32 12
發新話題

[球板討論] 想問T05好打定MXP好打

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:50 移動

想問T05好打定MXP好打

如題。。。

<-->
.

05 MXP太快彈出個波,一係試MXS
本帖最近評分記錄
樊振東ALC 典馳40度 D05 (正反手貼滿連護邊193)
林高遠ALC TD V22extra
奧恰ALC 典馳40度 D05

T系列聞說內能3個月至半年會冇哂,所以我唔敢/唔想試; 打MXP,好打。

各有各,看打法
05較難控

聽聞05好彈,但又有人話MXP太彈。請問係05彈D定係MXP彈D

MXP is not worse than t05
本帖最近評分記錄

05弧線高,彈力強過mxp但咬球感好

Mxp弧線低,脫板快但咬球感差少少
本帖最近評分記錄

主動發力-> MXP
借力打力-> T05
出售中二手球拍:
  • 1)Xiom Vega Euro (FL) 極新 無傷 $600
  • 2)Xiom Vega Pro (FL) 極新 無傷$800
  • +100附送一塊只打過三次的二手MXS膠皮

咁如果我中意自己發力,一板打死人,應該打T05定MXP

引用:
原帖由 橫變直 於 2016/8/29 14:16 發表
主動發力-> MXP
借力打力-> T05
請教一下, 之前見有師兄提過, 外國膠似彈弓, 如果出太大力可能會"發虛", 唔知MXP有冇此問題呢. 謝謝.

其實發虛都唔知點解?

引用:
原帖由 gattfry 於 2016-8-29 16:19 發表
其實發虛都唔知點解?
因為軟,海綿唔夠承托力,唔出力系快,用力就破壞了內能,唔知甘樣答唔答到你。
想解決發虛問題,打日本膠就可以。德國膠有發虛,新款的德國膠唔清楚,donic都有發虛問題

其實睇打法,鐘意拉就T05,咬球又好控。鐘意快、撞球就mxp

引用:
原帖由 super_phoenix 於 2016-8-29 16:50 發表
其實睇打法,鐘意拉就T05,咬球又好控。鐘意快、撞球就mxp
非常同意

塊板ok咬波就貼 mxp,塊板唔咬波就貼T05。
出售中二手球拍:
  • 1)Xiom Vega Euro (FL) 極新 無傷 $600
  • 2)Xiom Vega Pro (FL) 極新 無傷$800

引用:
原帖由 cprc1213 於 2016-8-28 23:36 發表
T系列聞說內能3個月至半年會冇哂,所以我唔敢/唔想試; 打MXP,好打。
[食字,重貼]
出售中二手球拍:

引用:
原帖由 cprc1213 於 2016-8-28 23:36 發表
MXP係好打,但一樣三四個月會depreciate好多。 開波冇咁轉,爆沖冇咁勁冇咁沉等。 唔係乜都做唔到變廢物,但力量旋轉折舊左d。又咁講,好睇你打得密唔密。你一星期打一兩個鐘,咁三幾個月梗冇問題。 但如果每星期十幾個鐘,打三幾個月就殘左差左,係好正常的事,講緊已經打左接近百幾二百小時喎。
本帖最近評分記錄
出售中二手球拍:

引用:
原帖由 GatienExtra 於 2016-8-29 16:23 發表

因為軟,海綿唔夠承托力,唔出力系快,用力就破壞了內能,唔知甘樣答唔答到你。
想解決發虛問題,打日本膠就可以。德國膠有發虛,新款的德國膠唔清楚,donic都有發虛問題
都係唔太明乜野叫發虛
我只知係得兩樣野,一係夠力一係冇力

引用:
錯誤觀念!
BTY AmuItart 正手: Tenergy 05 反手: Tenergy 64
BTY ALC 正手: Tenergy 05 反手: Donic S1
BTY Hadraw Shield 正手: BTY Bryce 反手: KTL Stranger
BTY 朱世爀 正手: Xiom Omega V Pro 反手: TSP Curl P-1
BTY Photino 正手: Xiom Omega VI 反手: Yasaka AntiPower
VICTAS 松下浩二 正手: Tenergy 05 反手: TSP Curl P-4

32 12
發新話題