發新話題

[砌版討論] 新手砌入門板 求教,點砌法最經濟實惠。 板和膠點配好?

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:49 移動

新手砌入門板 求教,點砌法最經濟實惠。 板和膠點配好?

近排同女兒打返乒乓球,但自己連拍都未有,入左黎喱個論壇,發現好多C兄係高手,又聽人講平平地都可以砌到塊拍,所以想大家比D意見點砌法最經濟實惠。
板和膠點配好?等我行去街舖搵人整.....
小弟要求很簡單,入門級直拍,易控制,經濟實惠一點,板和膠容易響市二面買得到,品牌不拘,最重要係實用、抵用
小弟真心求教,請C兄幫幫手~~~謝謝﹗
P.S. 如果有C兄有適合的板和膠平放,請PM我~~

有兩個問題:
(1) 中意橫板定直板?
(2) 中意擊打多啲(7木)定係拉波多啲(5木)?
主拍:奧恰Original Carbon FL, JP01, X1黃金
原主拍: 奧恰V1 FL, JP01 Turbo, X1黃金 (原729-08, 焦點3)
奧恰V1 FL, JP01, X1鉑金
YEO直, 銀V, X1黃金
CL CR WRB 直, Plaxon 525, Moristo SP
VPS鑽石5 FL, MX-P, 紅V
Clearfield直, 802-40, 黃金JO (送人了)

HRT rosewood 7 + Yasaka - Raza 7 and Xiom - Vega Pro.. OK??
Check PM.
1 Blade       +    2 rubbers = $ ???            
本帖最近評分記錄
欲講買
STEPHEN 1019
之2手板前,建議請用「搜尋」查看本人之買賣 ''秒殺" 紀錄,多謝。。

主板:全售。。
等待中。inner fibre ZLFS CS

主要睇樓主你有幾錢budget 當然唔係越貴越好
現在愛上了OMEGA5和省狂3做正手
Tenergy64也是本宮的心頭好哦

引用:
原帖由 jayden_dse 於 2016-10-2 20:19 發表
主要睇樓主你有幾錢budget 當然唔係越貴越好
Agree
樊振東ALC 典馳40度 D05 (正反手貼滿連護邊193)
林高遠ALC TD V22extra
奧恰ALC 典馳40度 D05

引用:
原帖由 TomLai 於 2016-10-2 15:51 發表
有兩個問題:
睇清楚樓主係要直板.
咁入門最多人推薦既係銀河U2(7木).
膠就要再問:
(A) 有冇橫打? 多唔多橫打?
(B) 正手要黏既定澀既?
(C) 反手要黏既定澀既?
主拍:奧恰Original Carbon FL, JP01, X1黃金
原主拍: 奧恰V1 FL, JP01 Turbo, X1黃金 (原729-08, 焦點3)
CL CR WRB 直, Plaxon 525, Moristo SP
Clearfield直, 802-40, 黃金JO (送人了)

引用:
原帖由 TomLai 於 2016-10-2 21:26 發表

睇清楚樓主係要直板.
咁入門最多人推薦既係銀河U2(7木).
膠就要再問:
(A) 有冇橫打? 多唔多橫打?
(B) 正手要黏既定澀既?
(C) 反手要黏既定澀既?
感謝各位的回覆~~
工作太忙現在才覆~
(A) 我好少橫打
(B)和(C) 我都唔知要黏既定澀既(勿笑我無知~~^^"),易打理,易控制就好~~

引用:
原帖由 TomLai 於 2016-10-2 15:51 發表
有兩個問題:
(1) 直板
(2) 要和女兒準備考銅章,練習正手對攻和反手推撥

因為我唔係要比賽或者要打幾勁,只係用黎自己練習用和同女兒練習,所以我估首重全面、穩定性和易操控~~~
希望200-400可以整到,謝謝~~

引用:
原帖由 sliverx 於 2016-10-3 20:54 發表

(1) 直板
(2) 要和女兒準備考銅章,練習正手對攻和反手推撥

因為我唔係要比賽或者要打幾勁,只係用黎自己練習用和同女兒練習,所以我估首重全面、穩定性和易操控~~~
希望200-400可以整到,謝謝~~
正手普通狂飆($115),反手Palio cj800($60),底板Donic WALDNER ExclusiveAR($220)
價錢參考 http://www.sunnywise.com.hk/index.htm

引用:
原帖由 GatienExtra 於 2016-10-3 21:36 發表

正手普通狂飆($115),反手Palio cj800($60),底板Donic WALDNER ExclusiveAR($220)
價錢參考 http://www.sunnywise.com.hk/index.htm

如果樓主不介意多用100元的話, 我建議正手用狂颷8(180-200元). 狂3要灌膠灌油. 狂8不用灌.
狂8可以39度或40度(狂三39度). CJ8000有很多款, 選兩面弧圈(好像沒有硬度選擇).

打狂颷8唔灌,唔多快喎;中直用推擋,硬板好少少
HRT rosewood 7 (~200)
正手:銀河北斗 (~105) 或 月球速度 (~95)
反手: CJ8000 日本海綿 (~90)

正手太陽反手月亮

引用:
原帖由 egghead1969 於 2016-10-4 08:43 發表
打狂颷8唔灌,唔多快喎;中直用推擋,硬板好少少
HRT rosewood 7 (~200)
正手:銀河北斗 (~105) 或 月球速度 (~95)
反手: CJ8000 日本海綿 (~90)
請問底板
Donic WALDNER ExclusiveAR 和 HRT rosewood 7 哪塊較輕身?
如果用作兒童拍有沒有問題? 也想找塊板比5歲嘅女兒打...
要輕身D,而家佢地打2星紅雙喜感覺吃力(185g連膠),反手打得十幾球就手軟(PS..用橫拍)

最後去左間舖,佢地嘅板唔多,無師兄提供果兩款。
咁我唯有問佢小朋友適合打咩板,最後我買左
我自己: 銀河T-1s
大女: 銀河T-4s
細女: 銀河T-2s
正手普通狂飈3  反手KTL PROXP
用左$1250
肉都痛,老闆娘用心解釋,貼膠好細心,所以最後都買咗。

引用:
原帖由 sliverx 於 2016-10-8 15:30 發表
用左$1250
肉都痛 ...
有d貴,用KTL不如用cj8000

回復 15# 的帖子

老闆娘話冇貨。@@
唯有哩個月節衣縮食啦。

引用:
原帖由 sliverx 於 2016-10-8 15:30 發表
用左$1250
肉都痛 ...
如果樓主只係練習的話,底板都可以唔買咁貴,買銀河入門板都可以

正手狂飈3都唔用,用焦點仲好控,又便宜 D

發新話題