發新話題

我地對運動員要求太高定太低?

運動員中,只有位人兄我不感鬧,就是珊珊!

引用:
原帖由 金擇魚 於 2016-8-25 16:11 發表
香港政府支助緊全港九年免費教育,照你意思,如果學生中三後冇成績証實佢地對社會有貢獻,佢地都浪費緊納稅人錢,咁你出街鬧班黑社會啦,唔敢批評黑社會,而家黎捉香港運動員黎批評?
幾多年前呀?
咦? 原來.....運動員同黑社會一樣,唔罵得?

其實你係用呢個例子幫我論證,都係反對我論證, 事實係......, 在九年免費教育時,中三後無成績......係唔會再資助佢,無論佢已經盡左力. 唔通你都同意,對資助對像, 應該要有要求?

出得場,有傷不是借口,
黑妹,李慧思不感應同.....

引用:
原帖由 samson2012717 於 2016-8-25 14:02 發表
政府除了體育項目外,在多方面的資助也是沒有回報的。舉例單是一個資助房屋的費用便多於供给一個運動員學徒。
你係唔係舉錯例子呢? 資助房屋,對像唔係有能力買樓既人,而係無能力買樓既人,以你呢個例子,咁.....政府應該對無運動成績既資助,唔係對精英運動員資助,係唔係?

引用:
原帖由 729fx 於 2016-8-25 21:25 發表
運動員中,只有位人兄我不感鬧,就是珊珊!
我可以講,其實珊珊年代,我所有運動員出咩成績都唔會罵,因為.....當時政府真係無咩資助,做運動員,真係要有兼職,珊珊佢地做緊運動員時,都要讀埋書,為自己退役準備.

引用:
原帖由 samson2012717 於 2016-8-25 21:10 發表
國際奧委會在《奧林匹克憲章》中“奧林匹克主義的原則”條款中有這樣一段話:“每一個人都應享有從事體育運動的可能性,而不受任何形式的歧視,並體現相互理解、友誼、團結和公平競爭的奧林匹克精神。
咁點解.....出賽奧運要有鄰選,唔係個個都参加得?

今天,許多有識之士認為僅僅提倡“更快、更高、更強”是遠遠不夠的,我們必須提倡一種更為人性化的,更為團結的奧林匹克精神。用1908年美國賓夕法尼亞州大主教主持講道時的一句話來說,那就是   參與比獲勝更重要
http://wapbaike.baidu.com/item/% ... &fromid=1376190

引用:
原帖由 samson2012717 於 2016-8-25 21:50 發表
今天,許多有識之士認為僅僅提倡“更快、更高、更強”是遠遠不夠的,我們必須提倡一種更為人性化的,更為團結的奧林匹克精神。用1908年美國賓夕法尼亞州大主教主持講道時的一句話來說,那就是   參與比獲勝更重要
h ...
咁好易,奧運不設獎項,只係表演給人欣賞就得, 好似呢度好多人搞既球局咁. 無名次, 抽籤對賽下就得. 更可以比更多人參加.

以往美國是派遣大學籃球員参加奧運的男籃項目,但正因獲勝比參與更重要,變成全由NBA球員打了。有力之士認為獲勝才是一切。職業運動員参加奧運不講成績,講啥??

其實點解會有 職業運動員 ?

諗得明,就知比賽中獲勝比參與更重要

能夠明白何謂奧運精神便應能解開樓主和樓主的粉絲的心结。無能力明白何謂奧運精神便只能繼續執著。

都係未解釋到,區區比幾千至三萬人工,要求香港運動員同全球爭牌,會唔會理想化左少少?
定係覺得前人少資助都拎牌,而家多少少資助就要求更多?

引用:
原帖由 悠閒一族 於 2016-8-26 00:02 發表
其實點解會有 職業運動員 ?

諗得明,就知比賽中獲勝比參與更重要
即係想少少人工就一定要贏對手,唔贏就唔好做職業運動員?
又唔可以比人講「參與到係榮幸」
又唔講得「好興奮可以參加奧運」
只可以回答「我好失望/喊」?

運動員輸左比賽心裡面一定唔好受,但訪問喊就先有運動員態度?
你地會唔會表面左少少?

