發新話題

排名榜改革

以前的七項男單
排16個種子
另外分48個小種,出線就打64強

引用:
原帖由 Suki 於 2016-9-28 23:22 發表
同意樓上各位⋯⋯⋯全年賽事重整,急切過排名榜改革!

順便改埋賽期,將就學界精英賽,年年撞期,10月學界精英,可考慮打新一代⋯因新一代小朋友參加學界精英,少之有少,乒總盃年年撞中國公 ...
係冰總依家咁多穌洲屎黎講,改期事小啦,諗下點樣令到人人有比賽打先係問題

將先到先得制改成抽籤已經係大恩大德

我祈望..........
人人有波打!
香港乒乓業繼續健康發展!
全民乒乓,快樂乒乓!
東方之珠,發亮發光!
加油! 努力! 必勝!

應該照行返而家行緊既排名榜制度
比賽名額增加,比賽個個有得打
乒總應該知道香港而家既乒壇發展,好多學生都支持小朋友學私鐘,學完連比賽都報唔到,家長對乒總會好失望,個個教練都要諗戰術點樣可以做到網上報名成功,這樣的政策係十分失敗

另外我非常同意小兵會貨領隊的意見,比賽撞期撞得好犀利,乒總,學體會,大專,3個主要機構可以互相配合下,現在的比賽實在太多,1年52個星期六日都唔夠用,還要用埋公眾假期

好似10/10 星期一 重陽節翌日,學界精英中小學組同日不同地點打,如果1個教練教同一個中小學,咁點分身?
16/10 星期日
乒總甲團,學體會 div 1 A grade,大專成龍盃
已出賽程係改唔到日子,一改日子更令人懷疑
唯有寄望乒總可與學體會及大專夾時間

最犀利係中學組港九學界,新界學界,1日打幾區,撞到離晒譜,如果1個教練教幾間中學就真係暈低,小學組就非常好,可以做到平日一至五日間時間打,可能只會對教練日常教波有些少影響

應該將青少年錦標賽放返係暑假打,閒日可以打咁就係最理想,因為日子選擇會多d,排名賽轉返做分齡賽,放返係3月打

我印象中2001年或以前青少年錦標賽係暑假打,之後就改左係3~4月打,03年最後1屆分齡賽,04年就改為排名賽,直到現在

建議乒總跟美國的ELO SYSTEM.

贏 +X分 輸都係扣X分

一年唔打自動 減去 若干分數

咁會比較公平

到時前面的排名全部都係小朋友,大朋友88

個個唔打單打比賽都已經減左個排名分,過往既單打或團體賽中既單打對賽贏或輸既紀錄分數係唔可以抹走,而且唔打比賽1年,排名已經係沒有顯示在排名榜上,一路註冊係合理地保持積分,而家呢一項措施明顯地針對一班做緊教練既甲乙組球員

大公司應該係諗下點樣可以俾到所有人報名打戊組或丁團

建議接納所有丁團報名,而小組初賽統一改為全部4隊1組,不應該224隊,32組3隊,32組4隊,小組5場3勝,每場由5局3勝改為3局2勝,複賽才打返5局3勝

引用:
原帖由 jacky1021 於 2016-9-29 09:22 發表
應該照行返而家行緊既排名榜制度
比賽名額增加,比賽個個有得打
乒總應該知道香港而家既乒壇發展,好多學生都支持小朋友學私鐘,學完連比賽都報唔到,家長對乒總會好失望,個個教練都要諗戰術點樣可以做到網上報名 ...
咁又唔係個個小學生暑假都冇嘢做
1 旅行
2 回校補課
3 返內地訓練
4 遊學團
5 其他各項活動
BTY AmuItart 正手: Tenergy 05 反手: Tenergy 64
BTY ALC 正手: Tenergy 05 反手: Donic S1
BTY Hadraw Shield 正手: BTY Bryce 反手: KTL Stranger
BTY 朱世爀 正手: Xiom Omega V Pro 反手: TSP Curl P-1
BTY Photino 正手: Xiom Omega VI 反手: Yasaka AntiPower
VICTAS 松下浩二 正手: Tenergy 05 反手: TSP Curl P-4

引用:
原帖由 青見人 於 2016-9-29 18:05 發表

咁又唔係個個小學生暑假都冇嘢做
1 旅行
2 回校補課
3 返內地訓練
4 遊學團
5 其他各項活動
相對成年人來講會易將就d,因為始終都係唔駛返學,但成年人基本上都要開工,我同意小朋友係暑假期間應該參加多d活動,但應該要分返個次序

引用:
原帖由 garfieldjam 於 2016-9-28 16:33 發表
细細個係打分齢賽,之後要排名賽,亦要由零開始,都呢班人儲左一定的分數,又話再黎過,有D俾人喺銀包攞錢的感覺,人地D分係打番黎,唔好講到好似人地唔再打好唔啱咁,係可以定一D ...
講得好岩,比人係銀包拎走d錢咁。 以前辛苦儲落既分無哂,真係慘。

有嘢想問...如果之前打甲組,而停左一年冇打,但有繼續註冊係留分冇排名,但跟住想打返仲係未甲組 ? 定甲組後備 ? 定有位時其他組都可打 ?

乒超領隊 : 雄昇球會

有分應該是甲組

引用:
原帖由 日橫直削 於 2016-10-2 23:03 發表
有分應該是甲組
如果甲組額滿,係未可以後補乙組或再組 ?
乒超領隊 : 雄昇球會

額滿就明年請早

thx for sharing

發新話題