發新話題

【打氣區】6:30 - 香港女團vs德國

引用:
原帖由 (=^x^=) 於 2016-8-14 10:05 發表
八強也不錯 她們年齡還少
等埋 李嘉宜 蘇慧音 才取牌有意思點
得十六隊
我唔覺佢地超勁囉

引用:
原帖由 (=^x^=) 於 2016-8-14 11:38 發表

拿入場券也不是容易的事
10年以來他們是首位土炮代表
能參與奧運已經不簡單
台灣也是乒乓球強國
我說是不錯
sry, 我意思係你講個兩位其實唔太突出

引用:
原帖由 zeio 於 2016-8-14 12:40 發表

問題你假設左削球手攻球一定比攻球手困難,而事實現代削球手既削中反攻對攻球手威脅更大,你睇下女單銅牌戰福原係點輸畀金宋一

再者,削球手既一大目標係鬥耐力,比賽時間越長,攻球手體力上是劣勢

持相同睇 ...
個場波好明顯睇到福原跟本老鼠拉龜,基本上攻球手變左係金宋一,福原係希望金宋一打失;就算連打十次都會係金宋一贏。

現今削球手唔識攻,基本上可以退休;削球手的攻力可能冇攻球手咁勁,只係次一級水平,一定唔係菜鳥,而且重難防,你睇金宋一、肥妹仔、乜乜真人,攻波時個波路,同攻球手唔同。 咁體力一定係削球手好

引用:
原帖由 悠閒一族 於 2016-8-14 13:19 發表

呢到又係一個問題

如果 李皓晴 係內部可以打贏 ......
跟本唔係問題
內部打贏,有鬼用,可能只係李既節奏克制到杜,出到去打,李好明顯弱好多

引用:
原帖由 michaelwwk 於 2016-8-14 13:28 發表
咁如果内部贏就等於一齊?咁劉詩雯点解無女單打?就是综合能力不夠
老實,劉詩雯好彩冇打女單,佢都唔係100%拉得死狀態大勇既金宋一,到時輸左銀牌就

引用:
原帖由 悠閒一族 於 2016-8-14 13:38 發表

如果內部贏晒都唔可以出賽,仲有咩選拔方法?

綜合能力不足?點計呢樣野?
強國球迷討論過,劉姐不夠狠、『肯』、毒、演技又唔夠班

引用:
原帖由 HongKongFanz 於 2016-8-14 09:01 發表
Expedite
有冇網上睇返,德國隊好鐘意叫expedite. 賺個決勝分發球權返來

引用:
原帖由 悠閒一族 於 2016-8-14 13:57 發表

見 李皓晴 係團體打最重要的第一賽事就知
唔關事,比杜打先,即係李打完單就即打雙,

引用:
原帖由 悠閒一族 於 2016-8-14 15:00 發表

但兩場女團的排陣唔同左
似係抽 xyz 同 abc 既問題
引用:
1.3.5  For each team match, the captain will nominate the players who will play the first two singles matches. The third player will play in the doubles match (match number 3) with either of the two players who played the first two matches, selected by the captain after the second singles match is completed. The remaining matches (if necessary) will be set in a way to ensure that each player plays a maximum of two matches according to the following system:

Order     Type          ABC team                    XYZ team
1          Singles     A                              X
2          Singles     B                              Y
Captain chooses DBL pair. 5 minutes break               
3          Doubles     C + A or B                    Z + X or Y
5 minutes break               
4          Singles     A or B (non-playing Doubles)     Z
5          Singles     C                              X or Y (non playing Doubles)

發新話題