發新話題

亞歐乒乓對抗賽

引用:
原帖由 zeio 於 2016-9-11 15:09 發表
「前三板、接發球側身搶攻」等詞彙並未收錄於黃鎮廷的字典中

正手唔夠用不止,橫打防守又弱爆
其實唔太關事,佢個想法係佢發球或接,佢擺短,對方一定回檯內波(佢認定前三板一定檯內波)。所以冇側身搶攻或對拉個意識。但現在高水平球員,檯內短波一樣拉、挑起;所以頭十幾名球員,佢只贏到水生(現在可能唔得添)。

引用:
原帖由 zeio 於 2016-9-12 03:42 發表
有片睇,唔駛拗

第四局17:16、17:17兩分可以睇到黃鎮廷同什巴耶夫前三板意識分別

黃鎮廷發左個正手短下旋,對面回球出檯,但黃鎮廷完全冇側身意圖,而係諗住用橫拉拉起再相持,但係因為頂住拉唔出質量,對面多 ...
唔係拗,其實都係講同一樣
你咁講,基本上係佢戰略意識問題,發完正手短下旋,一般會有側定半身,擺短就上翻身,挑或'差'出檯就用正手;佢可能個身上落慢,所以習慣冇意識去做。你咁講,睇最尾個局17:18個分,什巴耶夫開長波反手位,黃鎮廷拉去什巴耶夫反手,什巴耶夫直頭 fang bo 式側身正手一球沖死黃鎮廷

回復 10# 的帖子

全橫打好難有推擋
不過人地話橫打個擋好過舊或推擋

引用:
原帖由 lmichael 於 2016-9-13 17:12 發表
由始至終, 黃既問題就只係一個, 正手唔夠爆. 你計下, 世界前二十球員, 有邊個正手弱過黃鎮廷? 我真係奇怪, 佢點上到世界第八, 一個朱世赫, 佢點打贏朱世赫?

不過呢個係香港球員, 以至日本球員常有既問題, 因為.. ...
巡迴賽計分問題 ;其實世界前十球員,佢只贏過水生(撞到幾次,咁好運)。他既水平應該係前十二三到十七八咁

[attach]38738[/attach]
引用:
原帖由 zeio 於 2016-9-15 12:05 發表
樓上兩位有時間要翻一翻對戰記錄,黃鎮廷轉全職七年,成績真正起飛都不過兩年,現世界排名自然有佢道理,插佢技術同時亦要認清事實

水谷出道早至少五年,打許昕六年來先贏一次(1/13),過去十二年來佢只係贏過波爾 ...
師兄誤會,唔係話水生唔值第五,係指黃生上位到第八,只係靠打贏水生就夠

引用:
原帖由 zeio 於 2016-9-15 17:50 發表

呢句比較中肯,黃鎮廷自己都敢話

其實 lee 樣一定係教練問題

引用:
原帖由 zeio 於 2016-9-16 06:19 發表
呢點比較難入教練數,14年佢第一次打世乒團體賽已經出過相同問題,當時高禮澤帶隊都把幾火,兩場大比分領先倒輸,16年世乒賽劉國棟帶隊對日本又一個翻版,今次里約也如是,問題都係離唔開佢缺乏前三板得分能力,入到 ...
前三板問題,教練要想辦法;大賽就發揮差,可能係對手發揮到自已既最高狀態,問題係教練有冇調控到班香港乒手係最高狀態時打大賽。

回復 55# 的帖子

即係冇曬直板優勢

回復 58# 的帖子

佢都話係因為球手唔習慣個旋轉,好易打失而得分;但我諗(唔計中國選手)世界頭二十名係冇問題,而且望人打失,同防守球員一樣,唔係去得好遠

發新話題