97 12345
發新話題

我地對運動員要求太高定太低?

我地對運動員要求太高定太低?

我想我文章會好有爭議, 一定政治不正確, 但係, 我所講既只係事實.

你們對香港運動員的印像是什麼? 好多人講香港政府對運動支持不足, 香港運動員無保障, 香港運動員盡左力就得......, 無錯, 二十年前係咁. 其實現在, 記住, 係現在, 真正的香港運動員係點, 一句講晒, 現在做運動員, 好過讀大學, 你唔信?

首先, 今界奧運, 香港一面牌都無, 但係....無人敢批評運動員, 應該講, 你批評運動員, 一定比人插死. 如果二十年前,一而獎牌都無, 我無說話講, 但係現在...., 你信唔信, 李浩晴, 伍家朗呢D甲級運動員, 外賽有點成績既, 其實佢地津貼, 講緊係....可以成三萬元一個月, 仲係未包獎金.  當大學畢業, 有人賺緊萬幾元, 仲還緊LOAN既時候, 仲地同年紀, 已經養緊車買樓......

除左你以為運動員好窮, 要做兼職, 咁仲有咩野你誤解左呢?

香港運動員退後運動員好慘, 無出路....

事實, 除非你係什麼跳繩, 社交舞呢D冷門既運動, 如果你係熱門如田徑, 乒乓球, 籃球之類既熱門運動員, 講緊青年軍水準以上, 原來, 大學係有特別入學處理, 只要你有最少入學資格, 都會收, 例如係DSC成績不好, 你走去讀個oDip, 已經可以讀大學. 當其他人拿住DSC成績唔知點時, 其實運動員選擇仲多. 而且, 不少...., 入左紀律部隊.....

政府對退役運動員無支援......

事實, 其實如果你係全職運動員, 退役之後, 政府係有基金, 每年四萬幾, 支持運動員升學, 最多兩年, 而好多大學本身都有獎學金比呢D運動員. 當你讀緊大學, 要做緊PART-TIME搵生活費, 佢地其實有錢都唔知點洗, 享受緊大學生活. 仲有....., 其實好多運動, 佢地仲可以做埋教練PART-TIME......搵銀.....

香港放係運動既錢唔多........
事實, 我想亞洲除左中, 日, 韓之外, 香港對運動支援一D都唔低, 比好多東南亞國家一定多....., (英國,我真係唔知), 但係今次, 呢D國家既表現, 都好過香港.

其實.....我地比錢唔係問題, 問題係......我地既然有資助, 我地係唔係為左資助佢地發展佢自己既興趣? 點解係支持佢, 唔係支持其他人? 我地納稅人比錢支援佢地, 係希望佢地出成績, 為港增光. 如果.....我對面個鄰居個仔, 走左出去打什麼什麼比賽, 咁真係....盡左力就得. 但係, 現在攞左咁多支助, 係唔係應該係點用成績回報返香港人?

老實講, 我對香港隊今界表現好唔滿意..... 有人會話得, 你咁叻, 你下界自己去參加, 又或者, 你會話, 你要求太高, 又或者, 你太功利主義....., 如果原來係咁....., 曼聯輸波, 你X人做咩? 你X朗尼把鬼咩? 曼聯入唔到歐曼, 都比人X到暈, 又炒領隊, 咁我地豈不對曼聯好過份? 而且, 曼聯一毫子都無問過我地香港納稅人拿. 而且,我好肯定,雷耶C同雲92一定盡晒力......

我覺得, 今界成績咁差, 而且輸左....., 佢地有一些, 真係一D失望心都無, 我睇睇下, 我真係突然覺得, 原來我地支持緊既, 唔係一班以為港增光的運動員, 而係支持緊一班後生仔, 追逐緊佢地興趣而已........, 唔得, 咁我下次來過.....

今界, 得兩個既態度, 我覺得似返個運動員, 第一個係李慧思, 第二個, 係好多人唔多鐘意既黑妹, 但最少, 佢地輸左, 特別李慧詩, 你會覺得佢來到, 係想拿到牌, 而唔係盡力就算......, 去到奧運, 盡力係拿唔到牌架, 因為其他國家, 何止係盡力咁簡單........

單講奧運乒乓球, 說不應該預期太高.......,現在大家都失望 其實.....我們既期望,唔勝贏馬龍,張繼科,許昕,我地期望,係佢地之前贏過既,都贏到.......,現在係香港.....應贏,領先之下贏唔到. 贏過既,排名低過自己既,55波既,好多都輸左...., 其實....我地失望,有人批評,真係要求高? 盡左力就得?