引用:
原帖由 lmichael 於 2016-8-25 21:29 發表

你係唔係舉錯例子呢? 資助房屋,對像唔係有能力買樓既人,而係無能力買樓既人,以你呢個例子,咁.....政府應該對無運動成績既資助,唔係對精英運動員資助,係唔係?
你可以話資助學員係比冇財力學習運動既人,康體署每年開好多班。
但資助全職運動員係比冇能力自資全職訓練既人,唔係你所講冇成績既人

名額係咁多,你要爭個資助,你就要經過選拔。

我唔覺得有咩錯例子

引用:
原帖由 lmichael 於 2016-8-25 21:36 發表

咁點解.....出賽奧運要有鄰選,唔係個個都参加得?
香港唔知點鄰選,外國個個都可以参加得屬於奧運既鄰選比賽,好少會閉門鄰選

引用:
原帖由 Patricklee 於 2016-8-26 01:29 發表
都係未解釋到,區區比幾千至三萬人工,要求香港運動員同全球爭牌,會唔會理想化左少少?
定係覺得前人少資助都拎牌,而家多少少資助就要求更多?
運動員拿的錢同正苦投入資源係點先,肥上瘦下定點;
講返三萬,以冇牌計,多唔多先,馮天薇未拿到牌前,新加坡比幾多人工,我諗唔會十幾萬掛 ;講返香港,拿珊珊做例子,未拿到牌前人工幾多 ;拿到後又點樣安排?
我覺得一個運動員有三萬蚊正苦錢接受訓練打唔係商業既聯賽,唔算差囉;你話有牌,當然要加碼同加安排,不過後話囉。

引用:
原帖由 samson2012717 於 2016-8-26 00:53 發表
能夠明白何謂奧運精神便應能解開樓主和樓主的粉絲的心结。無能力明白何謂奧運精神便只能繼續執著。
奧運精神?

唔好引人發笑,如果現時仲有"奧運精神",點解唔係所有"運動"都可以作為比賽項目?點解主辦國可加減比賽項目?點解主辦國運動員在資格賽中常享有較低的合格標準?

以上幾個問題,已經指出"奧運"根本唔公平,"奧運精神"?

樓主 , 多謝你的分折 , 令我多一點理解現在香港的精英運動員所得的資助 .
但是 , 請不要忘記 , 運動比賽也不止是奧運 , 乒乓球比賽還有很多國際賽事 , 現在一班香港小將的世界排名也很高 , 黃鎮廷更是歷年來最高排名的選手 , 這個成績是經過很多比賽努力而爭取 , 不要以一個奧運便把他批判 . 運動比賽就是有發揮不好的時候 , 同場較量是比賽的精髓 (除了美國), 但發揮好壞並不是看你投入多少資源 , 球員所受的壓力其他人是意想不到 . 比賽往往會發生被看低一線的選手勝出 , 就如你所說他們拼盡了去打 , 沒有壓力反而發揮更好 .
他們今次輸了 , 但是他們會以下屆為目標 , 這個也算是體育精神 .
香港能夠以一個地區的身份去參與國際運動 , 我覺得這件事已經很光榮 .
我還是會為那一班代表香港去參加奧運的選手拍掌 .

引用:
原帖由 Patricklee 於 2016-8-26 01:34 發表

即係想少少人工就一定要贏對手,唔贏就唔好做職業運動員?
又唔可以比人講「參與到係榮幸」
又唔講得「好興奮可以參加奧運」
只可以回答「我好失望/喊」?

運動員輸左比賽心裡面一定唔好受,但訪問喊就先有運動員態度?
你地會唔會表面左少少?
首先,小弟 無講過唔俾運動員講以上的答案

而且,師兄,睇黎你都係諗唔明點解會有職業運動員 . . .

政府拎資源俾職業運動員,當然期望佢地係比賽中拎到好成績,如果兼職運動員都做到職業運動員的成績,咁職業運動員是否要檢討下?

引用:
原帖由 悠閒一族 於 2016-8-26 11:11 發表

奧運精神?

唔好引人發笑,如果現時仲有"奧運精神",點解唔係所有"運動"都可以作為比賽項目?點解主辦國可加減比賽項目?點解主辦國運動員在資格賽中常享有較低的合格標準?

以上幾個問題,已經指出"奧運"根本 ...
世界上任何事物也有光明的一面及陰暗的一面,選擇在那方面打滚、鑽研就睇番每個人的喜好。

發新話題