發新話題

[膠皮討論] 怎樣可移除世人對長膠既歧視呢?

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:51 移動
應該移除不了
<-->
.

引用:
原帖由 Georgett 於 2016-10-15 22:28 發表
深奧
好似武功咁本無高低正邪之分,全在使用者一念之間 .

乒超領隊 : 雄昇球會

回復 45# 的帖子

例如點改膠呢?

引用:
原帖由 Georgett 於 2016-10-15 22:58 發表
例如點改膠呢?
之前興長膠泡煤油或火水,使膠粒發大變軟,打出來既波會更邪更飄忽;而家興長膠噴固化劑,使膠粒變硬降低表面摩擦性,令反旋轉更佳 . 詳細加工方法,請自己網上搜尋,小弟在此不便透露 . 這都是2次加工的經常方法,但於正式比賽亦屬違規,請多加慎之 !

回復 47# 的帖子

引用:
原帖由 葉師傅 於 2016-10-15 23:10 發表

之前興長膠泡煤油或火水,使膠粒發大變軟,打出來既波會更邪更飄忽;而家興長膠噴固化劑,使膠粒變硬降低表面摩擦性,令反旋轉更佳 . 詳細加工方法,請自己網上搜尋,小弟在此不便透露 . 這都是2次加工的經常方法,但於正式 ...
其實唔只長膠,就算反貼都可以做手腳

引用:
原帖由 悠閒一族 於 2016-10-16 00:13 發表

咩膠都可以
樊振東ALC 典馳40度 D05 (正反手貼滿連護邊193)
林高遠ALC TD V22extra
奧恰ALC 典馳40度 D05

引用:
原帖由 tomtom1995 於 2016-10-16 00:16 發表

咩膠都可以
所以好難避免

長膠打到某個水平要對抗反貼既弧圈都唔係件易事。
而且 , 打長膠要經常打先可以保持到個手感。 容錯性並不是相像中的高。
輸比長膠既, 只能說技術不足或對長膠了解不足了。
當然, 對手用長膠用得純熟, 亦會好難打。

本帖最近評分記錄

引用:
原帖由 Bro.of.Fever 於 2016-10-16 00:22 發表
長膠打到某個水平要對抗反貼既弧圈宦唔係件易事。
其實唔易,特別接對方拉衝,會因為顆粒倒下加上反作用力令個波接出界,長膠都有壞處,難打的地方,只係其他人唔明白長膠特點
樊振東ALC 典馳40度 D05 (正反手貼滿連護邊193)
林高遠ALC TD V22extra
奧恰ALC 典馳40度 D05

忘記輸贏,從技術出發.

引用:
原帖由 悠閒一族 於 2016-10-16 00:13 發表

反貼都可以做手腳???? How??
乒壇友誼, 強身健體.

引用:
原帖由 明哥 於 2016-10-16 01:24 發表

反貼都可以做手腳???? How??
ITTF 講到明唔用得BOOSTER, 不過暫時冇辦法可以CHECK 到你有冇用,所以大把人照用BOOSTER,同長膠灌油一樣道理

回復 32# 的帖子

咁⋯本身打長膠,如果對手都係長膠,會不會都反感或歧視反佢先?「我本身係唔識打波的,我陪太子打波的」

初學者一般不會打長膠的

引用:
原帖由 henrytam 於 2016-10-16 05:10 發表

ITTF 講到明唔用得BOOSTER, 不過暫時冇辦法可以CHECK 到你有冇用,所以大把人照用BOOSTER,同長膠灌油一樣道理
概嘆長膠出術在明,肉眼睇都知有問題,而反膠出術在暗,難以分辨清楚 .

講開又講想降低別人對長膠的偏見,可以選擇使用有海綿既長膠 . 因為大多有問題的長膠,都出於單膠皮本身,一但加上海綿問題膠皮就大打折扣 . 加上海綿長膠面回球較快,對手少左時間準備應對,就算面對拉弧圈球時亦較易控制,到機會到時亦較易反攻,配合倒板技術可以發揮極致,可見長膠亦不只講器材亦有其技術 .

我諗用邪膠一日就預左俾人歧視,自己個心會比較好過D,
依個問題係無法改變,因為長膠吾係主流,當作運動去鍛
練身體就好了,何必要理會一小眾人嘅消極想法。
本帖最近評分記錄

[quote]原帖由 alivivi 於 2016-10-16 14:02 發表
我諗用邪膠一日就預左俾人歧視,自己個心會比較好過D,
依個問題係無法改變,因為長膠吾係主流,當作運動去鍛
練身體就好了,何必要理會一小眾人
深感明白 ! 我已轉打橫拍正反反生數年,當中曾亦有人對我用生膠存在一點問題 . 我不用生膠確實打上來差一些 . 但生膠係正膠一種,而正膠比反膠更早已存在,更曾是主流技術 . 難道有人不認同,不是有人自己本身出問題 ? (棄祖忘宗 ?! 哈哈 ! 古今多少事,都付笑談中 !)

發新話題