咁倒返轉頭,呢度咁多教練,你教個學生,打到甲組前十,咁你去打單項,對個排名低過你,領先2:0,比人反勝,咁你係唔係對你個學生講,盡左力就得?

如果公眾既期望,係令到港隊有壓力,所以失準,咁係公眾既問題,唔應該咁大期望,又或者總會問題,唔應該令公眾有期望,咁.......英國國家足球隊都幾慘,無人出聲話英國足總,令公眾咁大期望,所以英國隊失準.... 講講下,咁中國國家隊,講緊足球,又係呀,原來失準,出唔到線,都比人罵錯, 係中國足協既問題,令到中國人對中國足球有期望........
本帖最近評分記錄
  • 速鳥 +10 學是學非,明辨是非 2016-8-22 23:31
  • 悠閒一族 +10 非常贊同 2016-8-22 19:06

原來如此。香港社會對運動員也不薄了。

奧運成積吾係代表全部,江嘉良自稱宇宙最

強也未拿過奧運獎牌

引用:
原帖由 lmichael 於 2016-8-22 17:39 發表
我想我文章會好有爭議, 一定政治不正確, 但係, 我所講既只係事實.

你們對香港運動員的印像是什麼? 好多人講香港政府對運動支持不足, 香港運動員無保障, 香港運動員盡左力就得......, 無錯, 二十年前係咁. 其實現在 ...
師兄講得好

如果係香港,椰子 同 v92 多謝都黎唔切(尤其是椰子,一年都未過就 . . .)

其實,有睇足球的,已經知道"遊戲"點玩

引用:
原帖由 lmichael 於 2016-8-22 17:39 發表

你們對香港運動員的印像是什麼? 好多人講香港政府對運動支持不足, 香港運動員無保障, 香港運動員盡左力就得......, 無錯, 二十年前係咁. 其實現在 ...
正如 小弟 在另一個帖子所講,很多冷門運動的運動員仲繼續默默耕耘緊

但普羅大眾對那些運動冇興趣

除左運動員自身因素或其他環境因素外,會唔會有其他因素導致港隊表現未能達到大眾預期呢?例如教練因素?

唔……原來如此。。。我之前對運動員一些評價都要重新想想,,謝謝ching提供資料,,睇落香港對班運動員都已是幾好
紅雙喜DM SP500 SIGMA2 EURO 天弓5
nittaku 玻璃鳥  omg4 pro  rastant
木結他 m1jp R7
紅羽鳥 omg4 euro R7

原來咁多,我都唔知
咁乒乓球討論區,就講乒乓球,大家心目中,香港四項目,應該點叫收貨 ,我講先
男單八強 (結果只得四圈 )
男團八強 (正常賽果)
女單八強 (點知四圈就對著中國選手就 )
女團四強(點知八強撞到德國 )

引用:
原帖由 st6788 於 2016-8-22 23:21 發表
除左運動員自身因素或其他環境因素外,會唔會有其他因素導致港隊表現未能達到大眾預期呢?例如教練因素?
其他唔講,以個場男單輸3-2,教練係有責任;除非你話人地教練係高水平過香港教練

香港有精英運動員計劃,但唔係個個運動都有,其實足球,籃球,排球,手球都冇既,
講緊每月出3萬蚊糧果d係體院A+級運動員,以我認知要係國際賽上取得成績,A+級包括奧運會、亞運、世錦、世界盃、亞錦、等等,每年的巡迴賽總決賽或分站賽的成績最多是A或A- 工資,不是個個都可以3萬既,還要看世界排名,頭2種大型球類都係主要靠世界知名運動牌子贊助,第3,4種大型球類香港是由卓麗akita牌子老闆主力贊助球衣,他們好多時都要自費出去比賽,不似乒乓球咁每年有恒生銀行贊助過千萬,而且退休後有冇保障,視乎果項運動多5多人學,乒乓,羽毛,游泳實會多私鐘,唔通籃球私鐘學射3分,罰球,足球私鐘學開角球,射12碼,根本上大型球類教練存活性唔高,幾年前,真人真事,我有朋友是田徑場上的香港代表隊,參加國際賽有獎牌,也說田徑場上很難搵食,出去做職業司機,所以乒乓球教練係好幸福的

