發新話題

【打氣區】6:30 - 香港女團vs德國

今次好大打擊

多謝帖雅娜這麼多年來帶領小將

此終臨場經驗有些距離,,比起其他……已經好好
紅雙喜DM SP500 SIGMA2 EURO 天弓5
nittaku 玻璃鳥  omg4 pro  rastant
木結他 m1jp R7
紅羽鳥 omg4 euro R7

引用:
原帖由 (=^x^=) 於 2016-8-14 10:05 發表
八強也不錯 她們年齡還少
等埋 李嘉宜 蘇慧音 才取牌有意思點
得十六隊
我唔覺佢地超勁囉

引用:
原帖由 zeio 於 2016-8-14 09:44 發表
輪換發球對進攻球手反而不利,因為要得輪換發球制生效,就證明進攻球手打唔穿削球手,再要於發球輪十三板內得分壓力更大,相反削球手接發輪要防十三板當食生菜,此消彼長
帖不是強攻的球員,而在12板比賽中,削球手焗攻,帖明顯也不能防住,這是勝負分野。

當然帖可能因為要在12球分勝負下,帖亂了自己節奏,而影響了之後表現,也不出奇,但帖始終是老了,始終不能要她背負太多擔子。

反而驚喜的是杜不論質量,速度,心理也不錯。

而李在對台灣同德球手,看出各方面真的要努力去提升另一層次,找出自己的出路同風格。

引用:
原帖由 egghead1969 於 2016-8-14 11:28 發表

得十六隊
我唔覺佢地超勁囉
拿入場券也不是容易的事
10年以來他們是首位土炮代表
能參與奧運已經不簡單
台灣也是乒乓球強國
我說是不錯
香港乒乓網
查詢電話:97020720
就是忘記背後,努力面前的,向著標竿直跑。腓三:14

引用:
原帖由 zeio 於 2016-8-14 09:44 發表
輪換發球對進攻球手反而不利,因為要得輪換發球制生效,就證明進攻球手打唔穿削球手,再要於發球輪十三板內得分壓力更大,相反削球手接發輪要防十三板當食生菜,此消彼長
公平 d 講,大家的處境都一樣,削球手要焗攻,係咪應該比攻擊球手困難?

而且,睇返頭兩局,娜姐一開頭係咁扣波,連 12 板都唔洗,都可以得分

引用:
原帖由 (=^x^=) 於 2016-8-14 11:38 發表

拿入場券也不是容易的事
10年以來他們是首位土炮代表
能參與奧運已經不簡單
台灣也是乒乓球強國
我說是不錯
sry, 我意思係你講個兩位其實唔太突出

引用:
原帖由 HK-KC 於 2016-8-14 11:35 發表

帖不是強攻的球員,而在12板比賽中,削球手焗攻,帖明顯也不能防住,這是勝負分野。

當然帖可能因為要在12球分勝負下,帖亂了自己節奏,而影響了之後表現,也不出奇,但帖始終是老了,始終不能要她背負太多擔 ...
娜姐雖然老,但佢的經驗、心理質素比珊在那兩位小將要好,如果娜姐、珺姐退落黎,李皓晴應該會成為大家姐,希望佢可以係呢幾年各方面有所長

引用:
原帖由 egghead1969 於 2016-8-14 11:55 發表

sry, 我意思係你講個兩位其實唔太突出
變成台灣女隊一樣,如果隊長鄭怡靜贏唔到對手,後兩個更加贏唔到

引用:
原帖由 悠閒一族 於 2016/8/14 11:51 發表

公平 d 講,大家的處境都一樣,削球手要焗攻,係咪應該比攻擊球手困難?

而且,睇返頭兩局,娜姐一開頭係咁扣波,連 12 板都唔洗,都可以得分
問題你假設左削球手攻球一定比攻球手困難,而事實現代削球手既削中反攻對攻球手威脅更大,你睇下女單銅牌戰福原係點輸畀金宋一

再者,削球手既一大目標係鬥耐力,比賽時間越長,攻球手體力上是劣勢

持相同睇法大有人在

李小姐成大家姐?我個人覺得佢资質有限,尤其大赛抗壓及應变能力弱,留在港隊己不錯

反觀杜各方面都佔優,有些東面是性格造成,好難改

引用:
原帖由 HK-KC 於 2016/8/14 11:35 發表

反而驚喜的是杜不論質量,速度,心理也不錯。

而李在對台灣同德球手,看出各方面真的要努力去提升另一層次,找出自己的出路同風格。
杜凱琹今次奧運表現絕對出色,應贏既都贏到

李皓晴情況有啲似一四年前既黃鎮廷,能力已經具備,風格亦都成型,只差臨場應變、信心還不夠堅定

引用:
原帖由 michaelwwk 於 2016-8-14 12:47 發表
李小姐成大家姐?我個人覺得佢资質有限,尤其大赛抗壓及應变能力弱,留在港隊己不錯

李除非變成石川或者劉詩雯果種程度,否則變成大家姐領軍可能性不大。

反而杜有潛質空間上去,但要上頂級還需要努力。

引用:
原帖由 zeio 於 2016-8-14 12:40 發表

問題你假設左削球手攻球一定比攻球手困難,而事實現代削球手既削中反攻對攻球手威脅更大,你睇下女單銅牌戰福原係點輸畀金宋一

再者,削球手既一大目標係鬥耐力,比賽時間越長,攻球手體力上是劣勢

持相同睇 ...
大家都是職業運動員,訓練量應該都差不多,當然,感覺上會覺得削球手比較有耐力,但唔代表攻球手的耐力會比削球手低

而且,師兄所講的削中反攻能力,當然係削球手優勝

但睇返頭個幾分,娜姐唔搓咁多時,用強攻扣殺,一樣可以攞分,咁點解到要 12 板內解決時,反而搓多左,令自己處於下風?

回復 55# 的帖子

唯有加油

引用:
原帖由 michaelwwk 於 2016-8-14 12:47 發表

呢到又係一個問題

如果 李皓晴 係內部可以打贏 杜凱琹 的話,咁李皓晴 算唔算 大家姐?

引用:
原帖由 zeio 於 2016-8-14 12:40 發表

持相同睇 ...
個場波好明顯睇到福原跟本老鼠拉龜,基本上攻球手變左係金宋一,福原係希望金宋一打失;就算連打十次都會係金宋一贏。

現今削球手唔識攻,基本上可以退休;削球手的攻力可能冇攻球手咁勁,只係次一級水平,一定唔係菜鳥,而且重難防,你睇金宋一、肥妹仔、乜乜真人,攻波時個波路,同攻球手唔同。 咁體力一定係削球手好

引用:
原帖由 egghead1969 於 2016-8-14 13:24 發表

個場波好明顯睇到福原跟本老鼠拉龜,基本上攻球手變左係金宋一,福原係希望金宋一打失;就算連打十次都會係金宋一贏。

現今削球手唔識攻,基本上可以退休;削球手的攻力可能冇攻球手咁勁,只係次一級水平,一定 ...
肥妹仔

咁如果内部贏就等於一齊?咁劉詩雯点解無女單打?就是综合能力不夠

引用:
原帖由 悠閒一族 於 2016-8-14 13:19 發表

呢到又係一個問題

如果 李皓晴 係內部可以打贏 ......
跟本唔係問題
內部打贏,有鬼用,可能只係李既節奏克制到杜,出到去打,李好明顯弱好多

發新話題