97 12345
發新話題

我地對運動員要求太高定太低?

如果真的有奧運精神,奧運會就唔會收大量既直播費啦,應該個個台有得播先對!

回復 73# 的帖子

在歐國盃,克羅地亞輸波,莫拉迪在哭,C朗上前安慰,你幾何見人看笑,說參與已好開心,就算是記者會也不會笑,只會說爭取勝利才是目標,已出了全力,這才是職業運動員的應有態度!

回復 46# 的帖子

"因為政府的大力推廣,普羅大眾只會對政府推廣的運動有興趣,而且最重要,只有政府所推廣的運動才有最多的資源,到時,香港只會得"一種運動"員  "

這是錯的推論:政府的大力推廣乒乓球,就代表不能推廣其他體育運動?

大力推廣乒乓球,或其他市民個人更易投入的體育運動,提升水平,不是好事嗎?你太鑽牛角尖了!

政府大力推廣乒乓球,會使香港只會得"一種運動"員  "?你太鑽牛角尖了!

"師兄,你要明白香港這個地區有 >700萬人,唔係 700人,要每個市民對某一項運動有認識 + 技術,簡直癡人說夢、不切實際  "

誰說要每一個市民?在香港無可能實行提高更大比例提升更高技術?你肯定?要一個打了三十年滴滴仔的去為運動員作出一個期望?期望甚麼?你又鑽牛角尖了!

"..."期望" 同 "要求" 好似不是相同意思,師兄用到"要求",但普羅大眾只是"期望",難怪師兄的想法"堅離地"  ..."
版主寫'要求',是寫'期望'嗎?是否切題就由版主回應吧。

你是在找人的回應扭曲去鑽牛角尖,針對和取笑?就如你所願吧!

引用:
原帖由 futari 於 2016-8-26 17:52 發表

這是錯的推論:政府的大力推廣乒乓球,就代表不能推廣其他體育運動?

大力推廣乒乓球,或其他市民個人更易投入的體育運動,提升水平,不是好事嗎?

政府大力推廣乒乓球,會使香港只會得"一種運動"員  "?

誰說要每一個市民?在香港無可能實行提高更大比例提升更高技術?你肯定?要一個打了三十年滴滴仔的去為運動員作出一個期望?期望甚麼?
政府當然可以推廣其他體育運動,但最重要的問題係:當全民都投入左一種運動裡面,突然有另一個項運動出現,普羅大眾普遍都唔會轉啦

以乒乓球、羽毛球為例: 如果政府大力推廣乒乓球,普羅大眾當然會去認識、去學習乒乓球,好啦,當去到咁上下時間(有可能 N 年後),政府又大力推廣另一項運動羽毛球,普羅大眾已經習慣了打乒乓球,周邊設施、配套都是以乒乓球為主,最重要係,差不多每個市民都識打乒乓球,普羅大眾會唔會走去轉打羽毛球?

政府大力推廣乒乓球,令市民更易投入運動,提升水平,當然係好(除非政府不減其他運動項目的資源、除非政府"一視同仁",乒乓球有多少資源,其他運動項目都一樣)

否則,咪又係得"乒乓球"呢個運動得益,咁其他"運動"呢?

原來,推行"本地運動" 的定義不是以每一個市民為主,咁不如 . . . 香港有十八區,每區推行一項運動

原來,普通人是不能期望運動員 . . . 咁 師兄 你期望乒總、政府做甚麼?

師兄才是太鑽牛角尖,小弟 問的問題,師兄 還未回應?

小弟 的問題簡單不過: 當普羅大眾都有王皓的技術水平,咁普羅大眾對乒乓球運動員會有甚麼期望?

津巴布韋未獲奧運奬牌 總統下令逮捕代表團

據尼日利亞PM News新聞網報道,津巴布韋奧運代表團在本屆里約奧運會沒有獲得獎牌,總統穆加貝震怒,下令在代表團返抵國家機場時,扣押全團。

報道稱,津巴布韋在本屆里約奧運派出31名運動員,沒獲得任何獎牌,最佳成績是第八名。

穆加貝(Robert Mugabe)下令警察總長,逮捕扣押津巴布韋奧運代表團。代表團23日抵達首都哈拉雷國際機場立刻被捕。

穆加貝對全團表現十分憤怒,他說:「國家把錢浪費在這些被稱為運動員的鼠輩。如果你們還沒準備要犧牲,贏回銅牌或像鄰國博茨瓦納(Botswana)拿下其他名次(第四或第五名),為何要浪費國家的錢。」

他還說:「如果只是要派人去巴西唱國歌和升旗,派出津巴布韋大學的俊男美女代表國家就好了。」

From 信報
http://www2.hkej.com/instantnews ... 3%E8%A1%A8%E5%9C%98

淪落到搵津巴布韋做參考。

咁你去津巴布韋咪岩,呢個國家本身就搞笑。

引用:
原帖由 Patricklee 於 2016-8-26 23:59 發表
淪落到搵津巴布韋做參考。

咁你去津巴布韋咪岩,呢個國家本身就搞笑。
唔洗咁認真,雖然攪笑,不過唔係冇道理;
今朝起身聽光頭頂,廣告時段,咁 q 有個奧運運動員廣告,話站起奧運場地比賽,身感光榮乜乜乜乜,話香港要支持香港全職運動員之類(唔係話比賽時叫喊,個用詞係生活之類),我第一個反應係同你非親非故,做乜要比錢你去威威,我係咪好衰

