58 123
發新話題

del

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 04:39 移動

del

del

港九新地鐵沿線

北區都 ok ?

如球友有穩定的來回球對練技術,對反貼平均可打20板 ,地點唔係問題
引用:
原帖由 悠閒一族 於 2016-10-13 13:42 發表
港九新地鐵沿線

北區都 ok ?

只打星期五?

師兄一晩打兩面反膠,一晚打防弧 雙向發展,唔易,加油

引用:
原帖由 antispin 於 2016-10-13 13:53 發表
如球友有穩定的來回球對練技術,對反貼平均可打20板 ,地點唔係問題

但 師兄 你打防孤喎 . . .

正手如何對練基本推擋?

想星期5練防弧,如球友有穩定的來回球對練技術,對反貼、防弧平均可打20板,調整到星期日打都得
引用:
原帖由 pineapple 於 2016-10-13 16:00 發表
只打星期五?

謝師兄
引用:
原帖由 rckw 於 2016-10-13 18:35 發表
師兄一晩打兩面反膠,一晚打防弧 雙向發展,唔易,加油

可以對練到的,試過啦 可惜師兄太忙,唔同我打啦
引用:
原帖由 悠閒一族 於 2016-10-13 20:28 發表

但 師兄 你打防孤喎 . . .

正手如何對練基本推擋?

引用:
原帖由 antispin 於 2016-10-14 11:47 發表
可以對練到的,試過啦 可惜師兄太忙,唔同我打啦

師兄 hold 唔 hold 到波俾打反貼的波友練?

引用:
原帖由 悠閒一族 於 2016-10-14 12:52 發表

未接觸過防狐,回球時球的情況會怎樣?

師兄指防弧嗎?其實對我來講同打反貼差別不大 ,波友擋唔擋得番就要睇佢功力,我練了兩次沒太大問題,可能因為師兄功力深厚
引用:
原帖由 悠閒一族 於 2016-10-14 12:52 發表

引用:
原帖由 men 於 2016-10-14 14:33 發表

會停, 無洒前沖力, 有好多時重要停在不出檯位置. 你拉加轉時, 對方回來下旋, 跟長膠差不多.

長膠 vs 防狐
1. 旋轉反旋轉大家不相百重.
2. 防狐海綿無彈性, 所以回球短. 長膠有海綿的話, 因為海綿彈性回球相對長一點.
3. 長膠有海綿攻擊比防狐易一點.
4. 防狐回球的旋轉比較有規律, 長膠比較難觸摸(可能係用長膠的人削的功夫有關).

上面係小弟呢個低手的主觀錯誤感覺, 不要信, 信一成即死!
< -- 新手中的低手
< -- 弧圈再結合慢功

師兄,雖然我已開始打防弧,但這問題唔識答,可能要等樓上師兄解答下
如果對防弧未接觸過,可能不太容易對練到
引用:
原帖由 men 於 2016-10-14 14:33 發表

謝師兄
引用:
原帖由 alanchan 於 2016-10-14 14:47 發表

會停, 無洒前沖力, 有好多時重要停在不出檯位置. 你拉加轉時, 對方回來下旋, 跟長膠差不多.

長膠 vs 防狐
1. 旋轉反旋轉大家不相百重.
2. 防狐海綿無彈性, 所以回球短. 長膠有海綿的話, 因為海綿彈性回球相 ...

引用:
原帖由 antispin 於 2016-10-14 14:49 發表
謝師兄   
小師弟!!!!新手唔識打只係亂吹的小師弟!!!!
< -- 新手中的低手

謝小。師。弟。兄
引用:
原帖由 alanchan 於 2016-10-14 14:51 發表

小師弟!!!!新手唔識打只係亂吹的小師弟!!!!

回復 13# 的帖子

謝謝。正手對攻,回球時也回變下旋嗎?

回復 18# 的帖子

你認為用防孤可打攻球嗎?
如果練到白板打到攻球,防孤應該可以,或者防孤拉到死轉高吊的話,小弟拜服,高手高手高高手丫
< -- 新手中的低手

引用:
原帖由 antispin 於 2016-10-14 14:37 發表
師兄指防弧嗎?其實對我來講同打反貼差別不大 ,波友擋唔擋得番就要睇佢功力,我練了兩次沒太大問題,可能因為師兄功力深厚

同師兄 練波果位師兄 係咪拉波?

而師兄 你用防弧擋?

58 123
發新話題