發新話題

我地對運動員要求太高定太低?

我地對運動員要求太高定太低?

我想我文章會好有爭議, 一定政治不正確, 但係, 我所講既只係事實.

你們對香港運動員的印像是什麼? 好多人講香港政府對運動支持不足, 香港運動員無保障, 香港運動員盡左力就得......, 無錯, 二十年前係咁. 其實現在, 記住, 係現在, 真正的香港運動員係點, 一句講晒, 現在做運動員, 好過讀大學, 你唔信?

首先, 今界奧運, 香港一面牌都無, 但係....無人敢批評運動員, 應該講, 你批評運動員, 一定比人插死. 如果二十年前,一而獎牌都無, 我無說話講, 但係現在...., 你信唔信, 李浩晴, 伍家朗呢D甲級運動員, 外賽有點成績既, 其實佢地津貼, 講緊係....可以成三萬元一個月, 仲係未包獎金.  當大學畢業, 有人賺緊萬幾元, 仲還緊LOAN既時候, 仲地同年紀, 已經養緊車買樓......

除左你以為運動員好窮, 要做兼職, 咁仲有咩野你誤解左呢?

香港運動員退後運動員好慘, 無出路....

事實, 除非你係什麼跳繩, 社交舞呢D冷門既運動, 如果你係熱門如田徑, 乒乓球, 籃球之類既熱門運動員, 講緊青年軍水準以上, 原來, 大學係有特別入學處理, 只要你有最少入學資格, 都會收, 例如係DSC成績不好, 你走去讀個oDip, 已經可以讀大學. 當其他人拿住DSC成績唔知點時, 其實運動員選擇仲多. 而且, 不少...., 入左紀律部隊.....

政府對退役運動員無支援......

事實, 其實如果你係全職運動員, 退役之後, 政府係有基金, 每年四萬幾, 支持運動員升學, 最多兩年, 而好多大學本身都有獎學金比呢D運動員. 當你讀緊大學, 要做緊PART-TIME搵生活費, 佢地其實有錢都唔知點洗, 享受緊大學生活. 仲有....., 其實好多運動, 佢地仲可以做埋教練PART-TIME......搵銀.....

香港放係運動既錢唔多........
事實, 我想亞洲除左中, 日, 韓之外, 香港對運動支援一D都唔低, 比好多東南亞國家一定多....., (英國,我真係唔知), 但係今次, 呢D國家既表現, 都好過香港.

其實.....我地比錢唔係問題, 問題係......我地既然有資助, 我地係唔係為左資助佢地發展佢自己既興趣? 點解係支持佢, 唔係支持其他人? 我地納稅人比錢支援佢地, 係希望佢地出成績, 為港增光. 如果.....我對面個鄰居個仔, 走左出去打什麼什麼比賽, 咁真係....盡左力就得. 但係, 現在攞左咁多支助, 係唔係應該係點用成績回報返香港人?

老實講, 我對香港隊今界表現好唔滿意..... 有人會話得, 你咁叻, 你下界自己去參加, 又或者, 你會話, 你要求太高, 又或者, 你太功利主義....., 如果原來係咁....., 曼聯輸波, 你X人做咩? 你X朗尼把鬼咩? 曼聯入唔到歐曼, 都比人X到暈, 又炒領隊, 咁我地豈不對曼聯好過份? 而且, 曼聯一毫子都無問過我地香港納稅人拿. 而且,我好肯定,雷耶C同雲92一定盡晒力......

我覺得, 今界成績咁差, 而且輸左....., 佢地有一些, 真係一D失望心都無, 我睇睇下, 我真係突然覺得, 原來我地支持緊既, 唔係一班以為港增光的運動員, 而係支持緊一班後生仔, 追逐緊佢地興趣而已........, 唔得, 咁我下次來過.....

今界, 得兩個既態度, 我覺得似返個運動員, 第一個係李慧思, 第二個, 係好多人唔多鐘意既黑妹, 但最少, 佢地輸左, 特別李慧詩, 你會覺得佢來到, 係想拿到牌, 而唔係盡力就算......, 去到奧運, 盡力係拿唔到牌架, 因為其他國家, 何止係盡力咁簡單........

單講奧運乒乓球, 說不應該預期太高.......,現在大家都失望 其實.....我們既期望,唔勝贏馬龍,張繼科,許昕,我地期望,係佢地之前贏過既,都贏到.......,現在係香港.....應贏,領先之下贏唔到. 贏過既,排名低過自己既,55波既,好多都輸左...., 其實....我地失望,有人批評,真係要求高? 盡左力就得?

咁倒返轉頭,呢度咁多教練,你教個學生,打到甲組前十,咁你去打單項,對個排名低過你,領先2:0,比人反勝,咁你係唔係對你個學生講,盡左力就得?

