29 12
發新話題

[球板討論] 中直單檜討論

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:50 移動

中直單檜討論

呢到有冇師兄打中直單檜
最近想試下
同埋中直單檜係咪特注為居多??

小弟以前試打 darker speed 50 中直,正面反貼反面長膠 . 感覺單檜會有佢好處,不過弊處仲多,所以唔建議使用囉 !
乒超領隊 : 雄昇球會

單檜中直主要問題-1.價格唔平,2.難搵好木料,3.太厚不適宜打雙面,4.厚度、拍型同重量難平衡 .

回復 2# 的帖子

好處係暴力?

引用:
原帖由 葉師傅 於 2016-10-3 19:58 發表
單檜中直主要問題-1.價格唔平,2.難搵好木料,3.太厚不適宜打雙面,4.厚度、拍型同重量難平衡 .
想爆力d,正路用日直 .

見過中直單檜橫打...

引用:
原帖由 mlc130213 於 2016-10-3 23:58 發表
見過中直單檜橫打...
天下之大,無奇不有 ,你如果有興趣可以試下,可能你試完覺得正呢。缺點就系厚,球拍變形差,出球快,球在球拍停留時間短,拉弧圈不太好,抽擊應該爽。試不試由你
同意樓上講,缺點多。

試過好幾魂檜中直,xiom 柳特注x3,xiom柳白金x2,Darker Speed 70X1

答案:好爆,但缺点太多

结論:不要試雙反横打,打單面or后面長膠
本帖最近評分記錄

回復 8# 的帖子

師兄咁多塊特注
邊塊最好打

引用:
原帖由 mlc130213 於 2016-10-4 10:36 發表
師兄咁多塊特注
邊塊最好打
应该是柳白金,但己改名刀系列了,之后没打过了

回復 11# 的帖子

但係依加想搵都搵唔到

引用:
原帖由 michaelwwk 於 2016-10-4 12:57 發表

应该是柳白金,但己改名刀系列了,之后没打过了
請問Darker個塊師兄點睇

呢塊好打 師兄試下
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

引用:
原帖由 kof2500hk 於 2016-10-8 09:58 發表
呢塊好打 師兄試下
Darker我諗都係買返 darker speed 90

引用:
原帖由 mlc130213 於 2016-10-3 19:19 發表
呢到有冇師兄打中直單檜
最近想試下
同埋中直單檜係咪特注為居多??
通常特注為10.5mm,太厚和太重,不太適合直板橫打。
單檜太薄(9mm或以下),會不夠力和震手。

比較好的是9.5mm - 10mm 及90g重量最適合。

缺點:容易撞拍邊和枱內球難控制。
優點:食球好拉球及好力。

中直單檜的選擇:
Xiom
Darker
銀河
台灣神木
Butterfly
Ariex

在香港很難買到!

引用:
原帖由 wht 於 2016-10-11 23:40 發表

通常特注為10.5mm,太厚和太重,不太適合直板橫打。
單檜太薄(9mm或以下),會不夠力和震手。

比較好的是9.5mm - 10mm 及90g重量最適合。

缺點:容易撞拍邊和枱內球難控制。
優點:食球好拉球及好 ...
Xiom Darker Ariex 邊個最好

回復 17# 的帖子

Darker 中直好像沒見過9.5-10mm

Xiom 和 Ariex 的中直都有10mm

沒有試過Ariex

Darker 和Xiom比較,個人覺得Xiom好些,好力和不震手。
而Darker 簿些及輕些,靈活但不夠力。

引用:
原帖由 mlc130213 於 2016-10-11 23:49 發表

Xiom Darker Ariex 邊個最好
上網訂約七天剛剛到手,Ariex 是不錯的選擇。只加三百台幣運費,香港順豐送到。

只是個比較喜歡xiom,拍輕一點和吃球時間耐一點。

台中ttta.com.tw 還有新貨。

通常各位打開幾多mm

引用:
原帖由 范少伯 於 2016-11-17 12:02 發表

在下 尋找檜単刀時,很多球友都建議 9 mm。但 在下 狂莽,還是比较喜歡 10 mm。
雙面會唔會太厚啊你覺得

29 12
發新話題