30 12
發新話題

[球板討論] 練習拉孤圈球及比較輕的橫板

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:50 移動

練習拉孤圈球及比較輕的橫板

小弟剛剛跟左位師父打波
需要加強拉孤圈球及移動既練習

但我而家用緊塊玫瑰木 ALC 既板比較硬, 而最後塊配都有 191g 重....
想參考下各師兄意見, 會唔會轉塊純木同比較輕板比較好 ??
初步睇過 Avalox P500/P700 (細個打波時好鍾意呢款板), 唔知呢兩塊又適唔適合 ??

謝謝 !

P500應該會拉得瀟洒, 但在40+的實戰時用可能拉到手軟都碌不死人, 反被拍死
P700乃偏好快攻, 宜用粒仔 / 怪膠的底板
<-->
.

其實拉弧應該係邊種好??
1. 軟板硬膠
2. 硬板軟膠
3. 軟板軟膠

如P500拉得好啲, 咁會唔會加塊彈啲既膠都ok??
引用:
原帖由 乒乓在線 於 2016-9-21 11:51 發表
P500應該會拉得瀟洒, 但在40+的實戰時用可能拉到手軟都碌不死人, 反被拍死
P700乃偏好快攻, 宜用粒仔 / 怪膠的底板

師兄, 我用緊 xiom omega V tour ! 請問有乜膠介紹可以拉孤圈
引用:
原帖由 sorry 於 2016-9-21 12:20 發表
其實玫瑰木 可以換膠用住先 反正新學

呢塊好
技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

係練習板嚟啫? 咁樓主都自己到p500咯, 唔係就用呢塊板學跟教練習拉波動作咯.
重有, 塊板雖然係軟, 但係唔使配太硬既膠. 中硬, 食波既膠得啦.
主拍:奧恰Original Carbon FL, JP01, X1黃金
原主拍: 奧恰V1 FL, JP01 Turbo, X1黃金 (原729-08, 焦點3)
奧恰V1 FL, JP01, X1鉑金
YEO直, 銀V, X1黃金
CL CR WRB 直, Plaxon 525, Moristo SP
VPS鑽石5 FL, MX-P, 紅V
Clearfield直, 802-40, 黃金JO (送人了)

反手中軟既膠都得架啦.
主拍:奧恰Original Carbon FL, JP01, X1黃金
原主拍: 奧恰V1 FL, JP01 Turbo, X1黃金 (原729-08, 焦點3)
CL CR WRB 直, Plaxon 525, Moristo SP
Clearfield直, 802-40, 黃金JO (送人了)

真係砌塊平既弧圈練習板既話, 推焉正手紅海綿AK47(45~47度), 反手黃色海綿AK47(42~44度). 我喺H-WN同H-WL用.

這是一塊削球的板, 但看起來真係能滿足我要求....
引用:
原帖由 速鳥 於 2016-9-21 12:54 發表
呢塊好

謝師兄指教....

但用過AK, 感覺唔耐用, 有冇其他膠介紹?
引用:
原帖由 TomLai 於 2016-9-21 13:16 發表
真係砌塊平既弧圈練習板既話, 推焉正手紅海綿AK47(45~47度), 反手黃色海綿AK47(42~44度). 我喺H-WN同H-WL用.

弧圈板。。。。

Stiga offensive classic carbon (oc碳)配 baracuda
打法:亂、 Cute   gum 拍
Bam波之意不在拍,在乎噼啪之間也,噼啪之樂,得之心而寓之拍也。

有能力幫助別人,就幫啦。

我都有諗過OC~~

但OC CARBON會唔會彈左啲??
引用:
原帖由 直直地 於 2016-9-21 14:37 發表
弧圈板。。。。

Stiga offensive classic carbon (oc碳)配 baracuda

其實都唔會太彈啦。
想純木feel 多d。stiga 玫瑰5 都好丫。
打法:亂、 Cute   gum 拍
Bam波之意不在拍,在乎噼啪之間也,噼啪之樂,得之心而寓之拍也。

有能力幫助別人,就幫啦。

引用:
原帖由 直直地 於 2016-9-21 15:07 發表
其實都唔會太彈啦。
想純木feel 多d。stiga 玫瑰5 都好丫。
Intensity都得
樊振東ALC 典馳40度 D05 (正反手貼滿連護邊193)
林高遠ALC TD V22extra
奧恰ALC 典馳40度 D05

引用:
原帖由 直直地 於 2016-9-21 14:37 發表
弧圈板。。。。

Baracuda好呀,夠穩
樊振東ALC 典馳40度 D05 (正反手貼滿連護邊193)
林高遠ALC TD V22extra
奧恰ALC 典馳40度 D05

師兄呢個配搭唔錯,但OCC轉infinity, 如何?
引用:
原帖由 tomtom1995 於 2016-9-21 17:37 發表

Baracuda好呀,夠穩

謝各位師兄,所有意見都會記著留待以後用。

但黎緊我會買塊P500練多啲手感,始終乒乓球手感十分重要。同自己細細個打波都很愛這個板。

現想請教各師兄,配膠方面有何建議?我都心儀啲中硬好拉既膠。mxp應該比較硬,對嗎?

狂飆無誤

引用:
原帖由 vickyw288 於 2016-9-25 01:19 發表
狂飆無誤
我就係用第一代的狂飆皓學拉孤圈,唔錯 ;不過 P500都係唔錯的選擇,但唔知板頭呎吋

引用:
原帖由 philliphyma 於 2016-9-25 01:07 發表
謝各位師兄,所有意見都會記著留待以後用。

但黎緊我會買塊P500練多啲手感,始終乒乓球手感十分重要。同自己細細個打波都很愛這個板。

現想請教各師兄,配膠方面有何建議?我都心儀啲中硬好拉既膠 ...
打波最重要就系手感,系一種享受。有一大堆練習板可以選擇,yasaka ye/stiga occ/stiga eg。
joola k5/p500/孔令輝純木,呢三塊都好手感。
你要買p500,記得上護木液,會起木絲
孔令輝純木都值得考慮
通常手感為主的板,都會拉絲。

30 12
發新話題