原來係咁!個人對能參加奥運嘅本港運動員都是尊重,始终他們都需要qualify,才有機會参賽,証明有一定能力,比赛看發揮,奥運屬高水平賽事,能參加奥運運動員都想有好成绩,只是有時力不從心,身不由己,對手實力強,又或者際遇問題以置落敗。再講每人性格不同,在比赛當中或赛後每類運動員表情不同,有些帶嚴肅、有些面掛笑容,並不代表他們hea 打,只是發揮不到,發揮到本身水準都未必能取勝。

降呢搶分求吊命
18歲成為全職運動員的李嘉文(Carmen),初出道試過僅5,000元月薪,到06年亞運奪銀,升至高
http://hk.apple.nextmedia.com/sports/art/20131021/18472289

雖然是2o13的資料,但小過最低工資。

正就是乒乓球項目相對易養。包男女各一團,連後備,也只是12人。場地設施配套投放比其他體育運動項目的開支預算要求低得多。所以就算與其他體育運動項目競爭,乒乓球開發完精英隊,晉升體制,很多其他體育運動項目或還在起步階段。

所以普羅大眾的推廣,並不是不切實際的。

回復 14# 的帖子

雖大多數體育運動有肌肉運動和動作的規範,加強發揮,但當代還沒有用標準動作去規範甚麼是體育運動,甚麼不是。

或許這是體育運動需加入競技,對抗,比賽的原因,使肌肉運動和動作加以規範,和加強競技,對抗,比賽的效果,而不單是美學,去判斷拉筋,跳拉丁舞,桌球,電子遊戲,象棋,滾球等算是體育運動,還是不是。

引用:
原帖由 futari 於 2016-8-23 11:22 發表
正就是乒乓球項目相對易養 ...
問題乒乓球有強大『後盾』,你真係要好有決心排除萬難『自煮研發』,但好成績又難求;其實羽毛球之類可攪下,你攪到有好成績,自然有人睇

引用:
原帖由 futari 於 2016-8-23 11:35 發表
雖大多數體育運動有肌肉運動和動作的規範,加強發揮,但當代還沒有用標準動作去規範甚麼是體育運動,甚麼不是。

或許這是體育運動需加入競技,對抗,比賽的原因,使肌肉運動和動作加以規範,和加強競技,對抗,比賽的效果,而不單是美學,去判斷拉筋,跳拉丁舞,桌球,電子遊戲,象棋,滾球等算是體育運動,還是不是。
以師兄的說法,

體操、跳水、跳舞 不算是 "運動" ,因為這類運動是以 "美學" 計分的

棋類 不算是 "運動" ,因為這類運動没有 "肌肉運動" + "動作"

但居然連 桌球 都不算是 . . . 如果連 桌球 都不算是 "運動",那高爾夫球、保齡球、射擊、射箭 . . . 都不算是 "運動"

難怪師兄說棋類不算運動

奧運會的項目、亞運會的項目都不算是 "運動項目" 的話,那又以甚麼準則去評定那一項是 "運動" ?

回復 19# 的帖子

尊重你自己的個人判斷,亦希望你不要扭曲我論點:

香港的特點是土地資源短缺,你自己可嘗試叫政府去起多一棟象棋中心推廣象棋,或開發多一個維港去推廣滑浪風帆,又或者要學委內瑞拉推廣至全國女性的選美'運動',看看效果如何。

香港的另一特點是生活水平高,物價相對其他發達經濟體高,所以政府在某一體育運動項目推動精英體制後,是否有很多餘下資源向市民大眾推廣,就是市民大眾一大疑問。體育運動項目推廣亦是市民大眾的福址,是一種公民權利。當然有私人財力的可不稀罕,但都不應該助長官員為求一己面子和利益,剝削這些市民應有的公民權利,剝削應改善的體育運動設施,去籌辦如賽車,高球等等要高昂個人和社會投入,卻只有小眾獲益的體育運動。一般市民大眾可有多少個人和家庭的經濟投入亦會直接影響一個地區有多少人能持續參與某種體育運動。所以較易推廣的體育運動,應有設施器材不能太貴,不能太多,無需時常更換等等的要求。這好比官員只以個人意志喜好,或只因運動員金牌數目,或累計投入金額去決定給予市民大眾的體育運動項目應有的推廣開支,來得客觀,和具可持續性,亦較公平去分擔和享受稅收。

這亦是公民應有的責任,監察政府,防止浪費公帑去補貼一些大部份市民難以受益的體育運動。

97 12345
發新話題