31 12
發新話題

[長膠] 請問世界級有沒有正長反反打法的高手呢?

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 04:31 分類

請問世界級有沒有正長反反打法的高手呢?

不倒板,不轉板,包括發球,正手永遠是長膠,反手沒有推擋,只有反膠橫打。

這樣只能是直拍了. 反膠橫打.
周昕彤. 但她也有倒板.
主拍:奧恰Original Carbon FL, JP01, X1黃金
原主拍: 奧恰V1 FL, JP01 Turbo, X1黃金 (原729-08, 焦點3)
奧恰V1 FL, JP01, X1鉑金
YEO直, 銀V, X1黃金
CL CR WRB 直, Plaxon 525, Moristo SP
VPS鑽石5 FL, MX-P, 紅V
Clearfield直, 802-40, 黃金JO (送人了)

引用:
原帖由 Georgett 於 2016-10-7 13:34 發表
不倒板,不轉板,包括發球,正手永遠是長膠,反手沒有推擋,只有反膠橫打。
我是菜鳥. 我打長膠的時候是這樣的. 直拍.
主拍:奧恰Original Carbon FL, JP01, X1黃金
原主拍: 奧恰V1 FL, JP01 Turbo, X1黃金 (原729-08, 焦點3)
CL CR WRB 直, Plaxon 525, Moristo SP
Clearfield直, 802-40, 黃金JO (送人了)

我想睇片學吓

引用:
原帖由 Georgett 於 2016-10-7 13:52 發表
我想睇片學
Youtube有周昕彤對李曉霞. 經典.

回復 5# 的帖子

有沒有不倒板呢?除王秋伊外

樓主就看王秋伊吧.
其實周昕彤倒板也不多.
黃建疆才倒得利害呢.

这样的打法要打到世界级有难度吧!
洪华山

引用:
原帖由 Georgett 於 2016-10-7 13:34 發表
難D ,都係節奏波多
樊振東ALC 典馳40度 D05 (正反手貼滿連護邊193)
林高遠ALC TD V22extra
奧恰ALC 典馳40度 D05

引用:
原帖由 Georgett 於 2016-10-7 15:37 發表
有沒有不倒板呢?除王秋伊外
王秋伊 都不是用長膠發球 . . .

有志者, 事竟成
<-->
.

回復 10# 的帖子

淨係發球啫

引用:
原帖由 Georgett 於 2016-10-7 21:54 發表
淨係發球啫
咁咪同普通直板打長膠的一樣

回復 13# 的帖子

引用:
原帖由 悠閒一族 於 2016-10-7 22:06 發表

咁咪同普通直板打長膠的一樣
後面塊反膠可以撗打. 至少可以:
(1)扣打或彈擊反手網前波;
(2)衝反手位長波.
呢兩招有一定既戰術價值.

真係未見過 算我孤漏寡聞 太難用啦

引用:
原帖由 kof2500hk 於 2016-10-8 10:04 發表
好似周昕彤都有橫打.
我打直板長膠係體驗性質. 本來後面塊反膠都係戥重同埋用嚟開波. 但係打落發覺可以橫打大力扣打網前機會球, 都幾好用. 另外用長膠同啲有經驗既朋友打波既時候, 俾佢點死穴打啲冇力既波嚟反手大角, 用長膠借唔到力, 但係用反膠衝打返轉頭就好有威脅.
菜鳥既低水平體會.

引用:
原帖由 TomLai 於 2016-10-8 10:44 發表

好似周昕彤都有橫打.
我打直板長膠係體驗性質. 本來後面塊反膠都係戥重同埋用嚟開波. 但係打落發覺可以橫打大力扣打網前機會球, 都幾好用. 另外用長膠同啲有經驗既朋友打波既時候, 俾佢點死穴打&#218 ...
lee 位人仕 (唔係好高手)有幾板球幾好,可由一分鐘看起

引用:
原帖由 TomLai 於 2016-10-7 23:54 發表

後面塊反膠可以撗打. 至少可以:
(1)扣打或彈擊反手網前波;
(2)衝反手位長波.
呢兩招有一定既戰術價值.
師兄誤會了,小弟 只係話好多直板打長膠的,如果背面有反貼的話,都會有撗打打法

引用:
原帖由 kof2500hk 於 2016-10-8 10:04 發表
因為限制左好多野

31 12
發新話題