28 12
發新話題

盡左力就得......

盡左力就得......

見另外一個貼,大家咁有興趣討論,咁我講返一個本地既故事,

件事發生係香港, 今年三寶杯, 準決賽, 男子對賽, 其實都係初中細佬. 大分二比二,咁最重要一場, 兩個小朋友對賽, 其實有一個球員, 真係書生型, 另外一個英精隊, 咁個書生之前已經打過好多場, 佢明顯係體力唔係好夠, 因為佢真係讀書幾叻,除左乒乓球都唔多做運動既書生....., 咁另外那個精英隊,第一局比個書生爆左,後來追返..., 總之個書生,無力到比人炒左一局,落後返2:1, 咁我當時都好擔心...., 我同佢父母都講,算啦,盡左力,唔好勉強,因為....我真係驚佢暈低......

第四局, 比分打得有點近,叫左個暫停, 有個港青既家長走埋來, 教我地路, 講解左點打之後(呢個唔係重點),我同個細佬過,盡力就得,無力都無辦法,個港青家長講....,唔係!!(駁我咀)  落得場,點可以講過無力就放棄,無力都要迫埋出來搏埋佢, 個球員聽完佢講, 又好似有反應,真係以為走唔到既波都追埋....., 追返2:2, 第五局, 對手咁比追法, 就緊係手軟...., 個書生,又真係越打越有...... 就咁,入左決賽.

我想呢個書生球員,可能過多兩年就專心讀書,唔再打波. 但呢個比場,佢應該會記成世,呢個大逆轉,係因為佢超越左自己盡左力就得既概念....., 其實,做過運動員既大家都知....., 其實你總有幾場咁既波. 如果個港青家長無講呢番說話, 我好相信, 球員就放棄左.

香港六,七十年代既香港精神,唔止係盡左力就得....., 而係.....鬼叫你窮呀, 頂硬上呀...!!!!因此,創做了香港奇蹟. 所以,我對香港運動員既期望,特別係全職受津貼既運動員,比賽態度, 一定唔止係盡左力就得, 有參與就得.....,

NICE
<-->
.

唉!真係冇得救/

運動員要突破自己,突破極限

成績,唔係你死頂死搏就一定有。 天時地利人和,運氣其實好重要。
等如奧運會男單,繼科同馬龍條線掉轉左,繼科可能已經入唔到決賽。

引用:
原帖由 金擇魚 於 2016-8-25 23:45 發表
唉!真係冇得救/

個故仔想講乜?

我見到既係盡力就得,個書生盡力而贏左
而家香港運動員都好盡力,只係輸左就比你鬧,你咪勝利球迷囉
每個運動員準備咁多年,佢地冇頂硬上?佢地冇創造過奇蹟?
奇蹟唔係年年有,你唔可以理所當然。

一係你就比d實際建議,令香港運動員得到更好更有效訓練。
或者戰術上點樣執行得更好。
如果唔係,你係不折不扣既勝利球迷。冇建議,純睇成績而批評
本帖最近評分記錄
  • carltamki -2 歪理 2016-8-26 16:54
  • KKFan +10 十分同意 2016-8-26 10:18

其實睇場上表現就知運動員有無盡力, 睇左幾場黑妹, 真心覺得佢無盡力, 亂打一通
所以只可以講香港運動員有盡力的,亦有不盡力的。對於未盡全力的運動員,應叫佢地檢討下,依家是奧運, 全世界都睇住閣下代表香港, 唔係玩玩下, 參與下就算, 起碼落場要盡力
觀眾睇得多, 自然識得比較

主板1: 橫板-Viscaria (FL), 正MXP, 反Donic Baracuda192g
主板2:橫板-Viscaria (FL), 正MXP, 反Donic Baracuda 182g
主板3:橫板-方博碳 (FL), 正MXP, 反Donic Baracuda 188g
主板4: 橫板-Stiga Rosewood V (FL), 正MXP, 反Donic S2 188g
主板5: 橫板-Timo Boll Spirit (ST), 正MXP, 反Donic Baracuda190g
主板6: 橫板-鐵牌孔令輝 special (葫蘆柄), 正MXP, 反Donic Baracuda 184g

引用:
原帖由 Patricklee 於 2016-8-26 01:57 發表
個故仔想講乜?

奇蹟唔係年年有,你唔可以理所當 ...

引用:
原帖由 carltamki 於 2016-8-26 08:57 發表
其實睇場上表現就知運動員有無盡力, 睇左幾場黑妹, 真心覺得佢無盡力, 亂打一通
所以只可以講香港運動員有盡力的,亦有不盡力。對於未盡全力的運動員,應叫佢地檢討下,依家是奧運, 全世界都睇住閣下代表香港, 唔係 ...
或者羽毛球本的戰術好像不太明顯, 聲明: 吾都不支持黑妹的
<-->
.

