發新話題

[砌版討論] 砌板一問

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:49 移動

砌板一問

小第已放底左20年 現想砌塊好小小的板,budget $2000
請問有什麼推薦?
當年我打萬達4號板,技術當年都叫唔差!主要拉吓波,中檯推波!
謝謝師兄提供相關資訊!謝謝

你直定橫,同埋咩打法?

直板,拉吓波,快攻!

我建議如果單面膠就吉田海偉+T05
兩面反膠就Yeo 正手天極二+反手Bty sliver EL

有冇橫打?

引用:
原帖由 防弧哥 於 2016-8-13 10:22 發表
我建議如果單面膠就吉田海偉+T05
吉田海偉
習慣打黏套都得. 狂3我試過.
主拍:奧恰Original Carbon FL, JP01, X1黃金
原主拍: 奧恰V1 FL, JP01 Turbo, X1黃金 (原729-08, 焦點3)
奧恰V1 FL, JP01, X1鉑金
YEO直, 銀V, X1黃金
CL CR WRB 直, Plaxon 525, Moristo SP
VPS鑽石5 FL, MX-P, 紅V
Clearfield直, 802-40, 黃金JO (送人了)

請問師兄是否習慣打中國膠?如果係可以試打碳纖維板
樊振東ALC 典馳40度 D05 (正反手貼滿連護邊193)
林高遠ALC TD V22extra
奧恰ALC 典馳40度 D05

引用:
原帖由 TomLai 於 2016-8-13 12:15 發表

吉田海偉
習慣打黏套都得. 狂3我試過.
打單面膠,七夾+外套最好

引用:
原帖由 防弧哥 於 2016-8-13 13:50 發表

打單面膠,七夾+外套最好
我打吉田加單面狂3係用朋友塊板陪人鰊波. 唔係計分. 如果我自己砌塊吉田打單面反膠, 都會用澀套. 算係我既喜好啩.
但係點解七木單面一般外套適合啲? 出波快啲? 
主拍:奧恰Original Carbon FL, JP01, X1黃金
原主拍: 奧恰V1 FL, JP01 Turbo, X1黃金 (原729-08, 焦點3)
奧恰V1 FL, JP01, X1鉑金
YEO直, 銀V, X1黃金
CL CR WRB 直, Plaxon 525, Moristo SP
VPS鑽石5 FL, MX-P, 紅V
Clearfield直, 802-40, 黃金JO (送人了)

引用:
原帖由 TomLai 於 2016-8-13 14:57 發表

我打吉田加單面狂3係用朋友塊板陪人鰊波. 唔係計分. 如果我自己砌塊吉田打單面反膠, 都會用澀套. 算係我既喜好啩.
但係點解七木單面一般外套適合啲? 出波快啲? 
中國膠要灌先好打,外套比較方便

如果打單面,吉田海偉fit

膠就睇你鍾意咩類型,因為塊板都硬7木。不太建議配硬膠,配64 elp baracuda r7soft 銀v 比較高配性

除非喜愛最高彈性又要硬既手感啦

球拍,舊式打法,蝴蝶王並非浪得虛名。

重投乒乓,反貼可先試正手 Donic M2,在攻守平衡之餘亦可尋找球感手感。

無反手都貼塊反手膠,慢慢試下,不太難。用 Andro beat 喇叭,夠輕又易入門。

二千元有找,日後還可以換膠配合水平提升。

如果只想懷念過去兼做下運動,去二手區徵求當年的紅雙喜032直拍 (全新估價一千至千五元),再買瑰蝴蝶 Tenergy64 (五百二十元),打單面,夠曬 feel。

我以前只打中國膠,當年沒咁多外國膠,宜家反而想試打外國膠,睇左幾日POST.宜家想試吓隻TIBER MXS ,係板唔知買邊隻,我打二面反膠!
謝謝咁多位師兄解答!

張繼科alc

正 mxs

反 rakza 7 soft

1700-1900到岩哂你

Rakza 7 soft 夠力 轉 輕 好好既膠皮一張

引用:
原帖由 Kenixting 於 2016-8-14 11:14 發表
張繼科alc

正 mxs

反 rakza 7 soft

1700-1900到岩哂你

Rakza 7 soft 夠力 轉 輕 好好既膠皮一張
Innerforce,蝴蝶王都得
樊振東ALC 典馳40度 D05 (正反手貼滿連護邊193)
林高遠ALC TD V22extra
奧恰ALC 典馳40度 D05

引用:
原帖由 tomtom1995 於 2016-8-14 12:07 發表

Innerforce,蝴蝶王都得

發新話題