發新話題

[球板討論] 日直單檜配膠

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:50 移動
引用:
原帖由 iceiceice 於 2016-8-12 13:00 發表

多謝師兄的詳細講解

YASAKA Rakza 7 Soft 應該買1.8 2.0 定 max呢
Max

R7soft是一塊很平均又很輕的好膠皮,先從這一塊出發會穩陣不會浪費錢。

不過你要講講你是用什麼日直,重多少。板彈性是硬或軟?

唔係只睇塊膠,因為日直本身既檜木係一塊咁整成板,板木個體差異很大是種特殊東西。

很難配一塊岩自己既膠,唔同其他純木 碳既板。

引用:
原帖由 Kenixting 於 2016-8-12 14:37 發表
不過你要講講你是用什麼日直,重多少。板彈性是硬或軟?

唔係只睇塊膠,因為日直本身既檜木係一塊咁整成板,板木個體差異很大是種特殊東西。

很難配一塊岩自己既膠,唔同其他純木 碳既板。
重量大約98克10mm厚,應該軟

之前打過一塊日直,配 astro M。好好打。波停留時間足夠。亦不難透板。
打法:亂、 Cute   gum 拍
Bam波之意不在拍,在乎噼啪之間也,噼啪之樂,得之心而寓之拍也。

有能力幫助別人,就幫啦。

引用:
原帖由 iceiceice 於 2016-8-12 18:28 發表

重量大約98克10mm厚,應該軟
先試r7soft.

5Qvip 各位又點睇。。。。

5qvip 我放落 intensity vps 做反手,感覺良好。
感覺不太硬,不太軟。出波都幾有力幾轉。

雖然好,但感覺性價比低左d。
打法:亂、 Cute   gum 拍
Bam波之意不在拍,在乎噼啪之間也,噼啪之樂,得之心而寓之拍也。

有能力幫助別人,就幫啦。

引用:
原帖由 iceiceice 於 2016-8-14 17:58 發表
5Qvip 各位又點睇。。。。
其實講真啦。膠同板要實際咁試先會有體驗.

要有塊野打落去打幾場先知岩唔岩你自己,你預左膠係要燒嫁啦

我地講幾多都冇用,你買來打就會知答案
本帖最近評分記錄

單檜的魅力在於每一块板都唔同,

不同的配胶也有不同的手感和乐趣... 我也在烧著胶,正慢慢的享受著找寻属于个别单桧的‘归宿’过程当中.....

新欢:Butterfly 韩 ◎ 柳承敏 RSM G-MAX 10MM (94G) ● Butterfly Tenergy 05 (Red)
新宠:Butterfly 韩 ◎ 金澤洙 KTS 10.5MM (特注 97G) ● Butterfly Tenergy 25 (Red)
旧爱:Butterfly 闪光系列-5 ● Butterfly Tenergy 80 (Red)
旧爱:Butterfly 闪光系列-5 ● Tibhar Evolution MX-P (Red)

引用:
原帖由 Kerric 於 2016-8-14 23:44 發表
不同的配胶也有不同的手感和乐趣... 我也在烧著胶,正慢慢的享受著找寻属于个别单桧的‘归宿’过程当中.....
你差64就燒哂t系列

再來燒什麼?

手上有塊由檔板撕下來 經裁剪後 的焦點三友誼出品, 可能因為小弟技術差, 發力就out

焦點3

平靚正

引用:
原帖由 Kenixting 於 2016-9-16 16:38 發表
焦點3

平靚正
平係平,靚正就 無話可說
樊振東ALC 典馳40度 D05 (正反手貼滿連護邊193)
林高遠ALC TD V22extra
奧恰ALC 典馳40度 D05

引用:
原帖由 tomtom1995 於 2016-9-16 17:24 發表

咁既價你想點?比05效果你好冇?

引用:
原帖由 tomtom1995 於 2016-9-16 17:24 發表

未必令人驚艷, 但係都唔失禮架.
我最近先用佢打直板蝴蝶陳靜正手退台拉波同削波俾個波友.

主拍:奧恰Original Carbon FL, JP01, X1黃金
原主拍: 奧恰V1 FL, JP01 Turbo, X1黃金 (原729-08, 焦點3)
奧恰V1 FL, JP01, X1鉑金
YEO直, 銀V, X1黃金
CL CR WRB 直, Plaxon 525, Moristo SP
VPS鑽石5 FL, MX-P, 紅V
Clearfield直, 802-40, 黃金JO (送人了)

引用:
原帖由 TomLai 於 2016-9-16 20:17 發表

未必令人驚艷, 但係都唔失禮架.
我最近先用佢打直板蝴蝶陳靜正手退台拉波同削波俾個波友.
,始終729QC都差小小
樊振東ALC 典馳40度 D05 (正反手貼滿連護邊193)
林高遠ALC TD V22extra
奧恰ALC 典馳40度 D05

QC就真係冇得講.
BTW, 我真係試過喺塊单桧橫板上面打729極光. 幾好. 發力就去波.
主拍:奧恰Original Carbon FL, JP01, X1黃金
原主拍: 奧恰V1 FL, JP01 Turbo, X1黃金 (原729-08, 焦點3)
奧恰V1 FL, JP01, X1鉑金
YEO直, 銀V, X1黃金
CL CR WRB 直, Plaxon 525, Moristo SP
VPS鑽石5 FL, MX-P, 紅V
Clearfield直, 802-40, 黃金JO (送人了)

因為太去,控制唔到

可能小弟習慣磨擦個波多個直擊,所以去多時都失波

發新話題