23 12
發新話題

女兒學乒乓 感受分享及疑問

女兒學乒乓 感受分享及疑問

今年新年去拜年,我對孖女去左親友屋企跟人玩左一陣乒乓球,好似有D興趣,親戚就送左2塊舊拍返屋企玩,我一直都無咩點理,到左暑假,時間多D,我就同佢地響屋企玩下,起初,佢地連個波都打唔到,我就同佢地玩左D遊戲,例如打個波入靚仔筒之類,之後,佢地開始有左球感,佢地今年過左生日足5歲,剛剛夠年齡報恆生新一代培訓,我就幫佢地報左,我睇完教練點教,之後我又BOOK下場同佢地補下,2個月之後,正手、反手、和發球都上手,已經取得A+可以升初班。

之前就玩玩下,而家佢地升初班,雖然只係學左3個月,佢地D正手反手都已經OK,開始考慮緊應該點培養佢地,佢地而家先K3,5歲,但對乒乓球都幾有興趣,我自己打乒乓球亦只係麻麻地,步法、發球果D野我都唔係好識,係唔係應該再搵教練教?如果佢地係有天份,做人爸爸真係怕佢地埋沒左,如果遲D先考慮,又怕浪費左學乒乓球的黃金時間,小弟已經好耐無真正打過波,有無D有經驗人士可以比D意見我?

天份要去到 15歲先會知,所以只有一個方法,就係今日打得好過昨日, ,學波可以先跟大班,及打下為初小學生設計的比賽。
技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

上網search球館資料研究吓,啱心水就去試試

師兄係咪住村屋?
可以係家中打波咁正?

唔好意思問得咁唐突,因為我自己個女(6歲)都打緊乒乓球,睇下你會唔會住附近可以一齊玩下
引用:
原帖由 sliverx 於 2016-9-28 13:34 發表
今年新年去拜年,我對孖女去左親友屋企跟人玩左一陣乒乓球,好似有D興趣,親戚就送左2塊舊拍返屋企玩,我一直都無咩點理,到左暑假,時間多D,我就同佢地響屋企玩下,起初,佢地連個波都打唔到,我就同佢地玩左D遊戲 ...
主板 Viscaria  正:Omega 4 Pro 反:Vega Pro

引用:
原帖由 sing127 於 2016-9-28 14:34 發表
師兄係咪住村屋?
可以係家中打波咁正?

住司徒拔道的亦可在家中打波
<-->
.

論壇有個教練叫太陽之子(曾sir),教小朋友好有心機。教到D小朋友基本功好好又有球品。你可以找吓佢!
本帖最近評分記錄
主板:剛力 正手MXP 反手D-TECS 0.5
副板:羽佳純子 正手MXP 反手D-TECS 0.5
練習板:TIMO BOLL ALC- FL 正手 MX-P,反手T64
練習板:黑鐵牌大力神 正手MXP,反手T64
練習板:黑鐵牌普碳 正手MX-P反手T64
練習板:綠翡翠 正手MXP 反手仙人掌1MM
練習板YE GATIEN正手T05反手837,Stiga ROSEWOOD NCT V-FL 正手MXP,反手Screw soft
朗朗的主板:TIMO  BOLL ZLF FL 正手MX-P反手D-TECS

我做野行開一陣有咁多回覆,好感動﹗
我住屯門,有咩球會推介?

回復 6# 的帖子

我開始時係響屋企同佢地玩,例如打個乒乓球入靚仔筒,又或者拋球彈桌比佢打,之後先BOOK 場練......唔係屋企有波桌......

以我所知屯門冇咩球會,元朗或天水圍會有呢.
女女今年小2,6歲
我同你情況都有d似,都係係女兒5歲左右報了新一代玩下
之後就自己同佢練習,期後找了個教練朋友一星期同佢玩一個鐘
我都係住屯門呀師兄!
有興趣可一齊玩下

主板 Viscaria  正:Omega 4 Pro 反:Vega Pro

引用:
原帖由 sing127 於 2016-9-29 08:36 發表
以我所知屯門冇咩球會,元朗或天水圍會有呢.
女女今年小2,6歲
我同你情況都有d似,都係係女兒5歲左右報了新一代玩下
之後就自己同佢練習,期後找了個教練朋友一星期同佢玩一個鐘
我都係住屯門呀師兄!
C兄,你就好啦,有教練朋友﹗
元朗天水圍邊度有球會可以學呀?
仲有,你女女有無上恆生初班?好唔好?

其實我有D想自己去學返、打返波
但咁大年紀先再學返,好似唔知點咁
我自己N年前小學中學有打過下,無正式學過,所以怕教壞佢地~~
其實有無D成人班可以專訓練考恆生的章級試.....
好想花幾年時間考返個教練資格@@

如果你真係想教你個女打波
我可以比少少意見你

引用:
原帖由 sliverx 於 2016-9-28 17:43 發表
我做野行開一陣有咁多回覆,好感動﹗
我住屯門,有咩球會推介?
http://hkttf.com/viewthread.php?tid=83441&highlight=
屯門教球的有「彩虹乒乓」
技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

上星期上左「彩虹乒乓」,細細地但感覺良好,好想比2個女上去學,但係又擔心高度未夠打正常波枱。十五十六緊......
買左新板,大家都仲適應緊,板輕左,但板嘅力細左,要比之前發多D力先打到之前嘅速度。
而家開始同孖女練發球,可能有段時間無練發球,撃球時間、力度、角度都差左,好頭痛.....
另外亦練緊對枱正手,連續打唔到幾球,因為佢地打完一球之後回板太慢,加上佢地抽過黎我輕輕一推回去球速都唔慢,跟手就打唔到...

恆生初班開始報名,我已經幫佢地報左名啦,希望抽得到啦~~^^"

現在有好多4.5歲開始學,當然,1星期1天1小時,係沒有可能會有大進步,如果能做到每天2小時,就一定好快就有扎實的基本功,當然這樣的學習時數及學費是最主要考慮因素

回復 17# 的帖子

係呀每星期學1小時一定冇用 (見過某些教練為生意,唔出聲,照講冇問題 )。每星期上一堂私鐘,加一或二個團體班就足夠,平時睇下乒乓教學片或打下波、玩下其他運動。其實唔洗只專注乒乓,平衡運動先好。但有一樣野,上堂時,最好在場,一來教練指點乜,你可記用心下或學日本女子隊寫低,可以閒時提醒佢,二來你個細路孩子氣時,你可以攪掂貴子弟

回復 18# 的帖子

個個教練做法不同,家長慢慢也識得比較
所以做教練愈來愈難

引用:
原帖由 Suki 於 2016-10-13 10:39 發表
如果目標:小學時想有些全港性比賽成績,樓主開始行緊⋯⋯灣路了!
哈哈~~其實我又無咁嘅大志~~~亦無咁嘅資源
我最想可以練到可以對打,唔駛下下餵波,練完正手練反手,咁好鬼悶......
亦希望將來升小學可以入到校隊,有老師、教練幫手教
一個比賽有幾多個獎牌?幾時會有我呢D玩玩下份?

引用:
原帖由 jacky1021 於 2016-10-13 10:29 發表
個個教練做法不同,家長慢慢也識得比較
所以做教練愈來愈難
咁講啦,你好人當然唔會,有教練明知個細路冇心機學,當自已係 babysitter ,基本上浪費金錢

我住屯門,請問附近有無好嘅球會有矮枱教小朋友打波?
我小朋友只有105CM高,應該打唔到普通枱...
最好有專為考恆生銅章嘅訓練~

23 12
發新話題