61 1234
發新話題

亞歐乒乓對抗賽

亞歐乒乓對抗賽

CCTV5 直播中

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
***60後新手從2015年初重拾球拍兼新學打橫板***
1) ADIDAS - AVENGER CARBON - 狂8 + BARACUDA (196g)
2) BTY M MAZE  - MXP + R7 SOFT (180.3g)

多謝分享,正

「前三板、接發球側身搶攻」等詞彙並未收錄於黃鎮廷的字典中

正手唔夠用不止,橫打防守又弱爆

唔好意思. 我一般都係撐削球手.
主拍:奧恰Original Carbon FL, JP01, X1黃金
原主拍: 奧恰V1 FL, JP01 Turbo, X1黃金 (原729-08, 焦點3)
奧恰V1 FL, JP01, X1鉑金
YEO直, 銀V, X1黃金
CL CR WRB 直, Plaxon 525, Moristo SP
VPS鑽石5 FL, MX-P, 紅V
Clearfield直, 802-40, 黃金JO (送人了)

引用:
原帖由 zeio 於 2016-9-11 15:09 發表

的確是非常嚴重的弱點!
***60後新手從2015年初重拾球拍兼新學打橫板***
1) ADIDAS - AVENGER CARBON - 狂8 + BARACUDA (196g)
2) BTY M MAZE  - MXP + R7 SOFT (180.3g)

引用:
原帖由 zeio 於 2016-9-11 15:09 發表

其實唔太關事,佢個想法係佢發球或接,佢擺短,對方一定回檯內波(佢認定前三板一定檯內波)。所以冇側身搶攻或對拉個意識。但現在高水平球員,檯內短波一樣拉、挑起;所以頭十幾名球員,佢只贏到水生(現在可能唔得添)。

有片睇,唔駛拗

第四局17:16、17:17兩分可以睇到黃鎮廷同什巴耶夫前三板意識分別

黃鎮廷發左個正手短下旋,對面回球出檯,但黃鎮廷完全冇側身意圖,而係諗住用橫拉拉起再相持,但係因為頂住拉唔出質量,對面多謝都來唔切,一板快撕收檔

呢啲波一定要一板爆,就好似之後一分,什巴耶夫發個半出檯下旋,黃鎮廷擰起,什巴耶夫有理冇理都唔q理,一於強行側身爆死你

黃鎮廷目前不時打到尾局會感覺拖泥帶水就係因為缺少呢啲一錘定音既球,呢類球講求膽色,目前既黃鎮廷非常缺乏

睇咗咁多年二奶王及近年小黄的全横打,共通處是反手防守是弱項,板形调整很困難,一沖到反手基本下網

所以一般直板爱好者,還是有推挡救命好d

引用:
原帖由 夜魔俠 於 2016-9-12 07:44 發表
黄同橫板有咩分別
其實無分別,整套打法左來左打,右來右打,求穩相持,盡量把球打得簡單,太複雜太高難度不適合他。各位不要對他太高要求,整體實力不足,亦唔能夠有任何改變。

引用:
原帖由 zeio 於 2016-9-12 03:42 發表
有片睇,唔駛拗

第四局17:16、17:17兩分可以睇到黃鎮廷同什巴耶夫前三板意識分別

黃鎮廷發左個正手短下旋,對面回球出檯,但黃鎮廷完全冇側身意圖,而係諗住用橫拉拉起再相持,但係因為頂住拉唔出質量,對面多 ...
唔係拗,其實都係講同一樣
你咁講,基本上係佢戰略意識問題,發完正手短下旋,一般會有側定半身,擺短就上翻身,挑或'差'出檯就用正手;佢可能個身上落慢,所以習慣冇意識去做。你咁講,睇最尾個局17:18個分,什巴耶夫開長波反手位,黃鎮廷拉去什巴耶夫反手,什巴耶夫直頭 fang bo 式側身正手一球沖死黃鎮廷

回復 10# 的帖子

全橫打好難有推擋
不過人地話橫打個擋好過舊或推擋

普通一塊直板,國內多的是,看穿哂打法,有什麼稀奇.
主啊, 感謝祢賜我赦罪之恩,
又在我生命中施憐憫.
雖然有時我們會受到鄰舍的惡待,
但求祢幫助我們不要以惡報惡,
相反, 懂得像祢一樣去愛和鐃恕他們.
奉耶穌的名祈求, 阿們.

