發新話題

[膠皮討論] 怎樣可移除世人對長膠既歧視呢?

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:51 移動

怎樣可移除世人對長膠既歧視呢?

無可否認, 很多人對邪膠都存有歧視, 有些甚至討厭, 覺得是出茅招, 旁門左道的技倆, 究竟有乜方法可以移除他們的眼光呢?

永遠做他們的手下敗將

當你逢打必輸時大把波友鍾意同你打

引用:
原帖由 悠閒一族 於 2016-10-15 18:11 發表
永遠做他們的手下敗將
英雄所見略同

引用:
原帖由 Tam校長 於 2016-10-15 18:13 發表

英雄所見略同
根本唔關膠皮事

只是容易被人當作下台楷

回復 6# 的帖子

咁想問吓你為什麼極不喜歡對長膠呢?

因為福原愛係奧運對李曉霞四局加埋囉得11分,如果佢肯正正經經用兩面反膠,未必輸得咁難睇

唔需要移除,我覺得冇問題,長膠都係國際認可既一種膠皮,比賽都可以用,所以對手無權唔比你用,你既長膠只要符合國際規定就得,佢可以唔同你長膠打,但呢個係佢問題。

本帖最近評分記錄
主板:個性蝴蝶王      副板:個性龍五      日直:Speed   90 特厚
正手:藍省狂3           正手:黑標省狂3    單面:Tenergy 05
反手:Dignic 05         反手:黑標省狂3

正膠:Clipper Wood   長膠:Senso V3   中直:YEO
正手:Spinpips Red   正手:Neo 天極2   正手:Neo 天極2
反手:敏沖                 反手:Curl P-1R    反手:Vega Asia

正膠/生膠/反弧都可以有人話有問題,遲d有人話拉弧圈拉旋太快有問題唔通又唔用?咁打滴滴仔囉

本帖最近評分記錄
主板:個性蝴蝶王      副板:個性龍五      日直:Speed   90 特厚
正手:藍省狂3           正手:黑標省狂3    單面:Tenergy 05
反手:Dignic 05         反手:黑標省狂3

正膠:Clipper Wood   長膠:Senso V3   中直:YEO
正手:Spinpips Red   正手:Neo 天極2   正手:Neo 天極2
反手:敏沖                 反手:Curl P-1R    反手:Vega Asia

回復 10# 的帖子

冇錯呀, 邪膠容易畀人講, 要唔理別人眼光, 唔易做到, 自己打得唔自在, 有D人索性唔同你打

只是適應問題而不是歧視問題,假如技術水平一樣,如對手用左手自己贏面都會低一些一樣。

引用:
原帖由 Georgett 於 2016-10-15 20:18 發表
冇錯呀, 邪膠容易畀人講, 要唔理別人眼光, 唔易做到, 自己打得唔自在, 有D人索性唔同你打
邪膠都揾到波友練波,唔洗咁擔心

引用:
原帖由 范少伯 於 2016-10-15 20:24 發表

主要系指練習。因為對新手(在下)来講,同長膠對練系難。即使去到中级,喺一個 ‘‘練習 program‘‘ 入面,亦唔會系同長膠練習為主,(短期專题研習除外)。

比赛的话,基 ...
伯伯 的 "練習 program" 明顯地錯左

引用:
原帖由 范少伯 於 2016-10-15 20:24 發表

主要系指練習。因為對新手(在下)来講,同長膠對練系難。即使去到中级,喺一個 ‘‘練習 program‘‘ 入面,亦唔會系同長膠練習為主,(短期專题研習除外)。

比赛的话,基 ...
揾夜魔兄 練習

如果佢地真系叻,真正的強,就唔會打輸長膠。打乒乓球d人最叻就系賴咖啦,系咪?面子緊要,總要揾下台階,如果唔系點出黎行 。打長膠要犧牲主動進攻,製造旋轉的能力,被動防守也是一種手段,要怪只能怪佢地自己技不如人。
本帖最近評分記錄

回復 13# 的帖子

會難揾D(相對於反膠)

引用:
原帖由 Georgett 於 2016-10-15 20:33 發表
會難揾D(相對於反膠)
可以揾 小弟 練波,小弟 無任歡迎

回復 12# 的帖子

可能因為付出少但收獲大

回復 20# 的帖子

咦師兄也是邪人?

發新話題