發新話題

[是非] 教練們怎樣去決定學員發展橫板或直板呢?

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 05:08 移動

教練們怎樣去決定學員發展橫板或直板呢?

代朋友問

咁當初舊年代,可選擇時,又點決定橫或直呢

王皓都直板,即係直板仲有一些可取之處啦
香港乒乓網
查詢電話:97020720
就是忘記背後,努力面前的,向著標竿直跑。腓三:14

睇個人喜好,不要免强,不要人講橫板易打些,就選橫,也不要因為黃鎮廷排世界前十,而選擇打直板,一定要係自己喜歡的才選用,因每種打法都有其獨特之處。

只要横,不要直

我初初學嗰陣係用直板,但係唔夠半個鐘就已經頂唔順,轉咗打橫板。其實我覺得最重要都係要舒服,唔舒服嘅話好難會打得好。

現在得翻擺短算係直板既強項,不過乒乓球技術上的改良,都威力大減 ;如果係新手上路,咪橫板囉,快上手,易見成績,長遠又唔會比直版差。直板真係要付出好多時間練,唔知點解,係難上手 d 。

利申:練左幾年直板,轉左橫板

直板在香港本地青少年賽也有好成績
2015 U15 冠軍
2016 U18 冠軍

還有另一位直板小朋友,今年11歲
2016年公開排名單打錦標賽丁組季軍

直板如果比心機練,唔會無成績

引用:
原帖由 egghead1969 於 2016-8-25 01:24 發表
現在得翻擺短算係直板既強項,不過乒乓球技術上的改良,都威力大減 ;如果係新手上路,咪橫板囉,快上手,易見成績,長遠又唔會比直版差。直板真係要付出好多時間練,唔知點解,係難上手 d 。

利申:練左幾 ...
請問師兄轉橫板後,成績是否特飛猛進?

引用:
原帖由 KKFan 於 2016-8-25 13:47 發表

請問師兄轉橫板後,成績是否特飛猛進?
穏步上揚

係順左,不過檯內同開波就跌 watt 囉

其實我覺得重點係2面弧圈,唔係直定橫既分別

講真直比橫擺短真係好d?橫比直真係唔使咁多步法?

唔覺!關鍵是手感興趣哪一樣合適自己。

我覺得現在有點偏頗橫板,都數教練都勸小朋友打橫板,就連我自己咁大找教練學波,教練都問我會不會想轉下橫板打,可能會進步更多,我感覺,其實當真係鐘意打乒乓球一拿塊板上手,好多都會知道自己喜歡怎樣拿板,怎樣拿得舒服,其實由小朋友自己決定自己想怎拿板應該會好D,或者可能現在的教練也有壓力,家長見小朋友直板打得唔好就問點解唔幫小朋友轉橫打 ,正如駕車自動波同棍波,其實各有各好,雖然現在自動波已大行其度,但也不能沒殺了棍波的好處

各有各好,選擇適合自己的板型
呢個人好懶咩都無寫

學生唔堅持換直板,通常都橫板架啦

現在教練一般都會建議小朋友用橫拍,主要有幾個原因:

1,放長遠看,技術上現階段確實是橫拍比直拍優勢更大。

2,出成績更快。你看看世界級、國家級、省市級、各層次各梯隊以及青少年比賽的結果就會知道了。

3,小朋友(特別是4-6歲)的小手要用拇指和食指提起拍子比較困難,相對橫握拍子較為容易。

4,小朋友力量不夠,橫拍比直拍更容易發力。

5,小朋友步幅小,移動慢,橫拍顧及的範圍更廣。

因此現在在國內越小學球的小朋友用橫拍的越多,由於國內有規定團體賽的3-5人團體中一定要有一個是直拍選手,所以

教練才會叫一些橫拍打得不是很好的轉打直拍。

金科玉律 golden rule    黃金定律golden rule

引用:
原帖由 KKFan 於 2016/8/23 16:38 發表
睇個人喜好,不要免强,不要人講橫板易打些,就選橫,也不要因為黃鎮廷排世界前十,而選擇打直板,一定要係自己喜歡的才選用,因每種打法都有其獨特之處。
師兄講得好

回復 1# 的帖子

其實好簡單,直橫都比晒佢試,等佢自己感覺邊種岩自己

我細個果時(大約廿年前)果時多數小朋友同大人都打直板,

我開始玩都打直板,但覺得打唔順唔係好岩我,我之後知道有橫板

呢樣野,試左就覺得比較岩自己,所以就定型於橫板。但直板我都會打下

主板:個性蝴蝶王      副板:個性龍五      日直:Speed   90 特厚
正手:藍省狂3           正手:黑標省狂3    單面:Tenergy 05
反手:Dignic 05         反手:黑標省狂3

正膠:Clipper Wood   長膠:Senso V3   中直:YEO
正手:Spinpips Red   正手:Neo 天極2   正手:Neo 天極2
反手:敏沖                 反手:Curl P-1R    反手:Vega Asia

細細個果時 老豆買左兩塊直拍比我同哥 打左5年之後先發覺世界上原來有横拍呢一回事 結果一直都係打直拍
Intensity NCT CS with 狂8, Vega Euro

教練應該客觀分析直横的長處短處 讓學員根據自己的主觀手感和客觀因素自行選擇
Intensity NCT CS with 狂8, Vega Euro

教練現實上會幫學生選擇橫板先

引用:
原帖由 cfire555555 於 2017/3/6 15:07 發表
細細個果時 老豆買左兩塊直拍比我同哥 打左5年之後先發覺世界上原來有横拍呢一回事 結果一直都係打直拍
小弟細個果D直頭唔識分直橫, 當年用塊百佳買的橫拍當直拍打左兩年.

俾晒2塊佢試, 鍾意邊種就打邊種啦

發新話題