發新話題

運動膠布有無用

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:36 移動

運動膠布有無用

[/url]
成日見到有D人在歌街打波都會黏幾條,其實有無咩功用?是否要專業人士黏先有效?
有D百幾二百元一卷,有D三四十蚊,有咩唔同?

本帖最近評分記錄

黏腳對打乒乓球有幫助嗎?兩種有什麼不同?
有無人識近排受膝頭哥痛折磨

引用:
原帖由 日橫直削 於 2016-10-3 22:22 發表
[img]https://i.ytimg.com/vi/nC71d5ERZVk/maxresdefault.jpghttp://cdn.womensrunning.competi ... 9032671-630x420.jpg[/img]

黏腳對打乒乓球有幫助嗎?兩種有什麼不同?
...
假如你本來就有痛 佢唔會幫你傷勢變好 只會更壞

引用:
原帖由 grizzlyhk 於 2016-10-3 22:44 發表

假如你本來就有痛 佢唔會幫你傷勢變好 只會更壞
為什麼?

引用:
原帖由 日橫直削 於 2016-10-3 22:45 發表

為什麼?
你痛即係有傷   貼膠布拉住d肉你可能冇咁痛 但你冇醫到你本來傷患之餘 仲可能因為貼咗冇咁痛而整到自己更傷

引用:
原帖由 grizzlyhk 於 2016-10-4 00:49 發表

你痛即係有傷   貼膠布拉住d肉你可能冇咁痛 但你冇醫到你本來傷患之餘 仲可能因為貼咗冇咁痛而整到自己更傷
但係佢官網咁寫
KT Tape is an excellent way to treat and prevent inflammation without the side effects associated with many anti-inflammatory drugs.  Adding tart cherry juice to your training table could add an additional boost to help fight muscle soreness and swelling.  According to an article on the Medical News Today website, a new study by the Oregon Health and Science University found that drinking tart cherry juice provided significant reduction in pain after long-distance runs.  The research was presented at the American College of Sports Medicine Conference in Seattle, WA.

The study followed a group of 60 healthy adults in the 18-50 year old age range.  Participants who drank 10.5 ounces of cherry juice twice a day for a week leading up to and on the day of a long-distance rely reported much less pain than counterparts who drank another type of fruit juice.  On a scale of 1 to 10, the cherry juice drinkers reported pain levels that were about two points lower than the other juice users.

http://www.kttape.com/reduce-inflammation-without-side-effects/

即係話可以消炎,咁即是好定唔好

其實即係以前個 d 護乜護乜既方便版;有幫助,好似有野頂住、回力咁,唔會發力過頭;不過一次要換

引用:
原帖由 egghead1969 於 2016-10-4 01:05 發表
其實即係以前個 d 護乜護乜既方便版;有幫助,好似有野頂住、回力咁,唔會發力過頭;不過一次要換
其實唔同 睇完段片你就知係兩回事

引用:
原帖由 artin 於 2016-10-4 01:49 發表

其實唔同 睇完段片你就知係兩回事
......
咁我又唔真係唔知喎;不過會唔會似個 d 磁石頸圈咁嫁

引用:
原帖由 日橫直削 於 2016-10-4 00:57 發表
即係話可以消炎,咁即是好定唔好
假如係為健康著想 你應該先搞定你膝頭點解痛 膝頭痛多係你站立或走路資勢有問題, 你膝頭對上的肌肉唔夠力話跟本冇用過力, 個人墜晒落個膝頭度行跑跳       咁你用完呢d 帶會變好或變壞 自己諗
假如係冇傷

引用:
原帖由 grizzlyhk 於 2016-10-4 11:21 發表

假如係為健康著想 你應該先搞定你膝頭點解痛 膝頭痛多係你站立或走路資勢有問題, 你膝頭對上的肌肉唔夠力話跟本冇用過力, 個人墜晒落個膝頭度行跑跳       咁你用完呢d 帶會變好或變壞 自己諗
假如係冇傷
明白!
我剛看了物理治療,問了治療師。他們說這一些貼可以改善姿勢和Support肌肉等,很複雜。似乎要專業人士才識貼

點解唔直接買盒有FDA Approval 既撤隆巴X

引用:
原帖由 explozthelimit 於 2016-10-4 19:43 發表
點解唔直接買盒有FDA Approval 既撤隆巴X
因為多數運動員都是用依隻

引用:
原帖由 日橫直削 於 2016-10-4 19:38 發表

明白!
我剛看了物理治療,問了治療師。他們說這一些貼可以改善姿勢和Support肌肉等,很複雜。似乎要專業人士才識貼
其實你去淘一卷試下囉

有無試過針灸?
樓上 丹參粉 ,師兄可以買黎試下,幾十蚊一罐,有活血止痛的功效。

引用:
原帖由 egghead1969 於 2016-10-4 22:55 發表

其實你去淘一卷試下囉
沒有這方面知識,唔識貼

引用:
原帖由 GatienExtra 於 2016-10-4 23:52 發表
有無試過針灸?
樓上 丹參粉 ,師兄可以買黎試下,幾十蚊一罐,有活血止痛的功效。
有針灸

小小分享:
在下之前因為手痲痺去過睇物理治療,物理治療師認為我無受傷,但係頸膊頭手臂d筋好緊,叫我要多拉筋。
物理治療師建議我買呢d運動膠布用,十字形貼響前臂,話可以support下,人地做運動先貼,叫我平日都貼一下,隻手會無咁痛。佢俾左d我試下,試過貼兩三次,個人認為都有效,係無咁唔舒服既。

咁但係好貴嘛,我就問過物理治療師咁貴果d同平價果d有咩分別,買平果d得唔得。佢就話,其實平果d都可以,貴既係貴在人地有專利,會比較防敏感,貼住可以照濕水沖涼,用布抹乾千萬不要用風筒,可以隔一日先meet走。而平果d彈性都差不多,就比較容易有敏感情況,但係用完就meet其實都係好短時間,因應皮膚情況ok的話都可以用的。最重要係留意番,呢d膠布應該會有適當既彈性,同埋有螺旋紋for血液循環。

btw, 我雖然用左佢俾我貴果隻膠布,但係我第二日一樣有少少敏感情況,所以之後都係貼一日就算了。

以上係我小小經驗,希望幫到大家~ ^^
如果想知道物理治療師教我手臂痴膠布方法可以pm我,我再詳細講番,謝謝。
本帖最近評分記錄

發新話題