28 12
發新話題

盡左力就得......

引用:
原帖由 Patricklee 於 2016-8-27 00:15 發表

1.未盡力當然抵鬧
2.如果覺得係技術唔夠而冇牌可以評論有咩做得唔好,而唔係評論佢個結果係冇牌
3.見唔到香港運動員有足夠資源同其他國家鬥,資源同成績有好大關連性
4.只係感受到好多運動員背後辛苦左咁多年,爭入奧運已經係成就(表現足以打入世界級大賽),都唔滿足,登運動員可憐
  咁要唔要捉哂全職而入選唔到奧運個d出黎?
小弟 認同 師兄 的第一、二點,但第三、四點就 . . . 唔太認同

回應第三點,資源足唔足夠,同成績係咪有關連性,呢個唔係討論的重點

照 師兄 的理論,如果資源足夠的話,咪係代表普羅大眾可以"評論"、"批評"運動員勁 D ?

小弟 想講,唔係囉,師兄 自己都有講:"未盡力的運動員當然抵鬧",與資源足唔足夠,有咩關係?

回應第四點,以今屆奧運香港乒乓球為例,

唐鵬 係男單第三圈輸左俾 巴西的 CALDERANO Hugo

黃鎮廷 係男單16強輸左俾 日本的 丹羽孝希

李皓晴 係女團輸左俾 台灣的 鄭怡靜、德國的 韓瑩

娜姐 係女團輸左俾 德國的 韓瑩

小弟 只係呢幾場係比較失望外,其餘都可以接受,而且 小弟 係有為香港隊加油、打氣的

難道,不可以讓普羅大眾 "評論" 運動員發揮比較差的比賽?

樓主提醒咗我係咪太愛錫下一代,處處為他們減壓而忽畧了奮鬥心,要反思一下。

引用:
原帖由 sorry 於 2016-8-27 17:57 發表

「棒下出孝子,嚴師出高徒」
名言

回復 21# 的帖子

若是看女子世界排名, 香港兩位女將都比德國及日本選手排名低大概十位, 為什麼會失望呢?

引用:
原帖由 HKTraveler 於 2016-8-28 21:50 發表
若是看女子世界排名, 香港兩位女將都比德國及日本選手排名低大概十位, 為什麼會失望呢?
這只是 小弟 的感覺

如果要說的話,

李皓晴 係個兩場發揮比較差,而且,雙眼目光比較散,無氣勢,個人認為她可以打得更好

娜姐都差不多情況,尤其是那個 "10分鐘規則" 令她打得比較急躁,個人認為她可以打得更好

引用:
原帖由 悠閒一族 於 2016-8-28 23:10 發表

這只是 小弟 的感覺

如果要說的話,

李皓晴 係個兩場發揮比較差,而且,雙眼目光比較散,無氣勢,個人認為她可以打得更好

娜姐都差不多情況,尤其是那個 "10分鐘規則" 令她打得比較急躁,個人認為她可以打 ...
人地係咁 style,唔通個個要打到張本智和咁 ;我起另貼都講,失望唔只係成績,係佢地冇打出自己最高水平

引用:
原帖由 egghead1969 於 2016-8-30 05:09 發表

人地係咁 style,唔通個個要打到張本智和咁 ;我起另貼都講,失望唔只係成績,係佢地冇打出自己最高水平
如果佢地突然變成 張本智和 咁,我仲驚過佢

小弟 認同 師兄 所講,運動員有冇發揮最高水平,其實是運動員本身的問題,與普羅大眾的期望、媒體渲染,無咩關係

看完這個故事,令我想起壯智淵.....最緊要鬥志唔可以熄掉

Quote 咗少少生平
"最黃金歲月,困在低潮六年
或許是自己和外界的期許太大,登上高峰不久,莊智淵在○四年雅典奧運八強止步、○八年北京奧運更在第一輪就被淘汰。打球時,他覺得自己手好緊,不再那樣收放自如。
在桌球選手最黃金的二十出頭歲,剛登頂的他,一跌落,就整整六年成績不見起色,常被排名更低的選手逆轉勝,世界排名掉出十名外。"

從十多歲染金髮的「桌球小子」,到年過三十蓄鬍的「沙場老將」,莊智淵鬥志依舊,「我不會想太多,只會想怎麼讓自己武功變得更強。」

- See more at: http://www.cw.com.tw/article/art ... thash.VvFCga9b.dpuf

而香港精神就好似上文中 -'曾有中國選手形容莊智淵「不夠壞」。像中國桌球奧運金牌張繼科,在球場上有捨我其誰、贏球就撕球衣的狂霸。莊智淵就像拘束、內向的好孩子,缺乏冠軍氣場。'

本帖最近評分記錄
  • KKFan +10 好好嘅分享 2016-8-30 15:15
橫板直推。
Timo boll vs robot
不經不覺打咗三年波

28 12
發新話題