發新話題

[球板討論] STIGA七夾板

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:50 移動

STIGA七夾板

想問吓呢塊拍個性能怎樣?正長反反
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

相當唔錯既組合
乒超領隊 : 雄昇球會

回復 2# 的帖子

怎樣唔錯法?
多年前砌的, 只打過幾次, 岩岩揾番出黎, 諗住復出用

個人感覺是, 正手速度不夠, 橫打又不夠咬球

你唔係打開2面反貼咩😂轉打粒仔?

回復 5# 的帖子

受怪病困擾, 反膠太辛苦, 想打得舒服D

長膠不夠咬球...正常!

直拍正手長膠就是不快. 即使底板是Clipper也沒用.
橫打不咬球是因為Clipper算是比較厚, 比較堅挺. 當然, 有劉國梁的工夫的話是沒問題的.
我有一把蝴蝶陳靜比Clipper更厚. 我的配置是正短反反. 正手短顆很爽. 橫打還是比較辛苦(沒有劉國梁的工夫 ).

主拍:奧恰Original Carbon FL, JP01, X1黃金
原主拍: 奧恰V1 FL, JP01 Turbo, X1黃金 (原729-08, 焦點3)
奧恰V1 FL, JP01, X1鉑金
YEO直, 銀V, X1黃金
CL CR WRB 直, Plaxon 525, Moristo SP
VPS鑽石5 FL, MX-P, 紅V
Clearfield直, 802-40, 黃金JO (送人了)

引用:
原帖由 TomLai 於 2016-10-5 23:19 發表
直拍正手就是不快. 即使底板是Clipper也沒用.
橫打不咬球是因為Clipper算是比較厚, 比較堅挺. 當然, 有劉國梁的工夫的話是沒問題的.
我有一把蝴蝶陳靜比Clipper更厚. 我的配置是正短反反. 正手短顆很爽. 橫打還是比 ...
硬板橫打需要更深厚的功力才能打得透,撞擊要多些,更需要良好手感,手上的感覺很重要,可以配一些較軟的膠皮。stiga airoc s配clipper應該ok,未試過,只是試過配蝴蝶碳板。
本帖最近評分記錄
  • TomLai +5 2016-10-6 06:45
  • jcclee +5 非常贊同 2016-10-6 06:15

引用:
原帖由 GatienExtra 於 2016-10-6 01:44 發表

硬板橫打需要更深厚的功力才能打得透,撞擊要多些,更需要良好手感,手上的感覺很重要,可以配一些較軟的膠皮。stiga airoc s配clipper應該ok,未試過,只是試過配蝴蝶碳板。
真係冇辦法唔認冇劉國梁咁好工夫.
我塊陳靜直板反手貼焦點三42度, 算好軟好拉得波既膠啦. 都做到既, 不過真係少啲心機都會走樣.
咁又緊係關我橫拉唔夠工夫事. 我調轉塊板用同塊膠(焦點三)正手拉波就好輕鬆好穏.
主拍:奧恰Original Carbon FL, JP01, X1黃金
原主拍: 奧恰V1 FL, JP01 Turbo, X1黃金 (原729-08, 焦點3)
奧恰V1 FL, JP01, X1鉑金
YEO直, 銀V, X1黃金
CL CR WRB 直, Plaxon 525, Moristo SP
VPS鑽石5 FL, MX-P, 紅V
Clearfield直, 802-40, 黃金JO (送人了)

發新話題