28 12
發新話題

[是非] del

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 05:08 移動

del

del

本帖最近評分記錄
  • jcclee +10 鼓勵分享 2016-10-6 06:39
  • tomtom1995 +8 加油 2016-9-30 08:32
  • (=^x^=) +10 2016-9-30 01:31
  • Kerric +4 感谢分享喜悦分 2016-9-29 14:42
  • 范少伯 +6 Don't give up. 2016-9-29 14:38

引用:
原帖由 antispin 於 2016-9-29 13:58 發表
不得不承認,打乒乓球的開心是做其他事情替代不了的 ,每年可以打3個月已很感恩。「如果要給我想打乒乓球的日子加上一個期限,我希望是,一萬年。」 有d誇

再次拿起乒乓球拍的那一刻居然有少少激動,少少陌生,少少忐忑,少少慌張。。。這種感覺還是第一次有,唔想比波友睇到我退步,扮鎮定,其實好慌張 好笑的是打波的整個過程我諗左好多次,我塊拍紅定黑係正手。。。  

説我唔似咁耐未打過波 ,但真的是,可能在這兒吹水緩解了我遺忘的速度 ,但還是感覺球拍不受控制   

技術上:反手動作唔需要太大,動作小一些,正手向前意識多一些,如對手開波下旋不太強,直接擋番去,球板可直少少,如比較用力,旋轉會強,接波時塊板要平d,有些少向上動作。不要刻意去記太多打法,還是要見機行事

削球可能無咁快開始,練好基本功先  

菜鳥感想,不專業
加油、支持

樓主是用橫板, 正手反膠, 反手防弧嗎?
<-->
.

引用:
原帖由 antispin 於 2016/9/29 13:58 發表
新手打波感想記錄

不得不承認,打乒乓球的開心是做其他事情替代不了的 ,每年可以打3個月已很感恩。「如果要給我想打乒乓球的日子加上一個期限,我希望是,一萬年。」 有d誇

再次拿起乒乓球拍的那一刻居然有少少激動,少少陌生,少少忐忑,少少慌張。。。這種感覺還是第一次有,唔想比波友睇到我退步,扮鎮定,其實好慌張 好笑的是打波的整個過程我諗左好多次,我塊拍紅定黑係正手。。。  

説我唔似咁耐未打過波 ,但真的是,可能在這兒吹水緩解了我遺忘的速度 ,但還是感覺球拍不受控制   

技術上:反手動作唔需要太大,動作小一些,正手向前意識多一些,如對手開波下旋不太強,直接擋番去,球板可直少少,如比較用力,旋轉會強,接波時塊板要平d,有些少向上動作。不要刻意去記太多打法,還是要見機行事

削球可能無咁快開始,練好基本功先  

菜鳥感想,不專業
Thanks for sharing

引用:
原帖由 范少伯 於 2016-9-29 14:15 發表
Join your fan club.
伯伯 係 Fan Club 會長

睇你篇文似高手多於新手

打乒乓球的開心是做其他事情替代不了的 ---- 感同身受
新欢:Butterfly 韩 ◎ 柳承敏 RSM G-MAX 10MM (94G) ● Butterfly Tenergy 05 (Red)
新宠:Butterfly 韩 ◎ 金澤洙 KTS 10.5MM (特注 97G) ● Butterfly Tenergy 25 (Red)
旧爱:Butterfly 闪光系列-5 ● Butterfly Tenergy 80 (Red)
旧爱:Butterfly 闪光系列-5 ● Tibhar Evolution MX-P (Red)

謝樓上各位吹水師兄鼓勵!
本帖最近評分記錄
  • Kerric +4 再次鼓励分... 2016-9-29 17:13
  • 乒乓在線 +6 多謝分享 2016-9-29 16:58

直板,兩面反貼
新拍還未諗定
引用:
原帖由 乒乓在線 於 2016-9-29 14:07 發表
樓主是用橫板, 正手反膠, 反手防弧嗎?

謝校長蒞臨指點
我是打波新手 ,由滴滴仔重新開始打
引用:
原帖由 Tam校長 於 2016-9-29 14:38 發表
睇你篇文似高手多於新手

可能真的是太耐未打,而家周身痛 ,唔知下次點打

打多几次就不痛啦... 证明有运动到!!
引用:
原帖由 antispin 於 29/9/2016 17:08 發表
可能真的是太耐未打,而家周身痛 ,唔知下次點打
新欢:Butterfly 韩 ◎ 柳承敏 RSM G-MAX 10MM (94G) ● Butterfly Tenergy 05 (Red)
新宠:Butterfly 韩 ◎ 金澤洙 KTS 10.5MM (特注 97G) ● Butterfly Tenergy 25 (Red)
旧爱:Butterfly 闪光系列-5 ● Butterfly Tenergy 80 (Red)
旧爱:Butterfly 闪光系列-5 ● Tibhar Evolution MX-P (Red)

引用:
原帖由 antispin 於 2016-9-29 16:56 發表
直板,兩面反貼
新拍還未諗定
用直板就要直板橫了, 不妨創出直板防弧橫打
<-->
.

樓主應該是女,寫作好多表情

范兄帖错区啦....
引用:
原帖由 范少伯 於 29/9/2016 18:56 發表
  在下   系   少伯女?

引用:
原帖由 范少伯 於 2016-9-29 18:56 發表
  在下   系   少伯女?
小弟 信

引用:
原帖由 范少伯 於 2016-9-29 21:14 發表
啱啱   查咗   字典 ,原来   ‘‘Sunny‘‘   女仔名   嚟。
依家仲邊有分

好似: Moon 咁,男、女都用得

衝出吹水区....  
引用:
原帖由 范少伯 於 29/9/2016 21:39 發表
加埋   悠闲   师姐, 喱度 可以 改名叫 ‘‘姊妹淘打球感想记录‘‘。

加油,打返波練返多D就得,唔需要慌張,放鬆,我都試過這情況,仲要一打返波轉40+,器材,動作技術全都好似由零開始
樊振東ALC 典馳40度 D05 (正反手貼滿連護邊193)
林高遠ALC TD V22extra
奧恰ALC 典馳40度 D05

28 12
發新話題