如果公眾既期望,係令到港隊有壓力,所以失準,咁係公眾既問題,唔應該咁大期望,又或者總會問題,唔應該令公眾有期望,咁.......英國國家足球隊都幾慘,無人出聲話英國足總,令公眾咁大期望,所以英國隊失準.... 講講下,咁中國國家隊,講緊足球,又係呀,原來失準,出唔到線,都比人罵錯, 係中國足協既問題,令到中國人對中國足球有期望........
本帖最近評分記錄
  • 速鳥 +10 學是學非,明辨是非 2016-8-22 23:31
  • 悠閒一族 +10 非常贊同 2016-8-22 19:06

引用:
原帖由 Patricklee 於 2016-8-24 00:25 發表
其實我想帶出的是,其實要打到入港隊,再憑呢樣入大學,講唔上係特別優待。
不竟佢要在學期間付出時間一邊讀書一邊打波。
例如趙頌熙讀書成績好,打波好(唔知係咪conditional offer)
呢個唔可以賴佢入港隊既福利 ...
首先, 我講緊既野,我應該無講大話吧? 唔係個個知現在運動員係點,仲以為好似二十年前,李麗珊年代咁,要做兼職先做到運動.

重點係,你覺得佢地打去香港前列, 香港納稅人支助佢地, 佢地每個月有津貼,讀大學有CONIDITION OFFER係應得, 我地唔應該對佢地出外比賽成績不理想而批評, 係唔係?
其實得架,係都係球迷. 係我識既曼聯球迷,都一樣有人支持雷耶C......

都係個句,點解政府要津貼精英運動員? 你答左, 就無再爭議,例如......因為應得既....同對外比賽成績無關係. 咁你認為係咁, 得架. 大部份市民都係咁,亦都得. 咁你可以認為我對運動員要求高.

引用:
原帖由 Patricklee 於 2016-8-25 00:13 發表
重點係: 首先,收取津貼係因為佢地轉成全職訓練,要跟體院既安排和指示,其實係人工
讀大學,面試好都一樣可以有conditional offer, 中學科研拎獎一樣有conditional offer, 運動員拎獎,點解唔可以有conditional?  ...
首先....,我個年紀唔會再酸呢D野 我覺得失望既何止,何止香港運動員係奧運表現, 當年,我都唔滿意曼聯表現,雷耶C要下台.

首先,我想搞清楚,納稅人支助運動員,係要為港增光,係定唔係先? 我想搞清楚呢點.

你舉個例子都好, 如果有個教練, 要個家長每個月比三萬元佢教個仔,咁其實,係唔係對個仔既成績,有一定要求呢?

引用:
原帖由 Patricklee 於 2016-8-25 00:13 發表
重點係: 首先,收取津貼係因為佢地轉成全職訓練,要跟體院既安排和指示,其實係人工
讀大學,面試好都一樣可以有conditional offer, 中學科研拎獎一樣有conditional offer, 運動員拎獎,點解唔可以有conditional?  ...
不過有一點都幾好笑, 曼聯打得差,可以批評, 國家隊打得差,可以批評, 國足打得差都可以批評, 但......港隊打得差, 你批評, 你酸佢地, 以上曼聯, 國家隊,國足, 我地納稅人其實....都無比過錢.......

其實都係個基本問題,政府資助運動員既原因是什麼先?

引用:
原帖由 金擇魚 於 2016-8-25 16:11 發表
香港政府支助緊全港九年免費教育,照你意思,如果學生中三後冇成績証實佢地對社會有貢獻,佢地都浪費緊納稅人錢,咁你出街鬧班黑社會啦,唔敢批評黑社會,而家黎捉香港運動員黎批評?
幾多年前呀?
咦? 原來.....運動員同黑社會一樣,唔罵得?

其實你係用呢個例子幫我論證,都係反對我論證, 事實係......, 在九年免費教育時,中三後無成績......係唔會再資助佢,無論佢已經盡左力. 唔通你都同意,對資助對像, 應該要有要求?

引用:
原帖由 samson2012717 於 2016-8-25 14:02 發表
政府除了體育項目外,在多方面的資助也是沒有回報的。舉例單是一個資助房屋的費用便多於供给一個運動員學徒。
你係唔係舉錯例子呢? 資助房屋,對像唔係有能力買樓既人,而係無能力買樓既人,以你呢個例子,咁.....政府應該對無運動成績既資助,唔係對精英運動員資助,係唔係?

引用:
原帖由 729fx 於 2016-8-25 21:25 發表
運動員中,只有位人兄我不感鬧,就是珊珊!
我可以講,其實珊珊年代,我所有運動員出咩成績都唔會罵,因為.....當時政府真係無咩資助,做運動員,真係要有兼職,珊珊佢地做緊運動員時,都要讀埋書,為自己退役準備.

引用:
原帖由 samson2012717 於 2016-8-25 21:10 發表
國際奧委會在《奧林匹克憲章》中“奧林匹克主義的原則”條款中有這樣一段話:“每一個人都應享有從事體育運動的可能性,而不受任何形式的歧視,並體現相互理解、友誼、團結和公平競爭的奧林匹克精神。
咁點解.....出賽奧運要有鄰選,唔係個個都参加得?

引用:
原帖由 samson2012717 於 2016-8-25 21:50 發表
今天,許多有識之士認為僅僅提倡“更快、更高、更強”是遠遠不夠的,我們必須提倡一種更為人性化的,更為團結的奧林匹克精神。用1908年美國賓夕法尼亞州大主教主持講道時的一句話來說,那就是   參與比獲勝更重要
h ...
咁好易,奧運不設獎項,只係表演給人欣賞就得, 好似呢度好多人搞既球局咁. 無名次, 抽籤對賽下就得. 更可以比更多人參加.

咁我問一個問題,教乒乓球興趣班,同教香港乒乓球隊,係唔係一樣?

發新話題