發新話題

[球板討論] 日直單檜配膠

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:50 移動
都應該未有師兄用過,要等等先知

對els有好感

Els好似05?

Mxp mxs都好似啦wo

05 80 64 mxp mxs r7 r9 omega4pro brycespeed sriver g3

太多了,你預算幾多

Mxp r7 omega4pro

Max就可以了

打單檜重點是膠皮能不能把單檜的內勁打出來,因為檜木不同純木和碳。我試了很多膠皮打到最後發覺舊的膠皮才和單檜最夾

Bryce speed,sriver

不過每人手感都不同,05 mxp omega4pro r7等也是大熱的

膠皮起碼要燒幾張以上才會知自己需要什麼

這些都是新時代無機膠的內能膠,又彈又轉

配在日直10mm上有機會會過彈,未做完拉波個動作個波已經由膠皮彈出去。

我尋覓左都十幾塊膠後我發覺有幾條方案

1.新型號內能膠t05 t80 mxp mxs omega4pro r7可能要灌軟少少食波食好點效果,1到2轉油

2.用稍軟的內能膠皮,t64 r7soft baracuda

3.用有機膠水膠皮sriver bryce,每星期灌有機膠水

4.用無機時代第一批膠皮,bryce speed sriver g3 ja gold,也可灌1至2次

我現在是用第4方式,bryce speed 灌2次油。手感發多少力便有多少,不會失控又夠爆。正手反手拉推很爆!比較合適日直單檜的感覺,打日直最正就是感覺。比較最配稱日直是灌飽有機膠水的sriver bryce,但不能打有機器驗証的比賽。

是否最後?未知但要找最合適的是要不斷嘗試!

本帖最近評分記錄
  • Kerric +6 感谢分享经验之谈 2016-8-7 22:54

引用:
原帖由 iceiceice 於 2016-8-12 13:00 發表

多謝師兄的詳細講解

YASAKA Rakza 7 Soft 應該買1.8 2.0 定 max呢
Max

R7soft是一塊很平均又很輕的好膠皮,先從這一塊出發會穩陣不會浪費錢。

不過你要講講你是用什麼日直,重多少。板彈性是硬或軟?

唔係只睇塊膠,因為日直本身既檜木係一塊咁整成板,板木個體差異很大是種特殊東西。

很難配一塊岩自己既膠,唔同其他純木 碳既板。

引用:
原帖由 iceiceice 於 2016-8-12 18:28 發表

重量大約98克10mm厚,應該軟
先試r7soft.

引用:
原帖由 iceiceice 於 2016-8-14 17:58 發表
5Qvip 各位又點睇。。。。
其實講真啦。膠同板要實際咁試先會有體驗.

要有塊野打落去打幾場先知岩唔岩你自己,你預左膠係要燒嫁啦

我地講幾多都冇用,你買來打就會知答案
本帖最近評分記錄

引用:
原帖由 Kerric 於 2016-8-14 23:44 發表
不同的配胶也有不同的手感和乐趣... 我也在烧著胶,正慢慢的享受著找寻属于个别单桧的‘归宿’过程当中.....
你差64就燒哂t系列

再來燒什麼?

焦點3

平靚正

引用:
原帖由 tomtom1995 於 2016-9-16 17:24 發表

平係平,靚正就 無話可說
咁既價你想點?比05效果你好冇?

引用:
原帖由 iceiceice 於 2016-9-17 09:39 發表
可能小弟習慣磨擦個波多個直擊,所以去多時都失波
咁你岩打mxp個類

引用:
原帖由 yexinad 於 2016-9-29 21:22 發表
岸度锐煞G是我用过的最全面的,
想請教下,是否和05 mxp近似?

發新話題