波咪算

長膠本身係應可的膠皮,人地用長膠打贏比賽都有問題 . . .  

長膠係國際認可既一種膠皮, 就算用黎贏分又有咩問題 ?

禁呢樣禁果樣 , 正膠/生膠/反弧 , 開旋拉弧圈樣樣都可以有人反對 ,之後就咩都唔用得 ? 打滴滴仔囉

主板:個性蝴蝶王      副板:個性龍五      日直:Speed   90 特厚
正手:藍省狂3           正手:黑標省狂3    單面:Tenergy 05
反手:Dignic 05         反手:黑標省狂3

正膠:Clipper Wood   長膠:Senso V3   中直:YEO
正手:Spinpips Red   正手:Neo 天極2   正手:Neo 天極2
反手:敏沖                 反手:Curl P-1R    反手:Vega Asia

記得有智者講過 - 既然改變不了世界,唯有去適應世界 . 一切順其自然,何需執著 !

乒超領隊 : 雄昇球會

長膠係國際認可膠皮,用作打波輸贏都無問題。
人有感情情緒,喜歡或討厭一樣事物又有何問題?
打長膠要介意人討厭,是否有自卑情意結?

世界無限任何打法方式都可以有,甚麼奇形怪板也可以玩一番,
玩的人開心快樂就可以。
別人喜歡和甚麼打法打,討厭和甚麼打法打都可以干涉?

天下本無事,庸人自擾之。
你心中有事就只係自擾之事

回復 94# 的帖子

師兄你終於醒覺

我係想你覺醒,減少社會情緒病。喜歡討厭順其自然

回復 96# 的帖子

師兄別激動,我只是討論吓,從來沒有強迫別人的想法

我已踏入成魔之路鳥

話唔定遲D會玩埋生膠

個人而言:

比賽對長膠當然冇問題,一方面係國際乒聯批准,一方面尊重比賽對手,對手因應自己長處選擇自己岩用的膠,為何不可?

但講到練習,老實說,十五二十分鐘當然可以,學習對方的回球和路數,但如果練兩個鐘⋯我唔想 ,唔關歧視,純喜好問題。

引用:
原帖由 ernestlaw 於 2016-10-16 23:49 發表
長膠係國際認可膠皮,用作打波輸贏都無問題。
人有感情情緒,喜歡或討厭一樣事物又有何問題?
打長膠要介意人討厭,是否有自卑情意結?

世界無限任何打法方式都可以有,甚麼奇形怪板也可以玩一番,
玩的人開心 ...
問題不在國際認可;問題係好多人去攪或買邪長膠,又唔認 ;對手當然覺得冇癮

引用:
原帖由 egghead1969 於 2016-10-18 05:53 發表

問題不在國際認可;問題係好多人去攪或買邪長膠,又唔認 ;對手當然覺得冇癮
你意思係笑面虎 ?!

如果玩生膠, 边隻好? 配乜底板呢?

引用:
原帖由 Georgett 於 2016-10-18 20:49 發表
如果玩生膠, 边隻好? 配乜底板呢?
膠: spectol,blowfish,moristo sp  底板: clipper wood,avallo P700

發新話題