引用:
原帖由 悠閒一族 於 2016-8-26 21:25 發表
津巴布韋未獲奧運奬牌 總統下令逮捕代表團
樓主和他的粉絲终於有一個思考角度相同的國際笑柄。

據尼日利亞PM News新聞網報道,津巴布韋奧運代表團在本屆里約奧運會沒有獲得獎牌,總統穆加貝震怒,下令在代表團返抵國家機場時,扣押全團。

報道稱,津巴布韋 ...
樓主和他的粉絲终於有一個思考角度相同的國際笑柄。

引用:
原帖由 egghead1969 於 2016-8-27 02:05 發表

唔洗咁認真,雖然攪笑,不過唔係冇道理;
今朝起身聽光頭頂,廣告時段,咁 q 有個奧運運動員廣告,話站起奧運場地比賽,身感光榮乜乜乜乜,話香港要支持香港全職運動員之類(唔係話比賽時叫喊,個用詞係生活之類), ...
師兄 唔好咁諗

費事又被人話唔支持運動員、唔撐港隊

咁我問一個問題,教乒乓球興趣班,同教香港乒乓球隊,係唔係一樣?

引用:
原帖由 lmichael 於 2016-8-29 12:13 發表
咁我問一個問題,教乒乓球興趣班,同教香港乒乓球隊,係唔係一樣?
當然不一樣,教乒乓球興趣班不用理會成績,但教香港乒乓球隊,成績是很重要的

引用:
原帖由 lmichael 於 2016-8-29 12:13 發表
其實有一個問題要講清楚,點解要有香港乒乓球、羽毛球隊先 (我係有冇都冇所為),點解唔係全部興趣班;重有外國打國家隊係義工來 ,受'新'同唔受'新'職員(經理、教練)唔掂,一樣有人打電話去投訴,一樣格走。

Anyway, 正苦自已都係咁,你冇得講?
【金牌選手訪港】港隊出席歡迎晚宴備受冷落
http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/sports/20160828/55567976

歡迎晚宴,港隊備受冷落!

今晚的歡迎晚宴是由香港奧委會主辦,亦邀請了大部份香港里奧代表到場,包括全隊乒乓球隊包括黃鎮廷、杜凱琹、唐鵬、帖雅娜、何鈞傑、田徑姚潔貞、陳銘泰、游泳施幸余、江忞懿、劉彥恩、羽毛球葉姵延等等。
他們早在中國隊到之前已率先到場,坐在預先安排好的側邊坐位,但全晚活動,都盡受冷落,既沒有人在台上宣佈他們也有在場,也沒邀請他們上台,反之中國金牌隊到場時,不但是司儀宣佈他們逐一入場,活動中間亦有逐一點名介紹請上台。
其實香港里奧隊也付出各人的努力,在比賽中拼盡每一分力,雖然沒有獎牌,但每位都是香港英雄,不應受到如此冷落。

http://udn.com/news/story/9/1799116
這個社會出現越來越多反應過度的人,一旦發現事情超乎預期,習慣用大聲責難的方式表達意見。周圍的人則因害怕爭執,默默忍耐這些「奧客」,讓社會越來越焦躁,失去了寬容的力量。

回復 93# 的帖子

說明我是支持香港運動員,
不過如果用一個心態,去到奧運已經好開心,我就不支持
世界是現實,想不比人冷落,好似李麗珊咁,拿個牌,米可以大大聲聲講香港運動員唔係立圾,政府快比錢

引用:
原帖由 Patricklee 於 2016-8-23 20:41 發表
再講,三萬一個月好多?一個世界級運動員只係得3萬一個月,可憐吧?
足球、籃球、棒球、騎師、高爾夫球、網球,
你真的認為你評論緊一班世界排名頭三十既運動員,
認為佢地食好住好人工高福利好?

你可以有意見 ...
真知卓見

引用:
原帖由 Patricklee 於 2016-8-25 00:13 發表
重點係: 首先,收取津貼係因為佢地轉成全職訓練,要跟體院既安排和指示,其實係人工
讀大學,面試好都一樣可以有conditional offer, 中學科研拎獎一樣有conditional offer, 運動員拎獎,點解唔可以有conditional?  ...
真知卓見

引用:
原帖由 futari 於 2016-8-26 17:52 發表
"因為政府的大力推廣,普羅大眾只會對政府推廣的運動有興趣,而且最重要,只有政府所推廣的運動才有最多的資源,到時,香港只會得"一種運動"員  "

這是錯的推論:政府的大力推廣乒乓球,就代表不能推廣其他體育運 ...
真知卓見

97 12345
發新話題