發新話題

我地對運動員要求太高定太低?

原來咁多,我都唔知
咁乒乓球討論區,就講乒乓球,大家心目中,香港四項目,應該點叫收貨 ,我講先
男單八強 (結果只得四圈 )
男團八強 (正常賽果)
女單八強 (點知四圈就對著中國選手就 )
女團四強(點知八強撞到德國 )

引用:
原帖由 st6788 於 2016-8-22 23:21 發表
除左運動員自身因素或其他環境因素外,會唔會有其他因素導致港隊表現未能達到大眾預期呢?例如教練因素?
其他唔講,以個場男單輸3-2,教練係有責任;除非你話人地教練係高水平過香港教練

引用:
原帖由 futari 於 2016-8-23 11:22 發表
正就是乒乓球項目相對易養 ...
問題乒乓球有強大『後盾』,你真係要好有決心排除萬難『自煮研發』,但好成績又難求;其實羽毛球之類可攪下,你攪到有好成績,自然有人睇

引用:
原帖由 Patricklee 於 2016-8-23 20:34 發表

多個誤導,怨未能認同。

1.大學特別處理入學唔關運動員事,想入大學你會唔會咁迂迴?
2.紀律部隊一視同仁,絕不會因為你入過港隊而放低要求。
3.人工高?人地讀小學已經練緊波,你番學吃喝玩樂唔增值,想一 ...
頭兩點,似你唔明多喎
係達最低要求就收 ;不過據我所知,其實唔係咁 jetso, 想成功,都要出苦功

引用:
原帖由 lmichael 於 2016-8-25 21:36 發表

咁點解.....出賽奧運要有鄰選,唔係個個都参加得?
香港唔知點鄰選,外國個個都可以参加得屬於奧運既鄰選比賽,好少會閉門鄰選

引用:
原帖由 Patricklee 於 2016-8-26 01:29 發表
都係未解釋到,區區比幾千至三萬人工,要求香港運動員同全球爭牌,會唔會理想化左少少?
定係覺得前人少資助都拎牌,而家多少少資助就要求更多?
運動員拿的錢同正苦投入資源係點先,肥上瘦下定點;
講返三萬,以冇牌計,多唔多先,馮天薇未拿到牌前,新加坡比幾多人工,我諗唔會十幾萬掛 ;講返香港,拿珊珊做例子,未拿到牌前人工幾多 ;拿到後又點樣安排?
我覺得一個運動員有三萬蚊正苦錢接受訓練打唔係商業既聯賽,唔算差囉;你話有牌,當然要加碼同加安排,不過後話囉。

引用:
原帖由 Patricklee 於 2016-8-26 23:59 發表
淪落到搵津巴布韋做參考。

咁你去津巴布韋咪岩,呢個國家本身就搞笑。
唔洗咁認真,雖然攪笑,不過唔係冇道理;
今朝起身聽光頭頂,廣告時段,咁 q 有個奧運運動員廣告,話站起奧運場地比賽,身感光榮乜乜乜乜,話香港要支持香港全職運動員之類(唔係話比賽時叫喊,個用詞係生活之類),我第一個反應係同你非親非故,做乜要比錢你去威威,我係咪好衰

引用:
原帖由 lmichael 於 2016-8-29 12:13 發表
咁我問一個問題,教乒乓球興趣班,同教香港乒乓球隊,係唔係一樣?
其實有一個問題要講清楚,點解要有香港乒乓球、羽毛球隊先 (我係有冇都冇所為),點解唔係全部興趣班;重有外國打國家隊係義工來 ,受'新'同唔受'新'職員(經理、教練)唔掂,一樣有人打電話去投訴,一樣格走。

Anyway, 正苦自已都係咁,你冇得講?
【金牌選手訪港】港隊出席歡迎晚宴備受冷落
http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/sports/20160828/55567976

歡迎晚宴,港隊備受冷落!

今晚的歡迎晚宴是由香港奧委會主辦,亦邀請了大部份香港里奧代表到場,包括全隊乒乓球隊包括黃鎮廷、杜凱琹、唐鵬、帖雅娜、何鈞傑、田徑姚潔貞、陳銘泰、游泳施幸余、江忞懿、劉彥恩、羽毛球葉姵延等等。
他們早在中國隊到之前已率先到場,坐在預先安排好的側邊坐位,但全晚活動,都盡受冷落,既沒有人在台上宣佈他們也有在場,也沒邀請他們上台,反之中國金牌隊到場時,不但是司儀宣佈他們逐一入場,活動中間亦有逐一點名介紹請上台。
其實香港里奧隊也付出各人的努力,在比賽中拼盡每一分力,雖然沒有獎牌,但每位都是香港英雄,不應受到如此冷落。

發新話題