引用:
原帖由 samson2012717 於 2016-8-26 09:21 發表

大家既討論都各有理由, 主要都係講緊運動比賽時既體育精神

但 全職精英運動員係受薪既, 正常你係社會精英入ibank 或長和 做得差無成績會點? 會唔會俾你揾理由呢到腳痛 果到無盡力?

引用:
原帖由 乒乓在線 於 2016-8-26 09:26 發表
的確又係   羽球林丹對李宗偉果場第2局 兩個鬥輕力打到練波都有力過佢, 乒乓你係見唔到有人鬥唔出力既。。。

引用:
原帖由 Patricklee 於 2016-8-26 01:57 發表
個故仔想講乜?

奇蹟唔係年年有,你唔可以理所當 ...
唔係咁講;書生個場波,大家冇睇,唔係咁合適評論囉
唔係話要奇蹟,係講成績囉,"....每個運動員準備咁多年,佢地冇頂硬上?...." 我可以話比你知,唔係個個都係囉,有 d 運動員冇贏面,就會只係硬著頭皮,行禮如儀就算。唔係個個會出盡吃奶力,搶得一分得一分囉。乒乓波我睇個幾場,我覺都算交足功課,男團係教練排陣問題;黃生唔好打水生,起碼有 d 希望。

引用:
原帖由 grizzlyhk 於 2016-8-26 09:32 發表

的確又係   羽球林丹對李宗偉果場第2局 兩個鬥輕力打到練波都有力過佢, 乒乓你係見唔到有人鬥唔出力既。。。
鬥擺短,唔係就係鬥唔出力咩

引用:
個故仔想講乜?

奇蹟唔係年年有,你唔可以理所當然。

一係你就比d實際建議,令香港運動員得到更好更有效訓練。
或者戰術上點樣執行得更好。
如果唔係,你係不折不扣既勝利球迷。冇建議,純睇成績而批評
唔可以被人評論?

就算赢左比賽,有時都會被人評論,何況輸了比賽

不如話,唔係唔俾人評論,係唔俾人批評囉,反而,好的評論就照單全收

咁的話,次次運動員比賽完返黎,都同佢地講:"你地已經盡力了,下次再努力,成績不是最重要的,有參與就好了。"
本帖最近評分記錄
  • carltamki +2 同意不能再多 2016-8-26 16:52

行內行外人都清楚羽毛球的技巧及戰略不及乒乓般細緻, 鬥體力和意志多一點.

觀眾看球: 不過林丹在打羽毛球算很細緻, 基本上四方角(傳統羽毛球書有講的), 假動作(書有講), 再加上好像看到對方動作移了某方向才放球到另一方向........
<-->
.

引用:
原帖由 乒乓在線 於 2016-8-26 09:26 發表
成班毛毛球只得一個尚郎是見得人
紅雙喜DM SP500 SIGMA2 EURO 天弓5
nittaku 玻璃鳥  omg4 pro  rastant
木結他 m1jp R7
紅羽鳥 omg4 euro R7

引用:
原帖由 egghead1969 於 2016-8-26 10:32 發表

鬥擺短,唔係就係鬥唔出力咩
一球半球得, 全程2個鬥擺短呢

引用:
原帖由 悠閒一族 於 2016-8-26 10:58 發表

唔可以被人評論?

就算赢左比賽,有時都會被人評論,何況輸了比賽

不如話,唔係唔俾人評論,係唔俾人批評囉,反而,好的評論就照單全收

咁的話,次次運動員比賽完返黎,都同佢地講:"你地已經盡力了 ...
1.未盡力當然抵鬧
2.如果覺得係技術唔夠而冇牌可以評論有咩做得唔好,而唔係評論佢個結果係冇牌
3.見唔到香港運動員有足夠資源同其他國家鬥,資源同成績有好大關連性
4.只係感受到好多運動員背後辛苦左咁多年,爭入奧運已經係成就(表現足以打入世界級大賽),都唔滿足,登運動員可憐
  咁要唔要捉哂全職而入選唔到奧運個d出黎?

我覺得球員唔系無盡力,而系無能為力
始終水平有差異
身為局外人,又怎能體會他們在場上的無助。
你問我佢地有無盡力,我覺得盡力了。在運動一向不被看好的香港,資源又不足夠,無法提供一個好的環境,
自小就沒有接受系統的訓練,沒有紮實的基礎,沒有充足的條件。他們不是自小就決定要當職業球員,起初可能只是一種興趣,一種運動,能踏上職業的道路已經唔簡單。
如果話佢地打得唔好,試問暫時香港有邊幾個打得好過佢地
(大家只是平心靜氣討論,切勿太激動,只是分享自己的想法,小弟絕對接受批評的  )
本帖最近評分記錄
  • KKFan +10 十分同意 2016-8-30 12:59
  • (=^x^=) +10 非常贊同 2016-8-30 06:05

28 12
發新話題