發新話題

排名榜改革

係唔打既話都係唔打架啦

已係度既積分要扣晒,咁又唔岩數喎,報唔報比賽係我既決定,我冇註冊超過1年,變0分,無話可說,一路有註冊,但唔打比賽,有咩問題呢?

如果重新由0分開始就更加反映唔到實力,其實而家好多青少年球員都衝過1000分

18歲以上的成年人一年只有2個比賽
18歲或以下起碼有青少年錦標賽,還有恒生學界
這樣對成年人一d都唔公平,而且我地的分數都係自2002年排名榜產生之後打出來的分數,冇花冇假
而家連男丁團,女丙團都話要抽簽,好多人都冇得打,而且交了註冊費,所以希望總會諗下排名榜改革同埋比賽制度

應該搞返分齡賽,自2003年最後1屆分齡賽,2004改為排名賽之後,組別由分齡賽的9歲以下,10~12,13~15,16~18,19~24,25~30,31~40,41~50,51~60,60以上,10組變為5組,變左成人沒有機會可分齡比賽,得先進運動會都要35歲以上

本帖最近評分記錄

引用:
原帖由 williamkeung 於 2016-9-28 11:45 發表
如果連不活躍球員都出來打比賽,到時候報名名額更加……!肯定很多人都報不到了
同意,就係正因為我地甲組得一半人打,乙組也得8~9成人打,所以戊組又多左100個位

既然知道有50~60人唔參加男甲,咁倒不如將男甲排名由1~120增加到1~180,咁咪夠數囉
乙組或以後順推60名
如要甲組唔打比賽冇埋個排名,實屬不合理

排名榜由2002年開始,實行左14年,一直都相安無事,而家愈來愈亂

引用:
原帖由 車神爸爸 於 2016-9-28 19:07 發表
若我老婆對我講:  
"由2018年開始,你銀行帳戶只能保留近三年的累積的錢,目的是希望你能積極賺錢,使銀行帳戶更能反映你近期賺錢實力。詳細資料將於2017年公布,請你於2017年積極賺錢,以累積更多銀行帳戶結餘。"
有料

引用:
原帖由 葉師傅 於 2016-9-28 20:01 發表

一年一次甲乙丙分組單打賽未好囉,洗要一年兩次咁多 ! 建議留返單打公開賽,而青少年賽同排名賽改打分齡賽,會更公平同更有意義 !
我認為單項保留
排名賽改返分齡賽
其他不變

以前的七項男單
排16個種子
另外分48個小種,出線就打64強

應該照行返而家行緊既排名榜制度
比賽名額增加,比賽個個有得打
乒總應該知道香港而家既乒壇發展,好多學生都支持小朋友學私鐘,學完連比賽都報唔到,家長對乒總會好失望,個個教練都要諗戰術點樣可以做到網上報名成功,這樣的政策係十分失敗

另外我非常同意小兵會貨領隊的意見,比賽撞期撞得好犀利,乒總,學體會,大專,3個主要機構可以互相配合下,現在的比賽實在太多,1年52個星期六日都唔夠用,還要用埋公眾假期

好似10/10 星期一 重陽節翌日,學界精英中小學組同日不同地點打,如果1個教練教同一個中小學,咁點分身?
16/10 星期日
乒總甲團,學體會 div 1 A grade,大專成龍盃
已出賽程係改唔到日子,一改日子更令人懷疑
唯有寄望乒總可與學體會及大專夾時間

最犀利係中學組港九學界,新界學界,1日打幾區,撞到離晒譜,如果1個教練教幾間中學就真係暈低,小學組就非常好,可以做到平日一至五日間時間打,可能只會對教練日常教波有些少影響

應該將青少年錦標賽放返係暑假打,閒日可以打咁就係最理想,因為日子選擇會多d,排名賽轉返做分齡賽,放返係3月打

我印象中2001年或以前青少年錦標賽係暑假打,之後就改左係3~4月打,03年最後1屆分齡賽,04年就改為排名賽,直到現在

個個唔打單打比賽都已經減左個排名分,過往既單打或團體賽中既單打對賽贏或輸既紀錄分數係唔可以抹走,而且唔打比賽1年,排名已經係沒有顯示在排名榜上,一路註冊係合理地保持積分,而家呢一項措施明顯地針對一班做緊教練既甲乙組球員

大公司應該係諗下點樣可以俾到所有人報名打戊組或丁團

建議接納所有丁團報名,而小組初賽統一改為全部4隊1組,不應該224隊,32組3隊,32組4隊,小組5場3勝,每場由5局3勝改為3局2勝,複賽才打返5局3勝

引用:
原帖由 青見人 於 2016-9-29 18:05 發表

咁又唔係個個小學生暑假都冇嘢做
1 旅行
2 回校補課
3 返內地訓練
4 遊學團
5 其他各項活動
相對成年人來講會易將就d,因為始終都係唔駛返學,但成年人基本上都要開工,我同意小朋友係暑假期間應該參加多d活動,但應該要分返個次序

發新話題