由始至終, 黃既問題就只係一個, 正手唔夠爆. 你計下, 世界前二十球員, 有邊個正手弱過黃鎮廷? 我真係奇怪, 佢點上到世界第八, 一個朱世赫, 佢點打贏朱世赫?

不過呢個係香港球員, 以至日本球員常有既問題, 因為......, 太早打比賽, 我另文再講.

引用:
原帖由 lmichael 於 2016-9-13 17:12 發表
由始至終, 黃既問題就只係一個, 正手唔夠爆. 你計下, 世界前二十球員, 有邊個正手弱過黃鎮廷? 我真係奇怪, 佢點上到世界第八, 一個朱世赫, 佢點打贏朱世赫?

不過呢個係香港球員, 以至日本球員常有既問題, 因為.. ...
巡迴賽計分問題 ;其實世界前十球員,佢只贏過水生(撞到幾次,咁好運)。他既水平應該係前十二三到十七八咁

樓上兩位有時間要翻一翻對戰記錄,黃鎮廷轉全職七年,成績真正起飛都不過兩年,現世界排名自然有佢道理,插佢技術同時亦要認清事實

水谷出道早至少五年,打許昕六年來先贏一次(1/13),過去十二年來佢只係贏過波爾兩次(2/17),七年來只贏過朱世赫三次(3/9),單看勝負水谷唔配排世界第五,係嗎?

引用:
原帖由 zeio 於 2016-9-15 12:05 發表
樓上兩位有時間要翻一翻對戰記錄,黃鎮廷轉全職七年,成績真正起飛都不過兩年,現世界排名自然有佢道理,插佢技術同時亦要認清事實

水谷出道早至少五年,打許昕六年來先贏一次(1/13),過去十二年來佢只係贏過波爾 ...
水生成績如下,

2次 ittf pro tour grand final 單打冠軍
5次 ittf pro tour 單打冠軍
Olympics 單打銅牌

印象中 黄生一個 ittf 單打冠軍都未拿過.
只看戰績水生係優勝好多, 排第五係正確.

可以連輸 Chen Weixing (wr 55)  同 Shibaev (wr 24), 覺得佢未有前十實力,應該20 左右實力吧

[attach]38738[/attach]
引用:
原帖由 zeio 於 2016-9-15 12:05 發表

水谷出道早至少五年,打許昕六年來先贏一次(1/13),過去十二年來佢只係贏過波爾 ...
師兄誤會,唔係話水生唔值第五,係指黃生上位到第八,只係靠打贏水生就夠

話晒都世界排第八,流極有限

引用:
原帖由 tsomlay 於 2016/9/15 13:38 發表

水生成績如下,

2次 ittf pro tour grand final 單打冠軍
5次 ittf pro tour 單打冠軍
Olympics 單打銅牌

印象中 黄生一個 ittf 單打冠軍都未拿過.
只看戰績水生係優勝好多, 排第五係正確.
唔知係邊個用勝負論英雄,一理虧又轉移視線

波爾 1 次總決賽單打冠軍,17 次巡迴賽單打冠軍,兩次世界杯單打冠軍,對水谷戰績有壓倒性優勢,冇理由唔係佢排第五,講唔通喎!敢一定係因為水谷打得勤,啦?

印象中?所以事前話翻一翻記錄先,插人都要講根據,2015 捷克公開賽你食左佢呀!?

61 1234
發新話題