發新話題

乒總盃是一場公平的比賽嗎?

乒總盃是一場公平的比賽嗎?

報名未完結香港黃皓已知道比賽日期撞中國公開賽, 為何乒總盃越攪越差!

凱敏證券A和振瑋動力A對陣莎莎國際時應不覺得自己一定會輸吧

陳劍曾說過所有世界冠軍我都贏過,程靖琪話平時我同開張繼科,馬龍打比賽的

不過唐鵬昨天真打得好

我想這兩隊最有權答這個問題吧

該問問吳x嵐只當本地球員公平嗎?

引用:
原帖由 松平健太 於 2016-9-19 20:02 發表
該問問吳x嵐只當本地球員公平嗎?
但作為專業運動員,我相信李清韻,王重云,林依諾,朱成竹,蘇慧音,劉麒等後起之秀一定唔會覺得落場一定會輸俾吳穎嵐的,難道兩年的艱苦訓練是白過嗎

回復 7# 的帖子

如吳穎嵐回港隊訓練後,對後起之秀都是高於她們水平,咁就當然是A球員,但有冇知情人士來講出來的確是

引用:
原帖由 Suki 於 2016-9-19 21:06 發表

師兄⋯⋯⋯吳頴嵐退時是得亞運銅牌的!!!

雖說狀態未達頂峰,以大賽經驗、波底、賽績等⋯⋯不會和其他本地球員一樣掛!

這便是透明度不足,不知如何定A球員的原 ...
攞世乒賽,亞運銅牌後退隊已是兩年前的事了,如王勵勤退隊後兩年出來打表演賽都唔夠老他十年八年的keep開操波的塞夫,皮爾遜打,對巴西新秀都輸

不過講清楚如何定A,B的確好些,如話跟世界排名

引用:
原帖由 Suki 於 2016-9-19 21:18 發表

廿歲出頭➕只退了年多➕近半年港隊全職訓練,與幾廿歲王勵勤生疏幾年比較?!

會否牽強一些?!
我是用王勵勤跟老他一截的選手比較

咁廿歲出頭的吳穎嵐現在是同後生她幾年的後起之秀比較,唔係話吳穎嵐差,但不能沬殺後起之秀的努力

引用:
原帖由 Suki 於 2016-9-19 21:31 發表
你有道理⋯⋯問題係A球員有冇上限?!問題係2015年全退的嵐和2016已經回巢多月的嵐比較呀!!!

比較師妹有何用呢?A球員是冇上限掛!!!
可能乒總覺得2015退隊幾個月的吳穎嵐和李浩晴,杜海琴,帖雅娜差不多水平,但2016回巢時發覺已和她們已有差距,而且師妹亦已追上

不過乒總的確要講出如何定A,B會顯得開明些

回復 16# 的帖子

商業社會是咁的,我心愛的英超球會試過本來已講好簽約的巴西球星,並且已做緊體測,但動手簽約前給豪門車路士出更好待遇搶走 好在都夠時間簽番另一丹麥國腳代替

今次振瑋有點相似,俾一間上市大公司撬走講好簽約的計劃重心球員,但可能更慘的是唔夠時間簽番有番差不多實力的球員如林依諾,朱成竹(她們都打足今次乒總盃的,但可能一早已承諾打第支球隊)

其實邊會有公平呀!!!!!!

其實就好簡單,首先你要知莎莎隊波屬於香X體育管理有限公司
然後你要知有一個人有權操控所有港隊成員打邊隊&邊個球員A唔A(姐係影響乒總決定)
再諗一諗呢個人同香X體育管理有限公司話事人既關係好唔好
你就會知道今屆冠軍邊會有第二隊 係乒壇耐少少你都知唔會有公平

發新話題