發新話題

[膠皮討論] 怎樣可移除世人對長膠既歧視呢?

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:51 移動
回覆樓主:
我個人愚見認為只要 :
努力面前,忘記背後,做好當下的自己便已足夠!
因應你所說的標題,首先,有必要移除他人的某些想法嗎?其次,如果提及到(歧視),那麼更易解決吧,因為打異質膠皮的球友也有權歧視那些(歧視所謂打邪膠的球友),
我覺得大家有緣一起打球,已是有福,在平時參與球局中,無論對方用什麼膠皮來打球,我都一樣尊重對方,本著謙卑的心態去切磋,學習,還有什麼東西需要怕呢?

靠人家唔適應贏波,打法又完全唔消耗體力 ,啱晒D老野用。

靠人家唔適應贏波,打法又完全唔消耗體力 ,啱晒D老野用。

閘下閘下係運動咩?

選用這種打法, 比人奇視好正常。

記得當初認識乒乓球依項活動,實在令我大開眼界,
值得我去鑽研,原因係有好多吾同配置嘅乒器,性能
表現各有不同,可以跟據自己所想嘅打法去選用不同器
材,這就是乒乓球嘅魅力之一,我覺得用兩面異質膠皮
打波係好有型。
本帖最近評分記錄

只知道回深圳比賽.對手見到我反手長膠,已經笑出來

~超級榮譽~

引用:
原帖由 閃人 於 2016-10-16 16:12 發表
只知道回深圳比賽.對手見到我反手長膠,已經笑出來
笑只是掩飾佢内心對長膠的恐懼!

回復 66# 的帖子

我雖然是長膠新手,但我是希望打進攻的,反手反膠橫打,不會只搓搓吓。

回復 67# 的帖子

又岩,對比網球,羽毛球等,器材上就沒咁多變化。

如果有朝一日,被我遇上一位單靠(閘下閘下),而同時亦令我因此不適應對方的打法而感到困惑,那麼我反而會檢討自己對乒乓球的認識為何如此薄弱,多謝對方給予我上了寶貴的一課的機會,如果被打邪膠出色的人打敗,我反而會慚愧 而不是怪責對方為什麼選擇怎麼樣的器材,會否是需要反省自己實力不足,而產生錯覺以為對方(不需怎麼消耗體力)呢
本帖最近評分記錄

其實我

其實我

其實我

點解出得三個字既

得三個字係因為第四個字係簡體
wlwlwl
Forehand: inverted
Backhand: Tibhar Grass Dtecs

我兩父子都是打長膠的,不覺有什麼問題。打咩膠都要有自己一套的基本功同技術。
論壇內都有不少長膠高手,貓哥已經是其中一位。
主板:剛力 正手MXP 反手D-TECS 0.5
副板:羽佳純子 正手MXP 反手D-TECS 0.5
練習板:TIMO BOLL ALC- FL 正手 MX-P,反手T64
練習板:黑鐵牌大力神 正手MXP,反手T64
練習板:黑鐵牌普碳 正手MX-P反手T64
練習板:綠翡翠 正手MXP 反手仙人掌1MM
練習板YE GATIEN正手T05反手837,Stiga ROSEWOOD NCT V-FL 正手MXP,反手Screw soft
朗朗的主板:TIMO  BOLL ZLF FL 正手MX-P反手D-TECS

回復 77# 的帖子

又不是喎

回復 78# 的帖子

但我是正手長膠

引用:
原帖由 葉師傅 於 2016-10-16 12:46 發表

概嘆長膠出術在明,肉眼睇都知有問題,而反膠出術在暗,難以分辨清楚 .
問題係打專業比賽的話,如果長膠出術得咁明顯,肯定唔俾佢參賽,但反貼的話,點知道?

引用:
原帖由 葉師傅 於 2016-10-16 13:51 發表
講開又講想降低別人對長膠的偏見,可以選擇使用有海綿既長膠 . 因為大多有問題的長膠,都出於單膠皮本身,一但加上海綿問題膠皮就大打折扣 . 加上海綿長膠面回球較快,對手少左時間準備應對,就算面對拉弧圈球時亦較易控制 ...
但無理由為就別人睇法,而去改變自己打法及使用的膠皮

引用:
原帖由 Georgett 於 2016-10-16 17:19 發表
點解出得三個字既
有 D 字係出唔到

發新話題