發新話題

[球板討論] ZLC ALC 選擇問題

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:50 移動

ZLC ALC 選擇問題

如題,我是中直玩家。
最近上網查了看看,
有人說ZLC不夠力,也有人說ALC速度比較慢,不夠力。
也有人說ZLC/ALC的中遠台比較強 ~~ 叫小弟無可適從 ....

請問各位大大可以指導一下小弟可以選擇ZLC OR ALC.............

另外,張繼科系列和INNERFORCE LAYER 系列中的分別:)
雖然個人是比較偏好於ZJK系列..

Innerforce純木感好D,好控啲。張繼科就彈啲,快啲。

ALC要求發力好,INNERFORCE係相對手感好,但要求更大力量打進碳層 ,所以選擇歐洲膠或日本膠較好
樊振東ALC 典馳40度 D05 (正反手貼滿連護邊193)
林高遠ALC TD V22extra
奧恰ALC 典馳40度 D05

引用:
原帖由 iammalin 於 2016-9-11 18:44 發表
都系嗰幾句廢話 ,你發力好就alc,邊個話alc無力,自身發力好打zhangjike alc 球非常有力量,配膠又容易,日系同國產膠皮都得,近台中台遠台都沒有問題。INNERFORCE LAYER 慢d,好控d,唯一好處就系手感 ...
請問你提及的zhangjike alc 是"龍張"或是"新張"?
主板:龍張(直)
正手:省狂
反手:R7
*******努力打大波*******

引用:
原帖由 iammalin 於 2016-9-11 19:35 發表

新張
我的是龍張,有甚麼分別?
主板:龍張(直)
正手:省狂
反手:R7
*******努力打大波*******

其實各款ALC會不會有不同?如:Viscaria, TimoBoll, ZHANG JIKE

見到黃鎮廷打張alc 打得幾好

INNERFORCE LAYER  ZLC唔夠力,震手感重,打拉波還好,如果打快攻就不適合,張未用過,不過咁多人用,應該是好野黎

原來大家都話ZLC係唔夠力
同我聽返黎D野調轉

引用:
原帖由 laiwai1214 於 2016/9/12 13:02 發表
原來大家都話ZLC係唔夠力
同我聽返黎D野調轉
大家講唔夠力的應該係INNERFORCE ZLC, 唔係ZLC.

想問吓INNERFORCE 是否適合女仔打多d?

回復 11# 的帖子

不如打taksim仲好啦,是我打咁耐,最好打的中直

我打過波爾ZLC, 感覺好力過之前用的新張ALC。

外置ZLC,硬彈出球快,虛。細力都出到一定球速。sZLC再極端d。
外置ALC,軟彈出球慢。中庸之道。
內置ZLC,出球最慢,放大效應大,細力至中力至大力,手感力量好大差別,要適應。
打透板最強力量計,應該內置ZLC力量尾勁最強。
易上手穩定計,應該外置ALC最易上手適應。
如果覺得內置ZLC冇力,我估未打透,發揮唔到Aoyus大芯的潛力。
個人球技有限,鐘意弧圈對拉,唔鐘意外置ZLC,覺得佢主動發力好易失,要借力打力,左撥右撥,四兩撥千斤咁。如要主動發力又打外置ZLC,我相信要好好手感先得,睇返亦比較少出名的國際級球手用外置ZLC,sZLC更少。
(以上係亂吹 )
出售中二手球拍:
  • 1)Xiom Vega Euro (FL) 極新 無傷 $600
  • 2)Xiom Vega Pro (FL) 極新 無傷$800
  • +100附送一塊只打過三次的二手MXS膠皮

我用左 zjk zlc cs 未到半年
感覺又唔太同

冇力:絕對唔係

借力都係可以,而且彈力非常之勁

同埋要發力拉,唔發力拉佢係會彈到飛天飛地更難控

不過小弟係發力和基本功都係未夠的
引用:
原帖由 橫變直 於 2016-9-12 19:24 發表
外置ZLC,硬彈出球快,虛。細力都出到一定球速。sZLC再極端d。
外置ALC,軟彈出球慢。中庸之道。
內置ZLC,出球最慢,放大效應大,細力至中力至大力,手感力量好大差別,要適應。
打透板最強力量計,應該內置ZLC力 ...

引用:
原帖由 wing0000 於 2016-9-15 09:18 發表
我用左 zjk zlc cs 未到半年
感覺又唔太同

冇力:絕對唔係

借力都係可以,而且彈力非常之勁

同埋要發力拉,唔發力拉佢係會彈到飛天飛地更難控

不過小弟係發力和基本功都係未夠的

絶對讚同

發新話題