發新話題

[膠皮討論] 打生膠用的拍底應該硬還是軟 ?

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:51 移動

打生膠用的拍底應該硬還是軟 ?

小弟接發一向麻麻
現剛由直轉橫
接發問題由直板帶到黎橫板
加上沒有反手拉攻技術, 所以考盧反手打生膠, 可接發, 可推擋

但又遇上選板問題
心儀bty Clearfield陳靜或P700, 但又未知是否適合
蝴蝶王又比較貴, 要慎重考慮

謝各師兄賜教

謝師兄, 請問有那此底板的例子 ?
引用:
原帖由 乒乓在線 於 2016-9-14 11:18 發表
X 2
越面材硬 + 心軟就越正

剛研究過...
stiga 紅黑打生膠好似都唔錯
彈力, 控制都比 CL 好

各師兄點睇 ???

謝各位師兄指教...好多資料, 要慢慢考慮一下~~

但想問, 可牛即係邊個牌子???
引用:
原帖由 明哥 於 2016-9-15 01:51 發表
可牛的黑檀七打粒仔OK,雖說同為黑檀面材七夾底板,製造地也同為瑞典,

性能手感則是與STIGA黑檀七大相逕庭。

可牛黑檀七底板的板面尺寸是156*151mm,

重量普遍在95克以上,但是因為重心得宜,因此不會有拍 ...

係, 好多師兄比左好多意見....

我暫時咁諗....其實未知是否真係適合生膠, 有啲教練朋友都話如果接發唔得, 你用生膠個效果都未必真係可以接哂所有發球.  反而係多啲練習接發球.  再者, 對上比較熟手既球手, 見到你反手係生膠, 會板板都對住你塊生膠打/沖過黎, 仲難頂.

所以應該會買塊全面的蝴蝶王, 就算日後發現用不上生膠亦能用返反貼

我都有呢個疑問, 但好多人打蝴蝶王都係兩面反貼....

定係用蝴蝶王light ?
引用:
原帖由 TomLai 於 2016-9-15 11:04 發表

因住反手換返反膠塊板會重過頭喎.

真係, 因為都有返咁上下年紀, 無乜時間再練....唯有走捷徑~~

[quote]原帖由 乒乓在線 於 2016-9-15 11:27 發表

以假設對待汝假設:

用生膠的理由未必是避發球

假設再來了, 另類套膠挺受家庭支柱歡迎(見過不少), 咁上下年紀, 打波不是搏命, 又想控制

每人都有唔同觀點, 打得開心就可以了
引用:
原帖由 乒乓在線 於 2016-9-15 13:33 發表

好聽點是將運動遊戲化 業餘保持兩邊拉攻的人對此看法可能頂唔順

發新話題