47 123
發新話題

[膠皮討論] 打生膠用的拍底應該硬還是軟 ?

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:51 移動

打生膠用的拍底應該硬還是軟 ?

小弟接發一向麻麻
現剛由直轉橫
接發問題由直板帶到黎橫板
加上沒有反手拉攻技術, 所以考盧反手打生膠, 可接發, 可推擋

但又遇上選板問題
心儀bty Clearfield陳靜或P700, 但又未知是否適合
蝴蝶王又比較貴, 要慎重考慮

謝各師兄賜教

X 2
越面材硬 + 心軟就越正
<-->
.

謝師兄, 請問有那此底板的例子 ?
引用:
原帖由 乒乓在線 於 2016-9-14 11:18 發表
X 2

引用:
原帖由 乒乓在線 於 2016-9-14 11:18 發表
X 2
大家好,我都是剛打生膠的,想了解面材硬同心軟既原理。

之前只聽過軟膠+硬板,硬膠+軟板。Thanks
橫板直推。
Timo boll vs robot
不經不覺打咗三年波

當然系硬好,夠硬先夠支撐,長遠之計直接上viscaria,買塊中等價位,打打下唔夠力,又要換板,只會用更多錢。
目前P700(avalox所有板)質量比較參差,最低要求90g以上,太輕無力。

陳靜用p700. 當然可以.
蝴蝶Clearfield也可以.
主拍:奧恰Original Carbon FL, JP01, X1黃金
原主拍: 奧恰V1 FL, JP01 Turbo, X1黃金 (原729-08, 焦點3)
奧恰V1 FL, JP01, X1鉑金
YEO直, 銀V, X1黃金
CL CR WRB 直, Plaxon 525, Moristo SP
VPS鑽石5 FL, MX-P, 紅V
Clearfield直, 802-40, 黃金JO (送人了)

引用:
原帖由 philliphyma 於 2016-9-14 12:12 發表
謝師兄, 請問有那此底板的例子 ?

老紅木, 如玫瑰木, 黑檀木七夾, 但BUDGET限制了解決......... 退而求其次, 胡桃木面厚七夾可代替下

<-->
.

現在的p700質素怎樣?

請問如用木吉他(或木吉他碳)或波爾ALC/ZLC,適合否?

引用:
原帖由 華朗先生 於 14/9/2016 12:24 發表

大家好,我都是剛打生膠的,想了解面材硬同心軟既原理。

之前只聽過軟膠+硬板,硬膠+軟板。Thanks
軟膠+硬板,硬膠+軟板 適用於反貼, 而打正膠底板要夠力先可以速度快, 所以要用硬板.....

唔洗諗,Clipper wood 或Yes 打生膠,錯不到那裏
欲講買
STEPHEN 1019
之2手板前,建議請用「搜尋」查看本人之買賣 ''秒殺" 紀錄,多謝。。

主板:全售。。
等待中。inner fibre ZLFS CS

黑檀7

打法:亂、 Cute   gum 拍
Bam波之意不在拍,在乎噼啪之間也,噼啪之樂,得之心而寓之拍也。

有能力幫助別人,就幫啦。

引用:
原帖由 乒乓在線 於 2016-9-14 13:04 發表

老紅木, 如玫瑰木, 黑檀木七夾, 但BUDGET限制了解決......... 退而求其次, 胡桃木面厚七夾可代替下
Stiga 藍水晶呢? 算同性能?
Who am I ?   I am Ping Pong Man~~~~

引用:
原帖由 乒乓人 於 2016-9-14 14:04 發表

藍水晶打粒仔好似唔多掂

剛研究過...
stiga 紅黑打生膠好似都唔錯
彈力, 控制都比 CL 好

各師兄點睇 ???

引用:
原帖由 philliphyma 於 2016-9-14 15:07 發表
剛研究過...
stiga 紅黑打生膠好似都唔錯
彈力, 控制都比 CL 好

各師兄點睇 ???
有外國華人選手是用紅黑碳打粒仔的 ----> 沈燕飛
<-->
.

引用:
原帖由 乒乓人 於 2016-9-14 14:04 發表

綠晶, 橙晶, 紅晶有見過, 小弟還是未見過藍水晶的實物, 神秘到不知它打的球是怎樣的
<-->
.

引用:
原帖由 乒乓在線 於 2016-9-14 15:24 發表

綠晶, 橙晶, 紅晶有見過, 小弟還是未見過藍水晶的實物, 神秘到不知它打的球是怎樣的
本人有塊藍水晶,只可以講好彈,岩唔岩見仁見智.

引用:
原帖由 stephen1019 於 2016-9-14 13:57 發表
唔洗諗,Clipper wood 或Yes 打生膠,錯不到那裏
我用過 YES 上 563, 802, TSP spinpips
感覺好奇怪
最過都係用小鳥, CL

以樓主企图改变的打法黎睇,配塊長膠好過配生膠。

47 123
發新話題